Kenniscafé game-archivering online terug te kijken

Beeld en Geluid kijkt terug op een interessant en drukbezocht Kenniscafé over game-archivering op 16 februari. Eric Kaltman, researcher bij de University of California, Santa Cruz, en voormalig game-archivaris bij Stanford University, sprak over zijn ervaringen met projecten waarin hij bezig was met acquisitie, selectie, documentatie en preservering van games. 

Jesse de Vos, researcher interactive media, en Poppe ten Dolle, Media Manager Toegang, namen de luisteraars daarna mee door de Nederlandse gamegeschiedenis. Het was voor het eerst dat een Kenniscafé werd opengesteld voor externen. 

Heb je het Kenniscafé gemist? De registratie kun je hieronder bekijken. Of lees het achtergrondartikel “Hoe we klassieke games van de ondergang kunnen redden” op NU.nl

Mediaconsumptie in Nederland beperkt zich allang niet meer tot de traditionele kanalen van radio en televisie. Daarom heeft Beeld en Geluid, het media-archief in Hilversum, besloten zijn archief uit te breiden met nieuwe verzamelgebieden, zoals videogames en internetcultuur. Beeld en Geluid ontving eerder uit handen van de Nederlandse gameontwikkelaar Radarsoft een belangrijke collectie van zo’n 50 vroege videogames, waaronder populaire titels als Hopeloos en Eindeloos. Deze zijn in de jaren 80 uitgebracht voor de Commodore 64 en MSX computers. Tot de collectie behoren ook meerdere bekende educatieve games, zoals Topografie Nederland enTempo Typen, die werden gebruikt in het NCRV-televisieprogramma It’s All in the Game.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*