Patricia van Liemt: “De feminist in mij zeker nog niet tevreden met de verdeling man vrouw op de radio.”

Voormalig Qmusic en 100% NL radio-dj Patricia van Liemt schreef elke week een radiocolumn, waar zij over haar moederschap vertelde. Deze column is sinds vorige terug in podcastvorm onder dezelfde titel: ‘Dagboek van een moeder’.

Wat kunnen vrouwen van jouw nieuwe podcast leren?
Ken je die moeders die vier kinderen hebben, zeggen dat ze na hun derde keizersnede al na twee weken weer op de tennisbaan staan en nooit een 10 minuten-gesprek op school zijn vergeten? Die bestaan niet! Maar toch zijn er een heel aantal vrouwen die deze mythe in stand houden. Bang om niet goed genoeg te zijn en daarom om elk chit chat gesprek op het schoolplein een “eenhoorn-randje” doen. En I’ve been there ,want we zijn allemaal maar mens en we willen het vaak beter doen dan we kunnen en nodig is! En we hebben allemaal wel eens geen zin om de kinderen naar bed te brengen. Dat dan vervolgens heel vluchtig en zelfs een beetje geïrriteerd te doen om vervolgens op de bank halverwege een nietszeggende Netflix serie overvalt te worden door schuldgevoel. Dat is real. En daar praat ik over in mijn podcast “Dagboek van een Moeder”, een wekelijkse podcast-column.

Wat is de reden dat er zo weinig vrouwen op de radio te horen zijn?
Mag ik eerlijk zijn met je? Ik sta zo dubbel in deze vraag. Want aan de ene kant vind ik dat er echt een paar super goeie chica’s vandaag de dag op de radio te horen zijn en word ik gek van dat deze vraag die steeds maar weer gesteld wordt. Maar aan de andere kant is de feminist in mij zeker nog niet tevreden met de verdeling man vrouw op de radio. Maar we zijn goed op weg hoor! Het heeft tijd nodig. En dit gesprek gaat verder dan alleen de verhouding man vrouw op de radio.

8 maart lanceer ik een tweede podcast ‘Let’s Talk About Sex(e)’ ,waarin ik met bekende Nederlanders en specialisten ga praten over dit onderwerp. Zo komen onder anderen Wouter de Jong (Auteur Mindgym/ Superkrachten voor je Hoofd), Hugo Kennis (Food), Arjan Dwarshuis (Vogels), Javier Ramex (Klassieke muziek), Haitske van Asten (Aidsfonds) en Leco van Zadelhoff (beauty) aan het woord. Met hun ga ik dieper op bepaalde gender vragen in.

Je hebt enige jaren in Zwitserland gewoond. Ook daar heb je voor diverse radiostations gewerkt.  Ook daar merkte je de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wat zou bedrijven, maar ook werknemers gedaan doen om het glazen plafond te breken?  
Qua verdeling man vrouw op de radio kun je Zwitserland goed vergelijken met Nederland. Toch is wel interessant om te kijken naar de Zwitserse gender (on)gelijkheid. Ik weet nog goed dat ik mijn auto naar de garage bracht en 2 van de 3 automonteurs vrouw waren! Maar ook beroepen als glazenwasser, timmerman, bouwvakker worden daar heel vaak ingevuld door een vrouw. Waarvan je dus zou kunnen denken dat ze daarin voorop lopen, maar zodra er een kind wordt geboren, wordt er duidelijk van de vrouw verwacht dat zij alle zorg op zich neemt. Als vrouw stop je dan met werken en part-time terugkeren op de arbeidsmarkt is in Zwitserland erg moeilijk. Dan hebben wij het hier in Nederland wel iets beter geregeld.

Radio bestaat alweer 100 jaar. Wat is volgens jou de grootste vrouwelijke radiomaakster uit de Nederlandse geschiedenis?
Tineke de Nooij heeft natuurlijk een lans gebroken en moét worden
genoemd. Maar als ik kijk met wie ik zelf ben opgegroeid dan heb ik altijd graag geluisterd naar Claudia de Breij (3FM), Petra Possel en Willemijn Veenhoven (NPO Radio 1). Nu vind ik Annemieke Schollaardt nog altijd een hele goeie radiomaakster en waardeer ik Marieke Elsinga (Qmusic) en Hannelore Zwitserlood (Radio 538) enorm om hun eerlijkheid in de ochtend! Zo te horen komt wel goed met ons vrouwen…

1 Trackback / Pingback

  1. De beste Spreekbuis-interviews - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*