Slechts 3 op de 10 personen in Nederlandse media is vrouw

Slechts drie op de tien personen die in Nederlandse nieuwsmedia verschijnen zijn vrouw. Een minderheid van de vrouwen is niet-heteroseksueel of van kleur, meldde onderzoeker Sander Heithuis donderdag in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Hij publiceerde deze week het onderzoek Blikopener van WOMEN Inc., de organisatie die zich inzet voor de gelijke kansen in Nederland

Bijna de helft van de mediamakers voelt meer druk vanuit de maatschappij om een representatiever beeld van mannen en vrouwen te geven dan vijf jaar geleden. Ook geeft bijna 60% van de mediamakers aan dat het onderwerp diversiteit en inclusie binnen de mediasector minder een taboe is dan vijf jaar geleden. Maar in de praktijk gaat de verandering langzaam en zijn vrouwen nog steeds een stuk minder vaak in beeld dan mannen.

In 2020 deed Spreekbuis.nl onderzoek naar het aantal vrouwelijke radiomakers. Op alle grote radiostations waren vrouwelijke radiomaaksters in de minderheid. Uit de cijfers bleek dat vooral bij de commerciële radiozenders radiopresentatrices een zeldzaamheid zijn.

5 Comments

 1. Bij de vuilnisophaaldienst, boorplatforms, stratenleggers, metselaars, bestrijdingsdiensten en talloze banen die vies, gevaarlijk en matig betaald zijn werken ook opvallend weinig vrouwen. Gek genoeg hoor je daar dit soort woke onderzoekers nooit over.

  • Wel n compliment om werk in de media te vergelijken met vies en gevaarlijk, maar Solaris, ze worden doorgaans niet matig, maar vind ik veelal overdreven dik betaald, want ja waarvoor eigenlijk? Ik vind dat de apothekersassistenten bij mij op t plein meer zouden moeten verdienen dan bijvoorbeeld file-melderes Heleen de Geest, ik taxeer haar toch al gauw op anderhalf modaal met dr blonde lokken, want ook al is t radio, tegenwoordig mag je zelfs daar niet meer lelijk zijn, ten miste als je t ongeluk hebt dat je n vrouw bent. Maar ok, soit. Maar dan vrouwen als radio-deejay, dat schijnt zo´n vloek te zijn en de gehele ondergang van t Hilversumse Avondland in te luiden. Terwijl radio met veel meer ´female touch´ dr toch echt goed van zou opknappen, maar ja dan krijg je – figuurlijk gesproken dan – zoiets als n triootje van Sylvana en Carice met Halina in de kleedkamer van Ado De Haag. Tel uit je winst. Nee, laat al die vrouwen maar lekker kinderen baren en lekker koken. Doen ze waar ze goed in zijn en hoeven we ze ook nix te betalen.

   http://www.dejongenskamer.nl/ellis.mp4

 2. Kinderen baren en koken kost wel geld Kees.
  Maak niet uit of je je dan als vrouw laat sponseren door je man of de overheid…

  Media is toch een soort voorbeeld zoals de overheid het graag ziet. Divers. Dat je nog uberhaubt er over man/vrouw mag praten. Gender neutraal is er toch de norm?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*