Juul Geleick (192 Radio): “Volgende maand gaat het Veronica-zeezenderarchief naar Beeld en Geluid’

Foto: Ad Bouman, Willem van Kooten en Juul Geleick

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Juul Geleick van 192 Radio

Dit jaar zou 60 jarig jubileum van Radio Veronica door jullie gevierd worden, waarbij het archief naar Beeld en Geluid zou gaan en er een feestlijk weekend zou worden georganiseerd, waar diverse oude Veronica-jocks weer zouden radiomaken. Door corona is dat allemaal niet doorgegaan. Zijn er al nieuwe plannen? 
Jazeker, al speelt de Covid19-discussie nog steeds. We hadden een paar data maar om diverse redenen konden die helaas geen doorgang vinden. Ook zou het een hele organisatie gaan worden met publiek dat maar een beperkte periode kon langs komen en daar zijn wij niet zo’n voorstander van.In principe willen zo’n weekend volgend jaar alsnog gaan doen bij Beeld en Geluid. We hebben wel in de planning staan volgende maand om de officiële archief overdracht te doen bij Beeld en Geluid. In een klein gezelschap volgens de RIVM standaard, want wij van het oude originele zeezender Veronica verkeren in de risicogroep door onze leeftijd..

Ondertussen hebben we niet stil gezeten en vanuit huis is er veel gedaan in samenwerking met Beeld en Geluid. Zo hebben we bijvoorbeeld al duizenden reclames uitgewisseld die draaiden in onze Veronica tijd. En daar nu veilig liggen om gearchiveerd te worden. Daar zitten prachtige commercials bij. Daarnaast moeten er vele duizenden documenten en foto’s -die voor Beeld en Geluid wel of niet interessant zijn- nog worden uitgezochtIk heb dat op mij genomen en dat kan gelukkig vanuit huis gebeuren.

Jij bent met Ad Bouman de grote kracht achter 192 Radio. Hoeveel tijd ben je aan het station wekelijks kwijt?
Ad en ik hebben de taken “verdeeld”. Ad is de 192 “Radiobaas”. En daar is hij eigenlijk bijna iedere dag druk mee. Ik bemoei mij veel meer met ons Veronica zeezenderarchief. Vroeger was het bij Veronica ook al zo – ”Ad voor de muziek  en Juul voor de papieren”.
Dan hebbens we natuurlijk ook nog onze Niels Zack die is onze steun en toeverlaat als het over technische zaken  gaat. Want hij is ook nog in het dagelijks leven programmatechnicus en dus handig. En jonger dan Ad en ik, hij houdt ons bij de les.

Bert Verweij, Juul Geleick, Ad Bouman


192 Radio draait veel muziek uit de zeezendertijd (jaren ‘60/ jaren ‘70). Eigenlijk muziek die je niet meer hoort bij de publieke en commerciële radio (niet eens bij NPO Radio 5). Merken jullie dat daar nog veel vraag naar is? 
We krijgen erg veel reacties die lees ik en daaruit blijkt dat er een grote vraag is naar de jaren 60 en 70 muziek zoals Veronica die draaide gedurende de zeezender periode.  Dat die muziek nauwelijks te horen is ligt wellicht aan de interesse en ook leeftijd van de huidige programmamakers. Veel hebben onze periode niet bewust meegemaakt. Wij waren vroeger veel meer met de muziek bezig dan de huidige radio-dj’s. 

Online Radio Awards editie 2020 heeft als thema ‘Groei’. Wat doen jullie als online station om het aantal luisteraars te laten groeien? 
We doen eigenlijk gewoon wat we altijd al deden; veel aandacht voor de muziek uit die periode en laten horen dat we toch in de jaren ‘60 en ‘70 baanbrekend werk hebben verricht..

Veel oude Radio Veronica-dj’s hebben een legendarische status opgebouwd. Welke jongere radio dj’s van nu maken volgens jou het verschil?
Da’s wat mij betreft een wat moeilijke vraag.  Ik luister nauwelijks naar de z.g.n. muziekzenders. Ik weet dat Ad Bouman dat wel doet. Als ik wel eens “per ongeluk” zittend in de auto luister dan doe ik dat bijna altijd naar 100% NL  of Radio 10. Al die andere d.j.’s  met veel van die “bijzitters”, die giechelend een programma maken en vergeten dat er ook nog een luisteraar is, hebben niet mijn interesse.

