Patrick Kicken: Een tien voor Tineke, niet voor het RadioRing gala

[BLOG] Ik moet me er altijd even toe zetten, het kijken van het jaarlijkse radioring gala. Het is toch vaak een kwelling. Ongemakkelijkheid. Radiomensen zijn nou eenmaal geen TV mensen, wat ze ook aantrekken. Gelukkig waren er dit jaar Marieke Elsinga, Emmely de Wilt en ene Mai Verbij die het gala een beetje elan en sexy gaven, iets wat we zo missen bij het medium. Het is stoffig geworden door de jaren heen, door gebrek aan vernieuwing, vriendjespolitiek en angst. Maar goed, ik moest even drie kwartier doorbijten totdat daar ineens de redding van de avond kwam: Tineke de Nooij van 80, de vrouw die vandaag helaas afscheid neemt van de radio. Ze bewijst dat stoffig niks met leeftijd te maken heeft.

De zestiende editie van het ons-kent-ons-en-we-zijn-zo-blij-met-onszelf-gala. De hele maand januari werden we weer doodgegooid met al dat gebedel om stemmen. Ruud de Wild riep het terecht al een aantal jaren terug, dit wordt zo genant. Maar goed, als je het niet doet, win je hem sowieso niet. Dus het systeem dwingt je om eraan mee te doen. Het gevoel zit ook wel dieper hoor, het lijkt wel alsof de meeste radiomakers zó onzeker zijn dat ze nog steeds ieder jaar die stickers in het schrift moeten krijgen met ‘je doet het goed hoor’. Iets met het ontbreken van een degelijke opleiding voor het vak radio, bijna niemand die een opfriscursus doet en geen of slechte feedback van programmaleiders.

Stefan Stasse wint terecht een oeuvreaward voor zijn unieke manier van radiomaken. Maar als ik hem dan weer zijn spreekbeurt zie houden vanaf papier denk ik: nee Stefan, dit is niet het goede voorbeeld. Voorlezen werkt niet, zeker niet in een zaal. Ook geen 1000 mensen bedanken, dat doe je inderdaad persoonlijk, wat aanstormend talent winnaar Andres Odijk terecht zei toen hij achter het spreekgestoelte stond. Schrijf toch gewoon wat steekwoorden op en spreek vanuit je hart. Kijk anders de bijdrage van Tineke nog eens terug Stefan, dit wil ik nooit meer zien en horen van je zo.

De jaarlijkse diplomauitreiking in de radiobusiness werd ook opgeleukt door de aanwezigheid van Sam & Rijk, de broertjes van Tim Hofman, die samen een succesvolle podcast doen. Heerlijk rebels, ze lieten even zien waar de jonge generatie luisteraars wél in geïnteresseerd is. Bij het blokje bloopers van en met Ron Vergouwen viel me op dat van de vijf fragmenten het drie telefoongesprekken betrof die mis gingen. Iets wat helemaal niet nodig is, want daar heb je perfecte apparatuur voor. Maar blijkbaar is het allemaal teveel werk om een telefoontje even op te nemen en strak te monteren. Over het camerawerk en het geluid bij het gala maar te zwijgen, maar hey, het is maar voor YouTube.

Jan Paparazzi ging op bezoek bij zenderzitbaas Peter de Vries om de prijs voor NPO Radio 5 als beste radiozender te overhandigen. Peter liet ons zien hoe diep hij er aan de achterkant bij de echte baas Jurre Bosman in zit, door vooral hem te bedanken ‘voor het vertrouwen’. Bram Krikke die wint van Ekdom en Mattie bewijst weer hoe de jonge generatie het nu toch echt aan het overnemen is en dat radio alleen bij lange na niet meer genoeg is om bekend en geliefd te zijn bij een grote groep mensen. De bijdrage van Talpa columnist Martijn Kardol was natuurlijk hilarisch, niet alleen omdat hij mij op de hak nam maar ook omdat hij een flink aantal pijnpunten uit het radiojaar goed benoemde. Zelfs zijn eigen werkgever Radio Veronica werd op de hak genomen, dan ben je gewoon een bonusheld. Rondom de rest van de Talpa radio was het wel erg stil, dat niks en niemand van 538 genomineerd is zegt veel.

