Tineke de Nooij nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Tineke de Nooij is bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Baarnse burgemeester Mark Röell reikte de versierselen zaterdagmiddag om half vier uit tijdens haar laatste TinekeShow. Dat gebeurde in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum tijdens een urenlange afscheidsuitzending. Vorig jaar ontving werd zij reeds bekroond met de Media Oeuvre Award.

Tineke, heeft een indrukwekkende carrière van meer dan 60 jaar achter de rug bij de Nederlandse radio en televisie. Zij heeft een weg gebaand voor vrouwen in de media en zich ingezet voor mens en maatschappij, zowel in Nederland als daarbuiten. Tevens heeft ze aan de wieg gestaan van commerciële radio en televisie, Nederlandse talkshows en middag-televisieprogramma’s.

In 1960 startte Tineke – als eerste vrouwelijke discjockey – bij de zee-zender Veronica en maakte zo een weg vrij voor vele vrouwen op de Nederlandse radio. Vanaf 1982 presenteerde ze het eerste middagprogramma op nationale televisie en was daarmee een voorbeeld voor vele televisieprogramma’s die volgden, zoals de 5-uur Show, AVRO Service Salon en Tijd voor MAX. Daarnaast regisseerde ze onder meer de muziekprogramma’s Nederland Muziekland en Countdown op televisie. In de jaren 90 werkte ze bij RTL en maakte voor deze zender diverse documentaires en televisieprogramma’s. Ook hierbij was zij een voorbeeld voor latere programma’s. Menig artiest heeft van haar een podium gekregen en hiermee een start van een carrière. Sinds 2010 was Tineke weer op de landelijke radio te horen met de TinekeShow voor Omroep MAX op Radio 5.

Met deze laatste TinekeShow vanuit Beeld & Geluid komt er een einde aan Tinekes rijke en memorabele radio- en televisiecarrière van ruim zestig jaar. In de extra lange en feestelijke live-uitzending schoven speciale gasten aan. En er was livemuziek van diverse artiesten, waaronder Glennis Grace en George Baker.

Eerder gaf Tineke aan dat ze stopt met radiomaken, zodat ze meer van haar vrije tijd kan genieten en meer kan reizen. Wel blijft Tineke aan MAX verbonden en zal ze waar nodig invalwerk verrichten.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*