CRAFTED wint twee Lovie Awards: Internationale erkenning voor het belang van immaterieel erfgoed

Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Londen is het CRAFTED project, waar Beeld & Geluid een belangrijke rol in speelde, bekroond met twee Lovie Awards. Het project kreeg een Bronze Lovie Award en een People’s Lovie Award in de categorie Beyond – Art, design and heritage.

De Lovie Awards zijn de meest prestigieuze prijzen binnen de Europese internetcommunity en geven erkenning aan de creatieve en impactvolle invloed van online initiatieven en projecten op het gebied van Europese cultuur, technologie en het bedrijfsleven.

Dit jaar waren er maar liefst 1.200 inzendingen uit 30 Europese landen. Het CRAFTED project stond samen met onder andere de nieuwe digitale catalogi van het Van Gogh Museum op de shortlist in de categorie Beyond – Art, design and heritage. De categorie Beyond – Art, design and heritage is gebaseerd op een open format en erkent uitzonderlijke Europese digitale projecten die een positieve en maatschappelijke impact hebben op het gebied van kunst, design en erfgoed. Niet alleen de jury, maar ook het publiek was onder de indruk van de impact van het project op de Europese cultuur. CRAFTED mocht naast een Bronze Lovie Award ook de People’s Lovie Award in ontvangst nemen tijdens de ceremonie in Londen. Via een online publieksstemming kreeg CRAFTED de meeste stemmen. CRAFTED heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor het promoten van het ambachtelijke erfgoed van Europa. Het project vertelde de verhalen van een breed scala aan ambachtslieden en hun bijdragen aan de Europese cultuur door de eeuwen heen. Dit alles werd gedaan rondom drie thema’s: mode en textiel, traditionele ambachten en analoge media. 

Johan Oomen, hoofd Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid, reageert: “De Lovie Awards onderschrijven door deze waardering het belang van het behoud van cultureel erfgoed en het ontwikkelen van vernieuwende vormen om een breed publiek aan te spreken. Dat zijn onderwerpen waar we in verschillende projecten actief aan werken.” Beeld & Geluid speelde een belangrijke rol binnen het thema analoge media. Materialen uit het archief werden opnieuw belicht door de media-professionals die er destijds zelf mee of voor hebben gewerkt. Verhalen over onder meer het Polygoon Journaal, amateurfilm, radio dj’s en analoge fotografie zijn heel Europa overgegaan. Daarnaast was Beeld & Geluid ook verantwoordelijk voor de coördinatie van het opleveren van project uitkomsten als blogs, galerijen, video’s en tentoonstellingen, waarvoor het project de Lovie Awards in ontvangst heeft mogen nemen. Alle verhalen zijn terug te lezen en te kijken op de websitevan projectpartner Europeana Foundation.  “CRAFTED heeft in haar categorie uitgeblonken en een fantastische bekwaamheid in digitale innovatie en creativiteit laten zien. Deze prijs is een bewijs van de vaardigheid, vindingrijkheid en visie van de makers”, laat Nicolas Roope, medeoprichter van de Lovie Awards, weten. Het CRAFTED project was een Europeana Generic Services project, mede gefinancierd door de Connecting Europe Facility van de Europese Unie. Het project liep van september 2021 tot juni 2023.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*