Nog steeds weinig presentatrices op de landelijke radio

In het kader van Internationale Vrouwendag 2020 (8 maart) deed vaknieuwsplatform Spreekbuis.nl onderzoek naar het aandeel presentatrices op de landelijke radio. Op alle grote radiostations zijn vrouwelijke radiomaaksters in de minderheid. Uit de cijfers blijkt dat vooral bij de commerciële radiozenders radiopresentatrices een zeldzaamheid zijn. 
 
Eline Maarse (Spreekbuis.nl): ‘Het onderzoek van Spreekbuis.nl dient niet als oordeel, maar moet vooral inzicht geven dat vrouwen een beperkte rol spelen in dit vakgebied. Vrouwen beginnen over het algemeen later met hun interesse voor radio. Waar de meeste mannen al op hun kinderkamer zitten te knutselen met een zelfgemaakte radio, komt het bij de dames meestal wat later. En dan is er nog een groot verschil tussen presentatoren die een interview doen en dj’s die improviseren en leven voor de radio. Maar vergis je niet, er zijn een paar geweldige vrouwelijke dj’s zoals Astrid de Jong, Marisa Heutink en natuurlijk Tineke de Nooij.” 

In 2018 deed Spreekbuis.nl ook reeds onderzoek naar het aandeel vrouwen bij de publieke omroep. NPO Radiobaas Jurre Bosman beloofde beterschap. Vooral bij NPO Radio 1  zijn er de afgelopen jaren meer vrouwen achter de microfoon gekomen. 


Onderzoeksmethodiek
Spreekbuis heeft tussen 27 februari en 4 maart bij de landelijke fm-zenders gekeken naar de in radiogids oorboekje.nl vermelde presentatoren van radioprogramma’s. Onvermelde sidekicks zijn niet meegenomen. Talpazender Skyradio werkt zonder presentatoren en staat daarom niet in het overzicht vermeld. 

1 Comment

  1. Volgens dit onderzoek, is het aandeel presentatrices op Radio Veronica 0%. Volgens Oorboekje was op maandag 2 maart, dinsdag 3 maart en woensdag 4 maart Marisa Heutink te horen tussen 21:00 uur en 01:00 uur.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Dave Minneboo (Qmusic): 'Het moet bovenal om de beste mensen op de beste plekken gaan, ongeacht van welk geslacht' - Spreekbuis.nl
  2. 'Diversiteit in de Nederlandse nieuwsmedia blijft achter' - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*