Ondersteboven van de jaren 60

Om nou te zeggen dat ik een kind VAN de jaren 60 ben is misschien wat overdreven. Ik heb die periode vooral als opgroeiende beginnende puber meegemaakt en zag de stormachtige ontwikkelingen om me heen deels door die ogen. Maar ik was dus wel een kind IN de jaren 60.

In 8 delen voeren NTR en VPRO ons vanaf 19 maart de komende 2 maanden op de zaterdagavond terug naar die wilde jaren.. De televisieserie heet Ondersteboven en Kees van Kooten is de beschouwende gastheer tijdens dit kijken naar een tijd waarin de televisie zelf ook een woelige periode doormaakte.

Een hele belangrijke herinnering aan die kijkkast, want dat was het(dit even voor de mensen die de televisie alleen kennen als een plat scherm aan de muur) was voor mij het fenomeen Toon Hermans. Zijn one man shows kluisterden mijn familie aan de buis. Het plezier dat ik er aan beleefde was dat ik langer mocht opblijven en vooral kon meemaken hoe mijn ouders en mijn oudere broers en zussen onbedaarlijk plezier hadden.
 
Bandrecorder
En de herinnering eraan bleef levend omdat de shows door mijn vader op zijn bandrecorder volledig waren opgenomen. Microfoontje bij de luidspreker van de t.v. Het resultaat heb ik eindeloos terugbeluisterd. En dat was niet alleen leuk vanwege de droge humor van de cabaretier, maar vooral ook om het hoorbare gegier in de huiskamer.

Die lol was goud waard. Het ultieme familiegevoel van de jaren 60. De komst van kleur en reclame op de televisie vormen een belangrijk onderdeel van deel 1 van de serie, die steeds op NPO 2 vanaf 20.30 uur wordt uitgezonden. Het thema daarvan is geld.

 
Midas
De lonen stijgen explosief, de welvaart neemt toe. Nederlanders kopen hippe brommers en snelkookpannen en gaan graag op vakantie. Philips wordt een wereldconcern. De welvaart groeit, maar daarmee ook de stank en de milieuvervuiling. Biologiestudent Midas Dekkers is zaterdagavond te zien als actievoerder(foto NTR).

Volgende afleveringen uit de serie gaan over onderwijs, muziek, de hippiecultuur, emancipatie, wonen en werken, kunst en tenslotte het gezag. De serie wordt online begeleid door een website, www.jarenzestig.nl, en een boek. Later dit jaar is er nog een historische comedy op Zapp.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*