Toine van Peperstraten deed het ook niet onaardig bij de uitreiking, ik zette de YouTube video nog maar even op pauze bij het zien van Emmely de Wilt en haar iets te strakke jurkje om vervolgens getrakteerd te worden op de koude douche van de Nederlandse radio: Annemieke Schollaardt. Ze liet weer eens zien en horen waar ze goed in is: slap, lang en onsamenhangend lullen. Over zichzelf. Zonder bedje. En dat wint dan een radioster, bij gebrek aan beter, want Marieke Elsinga mocht hem niet wéér winnen dit jaar. Iets met regels. We kregen daarna nog een oprecht enthousiaste winnaar van de aanstormend talentaward te zien, horen en voelen, eerdergenoemde Andres. Al met al was deze bijeenkomst voor radionerds weer erg incrowd en eigenlijk overbodig, maar goed, als we hiermee de betrokken radiomakers weer dat broodnodige zelfvertrouwen geven dit radiojaar: so be it.

Bij het zien van de laatste fragmenten voor de belangrijkste prijs wist je eigenlijk al dat Mattie en Marieke gingen winnen, het enige stukje wat ergens op sloeg en je pakte. Maar het mooiste was echt tot het einde bewaard dit jaar: Tineke. Die vandaag haar afscheidsuitzending maakt bij NPO Radio 5. Ze kwam een beetje moeizaam het podium op, maar met een mic in de hand en dus al meteen veel sterker en beter verstaanbaar overkwam. Toen ze begon te praten dacht je: ja! Dit wil ik horen op een bijeenkomst van de creme de la creme van radiomakend Nederland! De Nooij, die even liet zien hoe het moet. Uit je hart praten, meteen sfeer, meteen connectie met de zaal. En ze benoemde precies waarom Mattie & Marieke werkt op de radio, iets wat ze zelf ook lieten zien achter die desk: kwetsbaarheid en vertrouwen. Niks egoïstisch gebral. We vergeven Mattie de broek die hij aan had en zeggen: gefeleciteerd, terecht gewonnen. Voor de organisatie: had Tineke gewoon dat hele gala laten presenteren, dan was het misschien nog gezellig geworden! Fijn hoor, zo’n inclusieve presentatrice, maar mag er ook een beetje sfeer komen? Er was toch niemand dood ofzo.

Patrick Kicken

28 Comments

  • Ja ik heb ook even getwijfeld Peter, maar wilde Tineke toch een compliment geven op de dag dat ze haar afscheidsshow doet. En dan ontkom je er niet aan ook maar weer even de pijnpunten van het gehandicapte broertje van het Televizier gala te benoemen. Niet mijn woorden overigens, maar die van Martijn Kardol tijdens het radioring gala zelf 🙂

 1. Nou, ik ben er even doorheen gestapt, want ik kan dit echt niet anderhalf uur aanzien.
  Maar wat ERG!!! Waar is de echte radio?
  Er is overal BEELD bij. Moet dat nou?
  Dat is 1 van de redenen waarom ik niet meer luister: het gaat niet meer om het geluid, maar om het beeld. En ik wil bij radio GEEN BEELD. Dan heet het namelijk “televisie”.
  En na jouw pluimpje voor Tineke, heb ik Tineke natuurlijk wel even bekeken. En inderdaad een vakvrouw. Waarom heeft zij die prijs voor Radioring vrouw niet gekregen?

 2. Ik denk Rink dat je deze ring maar een keer kan winnen. Tineke heeft deze in 2012 gewonnen. Patrick, i s de ring eenmalig te winnen ?

  • Ja dat heeft inderdaad iets met de reglementen te maken. Het blijft een hele rare spagaat met die RadioRing. Ook KINK die niet officieel mogen meedoen enzo, omdat ze niet op FM zitten. Allerlei gekke regeltjes om de NPO te bevoordelen.

    • Je kunt hem 3 keer achter elkaar winnen en daarna mag je jaar niet mee dingen voor ze prijs van beste mannelijke/vrouwelijke dj. Dit geld ook bij de tv prijzen voor de presentatoren. Een regel die eigenlijk helemaal nergens op slaat. Zeg gewoon je kunt hem maar 1x winnen of je kan gewoon elkaar jaar mee dingen.

 3. Echte radio is inderdaad ver te zoeken in deze tijd @Rink… Enige wat ik nog naar (“echte” radio) luistert is spijkers met koppen met live muziek… Overige is allemaal zo voor geprogrammeerd dat je ieder uur welk onderdeel je precies weet wat en wanneer komt.

