Onderzoek: senioren blij met slimme speaker

In mei hebben Anbo en SeniorWeb tienduizend senioren blij mogen maken met een Google Nest Mini. Anbo vroeg de nieuwe gebruikers wat ze van de slimme speaker vinden, hoe de installatie ging en waarvoor ze de speaker gebruiken.

Het grootste deel van de respondenten is heel enthousiast over de slimme speaker. Meer dan de helft gebruikt de Google Nest Mini meerdere keren per dag (57%). En mensen zetten de speaker steeds meer in als een handige assistent in die hen bij van alles helpt.

Zeventig procent gebruikt de slimme speaker voor het beluisteren van muziek of de radio. Met 64% vinden mensen deze ook het leukst. Maar ook het vragen naar het weer, wordt door meer dan de helft van de gebruikers genoemd als handige en leuke functie. Een overzicht van het laatste nieuws staat met 47% op nummer 3, gevolgd door het vragen naar de tijd (39%) en andere informatie. Dit laatste was voor 38% van de respondenten interessant. Ook vermaak, de aansturing van apparaten als het licht scoorden goed met ieder rond de 30%. Opvallend was dat de contactfunctie en de herinneringsfunctie onder de 10% scoorden. Hier was weinig behoefte aan.

Het overgrote deel van de mensen gaf aan dat zij – soms met wat hulp van anderen – de slimme speaker goed konden installeren. De helft van de respondenten heeft de installatie zelf gedaan en 46% kreeg hulp van vrienden of familie. De meegestuurde installatiegids bleek daarbij een goede hulp.

Anbo is van mening dat spraaktechnologie een goede bijdrage kan leveren aan het langer zelfstandig wonen van senioren. Daarom zetten wij hierop in en gaan we in de toekomst kijken op welke manier we spraaktechnologie nog meer kunnen inzetten. Er is inmiddels een gebruikerspanel zodat zij meer ervaringen en suggesties op kunnen halen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*