Optimalisering geluid Radio509

 Het klinkt vanzelfsprekend, maar bij Radio509 heeft het geluid al sinds jaar en dag topprioriteit. De meeste luisteraars & medewerkers van Radio509 zien weinig of helemaal niets en hebben daardoor een zeer goed getraind gehoor. Dat is de reden dat er bij Radio509 alles aan gedaan wordt om het geluid zo goed mogelijk te laten klinken.

Bij menig radiostation & Hilversumse omroep is de webcam inmiddels belangrijker is dan het geluid, daar gaat Radio509 niet in mee. Om optimaal geluid te kunnen verspreiden is gekozen om het Radio509 geluid digitaal te bewerken met een zogenaamde optimod, geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Orban. De focus blijft namelijk liggen op het maken van goeie radioprogramma’s, voor iedereen die horen wil.

Digitale top kwaliteit
Op de draaitafels na, is Radio509 nu helemaal digitaal. Dat wil zeggen dat het hele uitzendprocesniet langer meer met analoog apparatuur gedaan wordt. Met als grote voordeel dat per programma het geluid optimaal kan worden afgestemd op dat wat de luisteraar wil horen. Een spannend radioverhaal klinkt nu eenmaal anders dan een snelle deejay en ook het geluidvan nieuws en actualiteiten is weer net even anders dan dat van een diepte interview. Omdat Radio509 alle soorten programma’s uitzendt, was het noodzakelijk om over te schakelen van analoog apparatuur naar digitale top kwaliteit.
 
 De kunst afgekeken
Toen Radio509 oprichter Peter Kroon voor een televisieproject naar de Verenigde Staten moest, zag hij z’n kans schoon om ook een aantal Amerikaanse radiostations te bezoeken. In de Verenigde Staten lopen ze op het gebied van radio namelijk nog altijd voor op dat wat er in Nederland gebeurt, aldus Kroon. Zo zag, maar hoorde hij vooral hoe de radiozenders werken metde zogenaamde Optimods en hoe dat de impact op luisteraars in positieve zin verhoogde. Na het bezoeken van deze radiostations in de Verenigde Staten, wist hij het zeker, ook Radio509 moet voorzien worden van diverse Optimods om de luisteraars beter te bedienen. Inmiddels is de transitie van analoog naar digitaal bij Radio509 achter de rug. Ervaar het optimale geluid van Radio509, door te luisteren met de PC, klik daarvoor op de ‘luister live’ button. Radio509 is ook via de digitale kabel in 4,5 miljoen Nederlandse huishoudens te beluisteren op kanaal 830. Of gebruik de gratis app voor je smartphone, dan heb je Radio509 altijd binnen handbereik.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*