 4. Annemieke Schollaardt… tja, er zullen vast fans zijn (anders had ze natuurlijk geen ster gewonnen), maar volledig eens met jouw omschrijving Patrick. Onbegrijpelijk dat zij zo goed wordt bevonden. Technisch zeer matig, praat in een soort brabbelvorm en inhoudelijk soms erg beperkt. Kan nou niemand tegen haar zeggen dat het onderdeel in haar programma ‘een goeie kop’ (of zoiets) nog kinderachtiger is dan het vergelijkbare item bij de Wild en van Someren?
  Zonde dat zij weer terugkwam toen Stenders wegging op radio 2. Niets tegen haar persoonlijk, maar haar programma is een grote dissonant in de dagelijkse radio 2 programmering. En dan win je ook nog een prijs. Armoede troef.

  • Die Annemieke is echt niet om aan te horen en werkelijk onbegrijpelijk dat zij deze ring wint. Dat eindeloze gelul in ruimte over eigenlijk niets. Dat continu uitleggen hoe gezellig het wel niet is met elkaar in de studio tot zelfs zeggen waar iedereen zit. Wij van de radio hebben het gezellig voor de luisteraar maar niet met de luisteraar. Het absolute diepte punt van haar programma is dat spelletje wat je noemt. Het moet heel grappig zijn maar de enige die er echt om moet lachen (vaak heel nep) is Annemieke zelf. Ze heeft deze prijs gewonnen omdat Marieke hem dit jaar niet kon winnen en omdat in het algemeen de andere vrouwen op de radio te weinig bekend zijn bij de luisteraar. Je moet stemmen en dat doet voornamelijk de Radio 2 luisteraar voor deze prijs dus dan maar Annemieke.

   Radio 2 is en blijft met favorite zender maar de programmering is op dit moment niet best. Het blok in de middag met Annemieke en Gijs is ongelooflijk zwak. Dat geld voor het programma van Frank en Wout. Als vervangend/gelegenheids duo wekt de chemie tussen hen erg goed maar nu ze een vast duo zijn gaan vormen ontstaat er weer eens een soort kleuter radio zoals Coen & Sander als veertigers ook maken. Zet Eddy Keur daar neer op die vriendmiddag. En ook op zaterdag en zondag op dat tijdstip. Het programma van Wout na Ruud is ook in gekakt al is dat met de TOP40 uit een betaald jaar wel leuk maar zend hem dan helemaal uit. En moet dit nou perse aan de hand van zo’n lijst? Kost volgens mij onnodig geld. Als je de TOP40 niet noemt kun je toch gewoon de platen uit een bepaald jaar draaien lijkt me.

   De verrukkelijke 15 een uur ingekort waardoor het heel erg gehaast is geworden dat programma. En nog steeds Spijkers met Koppen niet van zender gewisseld naar Radio of Radio 5. En voor dit en nog meer geknoei krijgt Peter de Vries dan een compliment.

 5. Wat een azijn reacties allemaal weer. De luisteraar heeft gesproken en die heeft toch altijd gelijk?

  Blijkbaar heeft het publiek behoefte aan de manier waarop Annemiek radio maakt.

  Wat jullie ‘echte radio’ noemen, is blijkbaar achterhaald en niet meer van deze tijd. Dat blijkt ook uit de luistercijfers.

  Tijd voor de zelfbenoemde “mensen-met-verstand-van-radio” om met hun tijd mee te gaan!

  • “Met de tijd meegaan”. De tijd heeft ooit, lang geleden een verkeerde afslag genomen en bevindt zich nu op een doodlopende tak (vertakking). Dat mag toch wel duidelijk zijn.

  • Het gaat niet om wel of geen echte radio, het gaat om mensen met 1) ervaring en 2) talent, op de juiste plekken, Peer. Noem me eens de USP van Annemieke, wat kan zij wat een ander niet kan? Je hoort als radiozender gewoon je beste elftal op te stellen, niet maar de-vrouw-omdat-het-moet met een veel te alternatief programma tijdens de lunch. Om over haar techniek maar te zwijgen. Nee, deze radioprijs voor haar is niet terecht. Veel te ontoegankelijk.

