Onderzoek: Generatie Z wil meer ‘nomantiek’ en minder seks op tv

Een recente onderzoek van UCLA’s Center for Storytellers and Scholars toont aan dat jongeren tussen 10 en 24 jaar minder seks en romantiek in tv-programma’s en films wensen. Uit het Amerikaanse “Teens and Screens” onderzoek, waaraan meer dan 1.500 jongeren deelnamen, blijkt een sterke voorkeur voor inhoud die zich focust op vriendschappen.

Bijna 40% van de respondenten gaf aan meer niet-romantische relaties of aseksuele karakters op het scherm te willen zien. Dit wijst op een trend die het onderzoeksteam ‘nomantiek’ (nomance) noemt, een beweging richting minder seksueel getinte content in media. De meerderheid van de jongeren voelt dat romantiek in media te vaak voorkomt, en er is een groeiende vraag naar authentieke, platonische relaties.

Deze trend lijkt te stammen uit de behoefte aan echte, goed-voelende relaties na de isolatie van de pandemie. Jongeren zoeken naar inhoud die echte verbondenheid en gemeenschapsgevoel benadrukt. Het onderzoeksteam merkt op dat de essentie van jongeren – van kameraadschap tot nieuwsgierigheid – in de loop der tijd in het vertellen van verhalen mogelijk is vergeten.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*