John van den Heuvel in VPRO Zomergasten

Janine Abbring ontvangt misdaadverslaggever, presentator en oud-politieman John van den Heuvel (Amsterdam, 1962) in de eerste aflevering van VPRO Zomergasten. In zijn ideale televisieavond fragmenten uit de tv-serie Mocro Maffia, het omstreden interview dat Sonja Barend in 1985 maakte met topcrimineel Stanley Hillis en uit de verfilmingvan de bestseller Judas van Astrid Holleeder die daarin haar familie en de band met haar broer Willem Holleeder beschrijft. 

De keuzefilm van John van de Heuvel, die direct na VPRO Zomergasten wordt uitgezonden, is de drugsthriller Traffic van regisseur Steven Soderbergh uit 2000. Daarin speelt Michael Douglas de conservatieve Amerikaanse rechter Robert Wakefield die de haperende ‘war on drugs‘ nieuw leven moet inblazen. Ondertussen experimenteert zijn eigen dochter vrijelijk met crack.

Als misdaadverslaggever voor de Telegraaf en RTL publiceert Van den Heuvel al bijna dertig jaar over geruchtmakende zaken als de opkomst van motorbendes, de voor niet-ingewijden bijna onnavolgbare verwikkelingen in de poldermaffia-netwerken rond Willem Holleeder en meer recent over de liquidatiegolf in Amsterdam. Vorig jaar kwam naar buiten dat Van den Heuvel vanwege zijn werkzaamheden ernstig bedreigd wordt, en daarom permanent beveiligd wordt.

Van den Heuvel over VPRO Zomergasten‘Ik vind het een bijzondere kans via Zomergasten iets mee te geven over hoe ik mijn vak beleef, de keuzes waarvoor ik als misdaadverslaggever kom te staan en welke ingrijpende consequenties die keuzes kunnen hebben. Ik beloof dat het geen saaie avond wordt. Ik wil het hebben over de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld, de polderpenoze van de jaren tachtig en negentig, maar ook over de hedendaagse mocromaffia, de cocaïne-oorlog en de (on)macht van politie en justitie om georganiseerde misdaad te bestrijden.’ 

John van den Heuvel werd geboren in Amsterdam maar groeide op in Eindhoven bij zijn moeder en stiefvader. Zijn Marokkaanse biologische vader heeft hij nooit gekend. Van jongs af aan was Van den Heuvel gefascineerd door het politiewerk. Als kind had hij een politiescanner naast zijn bed en volgde hij ademloos de berichtgeving over de Molukse gijzelingsacties in de jaren ’70. In 1980 meldde hij zich, vers van de HAVO, bij het politiekorps. Nog maar net op de politieschool werd Van den Heuvel ingezet als lid van de Mobiele Eenheid bij de ontruiming van een aantal kraakpanden. Van den Heuvel groeide door bij de politie en ging schrijven voor interne politiepublicaties. Daarnaast werd hij ingezet als infiltrant in drugsmilieus, waarbij zijn rol was zich zo te gedragen dat de drugs hem aangeboden werden.  

In 1990 maakte Van den Heuvel de overstap naar de journalistiek als verslaggever voor De Telegraaf. In die rol groeide hij snel uit tot een grote naam in de misdaadjournalistiek. Hij publiceerde over Johan V. ‘De Hakkelaar’, de opkomst van de Nederlandse motorbendes, over malversaties van Desi Bouterse en zijn zoon Dino en legde als eerste de connectie tussen Willem Holleeder en ‘bankier van de onderwereld’ Willem Endstra bloot. Vanaf het jaar 2001 maakte hij de overstap naar de televisiewereld. Eerst als vaste commentator bij RTL Boulevard en later met zijn eigen misdaadprogramma’s, waarvan Bureau MisdaadOntvoerd en Dossier Van den Heuvel de bekendste zijn en waarvoor hij veel naar Suriname, Colombia en de Nederlandse Antillen reisde.  

Sinds enige tijd wordt Van den Heuvel zwaar beveiligd vanwege een doodsbedreiging uit het criminele milieu. Dat leidde er in 2018 toe dat de Amsterdamse driehoek van burgemeester, korpschef en de hoofdofficier van justitie besloot dat Van den Heuvel niet langer kon optreden bij RTL Boulevard omdat de veiligheid van het publiek niet gegarandeerd kon worden. Begin februari van dit jaar keerde hij terug bij het programma.

Uitzending: Zondag 28 juli om 20.15 uur op NPO 2, de keuzefilm wordt aansluitend uitgezonden om 23.25 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*