Onderzoek gestart naar AV-collecties in Nederland

Het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum heeft audiovisuele instellingen gevraagd deel te nemen aan een onderzoek om trends en ontwikkelingen binnen audiovisuele collecties in Nederland in kaart te brengen. Het is de bedoeling dat de enquete, de Trendmonitor Audiovisuele Collecties, leidt tot initiatieven voor een netwerk van collectiehouders. Daar is volgens algemeen directeur Jan Müller van Beeld en Geluid sterk behoefte aan.

De uitkomst moet een beeld geven van de staat van kennis en beheer op dit gebied. Ook de toegankelijkheid van de collecties zou hierdoor verbeterd kunnen worden. In de enquete wordt bijvoorbeeld gevraagd wat de deelnemers in hun eigen archief nog binnen 10 jaar willen digitaliseren, voordat het door slijtage niet meer bruikbaar kan zijn.

Erfgoedinstellingen, zoals archieven, bibliotheken en musea, krijgen steeds meer te maken met beheer en behoud van digitale audiovisuele collecties. Dat maakt nieuwe kennis op het gebied van digitale conservering, ontsluiting- en exploitatiemogelijkheden nodig. Een ingewikkeld proces volgens Beeld en Geluid.
 
Knooppunt
Bovendien is het bouwen en onderhouden van een toekomstvaste digitale infrastructuur kostbaar. De vraag of erfgoedinstellingen deze investeringen kunnen delen en gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke infrastructuren, ligt dan ook voor de hand, meent het instituut dat geld als knooppunt binnen de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.

Het onderzoek richt zich ook op organisaties buiten de omroep, die het beheer van AV-collecties niet als hoofdtaak hebben. Voor deze instellingen geldt vaak dat ze slechts beperkt toegerust zijn voor het beheer van digitale audiovisuele collecties, terwijl een belangrijk deel van de verspreide AV-collecties juist hier te vinden is. In het eerste kwartaal van 2016 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*