   • Maar wat is het beste elftal?
    Uit de luistercijfers blijkt het een top elftal!

    De “spelers” die hier veelal worden geclassificeerd als “topspelers”, scoren bij andere zenders echt een stuk lagere luistercijfers.

    Annemiek (en haar collega’s) kunnen dus blijkbaar een sfeer neerzetten die andere niet (kunnen?) neerzetten.

 6. Flauwekul die kritiek op Annemieke Schollaardt . Ze maakt een veel beter programma dan eerder Staverman op dat tijdstip . Waar ik moe van wordt is die Bart Arens die iedere dag dezelfde artiesten draait.Van die irritante Ruud De Wild die zichzelf zo geweldig vind. Van Paul Rabbering met zijn muziek die thuishoort op 538 .En van die twee flauwe gasten Frank en Wouter die nog kinderachteriger zijn dan Jochen van Gelder met praatjesmakers.
  Stefan Stasse ,Annemieke ,Emily de Wilt en Jeroen Kijk in de Vegte is het beste wat radio 2 heeft, de rest is eenheidsworst.
  Meer vrouwen overdag en weg met die zichzelf geweldig grappig achtendertig figuren.

  • Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat je gebeden ooit gehoord gaan worden Jos. Er moet bezuinigd worden bij de NPO radiotak en dat zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de programmering van (onder andere) NPO Radio 2.

   • Nou als Gijs dan te duur wordt bevonden, kunnen ze mooi bijvoorbeeld een vrouw zoals Claudia de Breij op de plek van Gijs zetten. Weet ik in ieder geval zeker dat ik tussen 12.00 en 18.00 uur niet meer naar radio 2 hoef te luisteren.

 7. Wat ik niet snap is dat niemand het ooit nog heeft over de stiekeme doodsteek die Mattie aan zijn boezemvriend (Wietze de Jager) gaf een aantal jaar geleden toen ze een contract verlenging zouden tekenen. Ik kan sinds die tijd niet meer naar die man luisteren/kijken zonder boos te worden. Gluiperd

  • Nou uiteindelijk heeft het toch ook goed uitgepakt voor Wietze, Kees. Als het vertrouwen tussen twee mannen weg is heeft het sowieso geen zin meer om samen radio te maken. Maar de manier waarop is inderdaad niet fraai. Ik voelde bij Mattie zijn overwinningsspeech ook een ietwat overdreven dankwoord aan Marieke van hem. Hij heeft inderdaad ook gewoon ontzettend geluk gehad dat hij Marieke heeft getroffen, de match met die andere twee na Wietze en voor Marieke was er totaal niet.

  • In hindsight kan je ook stellen dat mattie de bui zag hangen en gewoon voor zekerheid is gegaan. Dat kan je hem moeilijk kwalijk nemen. Ik ken Mattie ook absoluut niet als een backstabber, absoluut niet zelfs.

 8. Over Annemieke Schollaardt kan ik niet oordelen. Wel over het programma Mattie en Marieke. En vraag mij af waarom hun de radio ring hebben gewonnen. Voorheen heb ik nooit naar dat programma geluisterd. En dus heb ik op de vrijdagochtend na de Radio ring eens naar dat programma geluisterd. Nou een klein kwartiertje en ik was er al helemaal klaar mee, ik vond het helemaal niks. Marieke leuke meid en ziet er goed uit daar niet van maar die praat continu in de 5e versnelling niet normaal zo snel praat zij. Is het leven te kort ofzo vraag ik mij af en de muziek die gedraaid wordt is van het niveau 53shit kortom van dat programma wordt ik niet wakker. Ik heb gestemd natuurlijk op m’n grote vrienden van Somertijd. Het programma dat ooit begon op Radio 3/3FM, Veronica en nu Radio 10. Elke middag weer lachen met die toffe gasten ook vullen ze elkaar perfect aan en op vrijdag is Dingetje van de partij. Het weekend kan gewoon niet beter beginnen. Mijn ochtend begint altijd met Ekdom in de morgen daarna switch ik over naar Radio 5 met de arbeidsvitaminen om vervolgens om 16:00 uur weer terug te gaan naar Radio 10 voor Somertijd. Hoop dat ze volgend jaar weer meedoen met de Radio ring 1 stem hebben zij in ieder geval, die van mij. SOMERTIJD FOREVER!!!!!!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*