Na dat gegiechel  denk ik altijd aan Lex Harding die vroeger zei na dat soort ongein: ”Plaatje maar weer!”
Mijn interesse ligt eigenlijk veel meer bij informatie, dus ik ben een vaste Radio 1 luisteraar. En als alternatief BNR Nieuwsradio, maar die herhaalt vaak erg veel programma’s en vaak een programma over auto’s en daar kan ik niet naar luisteren! BNR heeft wel een prima programma met de naam “Techniektour”, erg goed gemaakt. Natuurlijk had ik graag naar Radio 5 geluisterd maar ja, in de auto dus niet en thuis ga ik mijn computer netwerk niet belasten. Dus de jongere dj’s ? Die gaan volledig aan mij voorbij…

Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

19 Comments

 1. Vraagje aan Juul, mocht je dit lezen. Heb jij de hitlijsten die Joost in zijn Voorlopige Platen Elftal gebruikte ook gearchiveerd ? Daar doe je chartfreaks een groot plezier mee :

  • @Frank.

   We hebben maat twee originele banden uit die tijd. En de “krabbels” van Willem zijnn nooit bewaard gebleven.
   20 april 1963 en 31 juli 1964.
   En van die banden heb ik de index wel gemaakt.

 2. Jammer Juul dat je radio 5 niet kunt krijgen. Mbv een klein kastje hebben wij DAB+ in de auto, en thuis krijgen we m op de kabel.
  Fijn wat je allemaal doet voor 192. Succes!

  • @ Marian

   Ik heb geen kabel, wel een “koperen KPN kabel” en die is niet zo snel. En thuis kijk ik meer naar de TV nieuws zenders…. Nieuws gek hé. En in de auto daar zit ik niet zo vaak meer………..

 3. Hoi Juul.
  Top dat alles in beeld en geluid komt.
  Wat ik miste is dat er niet gesproken is over de Stichting Norderney.
  Vorig jaar zei je dat er een nieuwe website gebouwd gaat worden.
  Laten we het hopen, mooier als de Norderney website is er niet

 4. Een rare vraag aan Juul.
  Weet jij waar ik nog Lub-Tape kan krijgen voor NAB carts.
  Ik heb nog een paar honderd carts van Radio Monique die ik opnieuw op wil nemen.
  Bedankt.

 5. Super dat het materiaal bewaard wordt voor het nageslacht. Maar kan ik het materiaal ook binnen kort ook online, beluisteren? Of moet dat via officiële procedures en formulieren?

 6. Juul, in de auto naar NPO Radio 5 luisteren kan via DAB+, als je je bestaande radio niet wilt vervangen kun je een losse module kopen ter grote van een luciferdoosje welke je op de aux ingang van je bestaande radio aansluit. Daarnaast een doorzichtige antenne die op je voorruit plakt. Als het nog geavanceerder mag is er de optie je mobiele telefoon op de radio aan te sluiten en te streamen. Dan gebruik je wel data, maar kun je ook naar radio 192 luisteren. En die is beter dan NPO Radio 5.

  • Grappig dat je dit tegen iemand zegt die veel weet van radio, lid is geweest van de Veron als zendamateur, en zijn eigen apparatuur bouwde. Die hoef je niet uit te leggen hoe je een signaal kunt ontvangen. 😉

 7. Ik begrijp hun beslissing om het archief van Veronica de zeezender over te doen aan B&G…toch geeft dat feit het gevoel dat dit nu in 2020 het echte bittere einde is van Veronica de zeezender 1960-74.

 8. Hulde Juul, ’n diepe buiging en blijvend applaus voor jou en Adje , die wel ’n héél groot hart heeft voor radio in het algemeen en voor 192 en Veronca in het bijzonder. Jij kent mijn mening over muziek op de radio, de grote bands die de popmuziek hebben groot gemaakt worden tegenwoordig door niets-kunners,smakelozen en overal doorheen lachende bij-zitters af gedaan als “ouwe lullen- muziek . En voor Dave Cash ( hoe verzin je het) inderdaad,, vroeger was héél veel beter !!!

 9. Erg origineel om de naam van een bekende dj te misbruiken. Dave Cash overleed op 21 oktober 2016…… Iets met “lijkenpikken”?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*