NPO-top neemt het op voor collega Frans Klein

Naar aanleiding van de kritische Telegraaf-berichtgeving over Frans Klein hebben Shula Rijxman en Martijn van Dam hun NPO-collega’s per email geïnformeerd dat zij pal achter hun collega Frans Klein staan.  “We hebben geen enkele reden om te twijfelen aan Frans”, aldus Van Dam en Rijxman. Momenteel doet de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) onderzoek naar de nevenactiviteiten van Klein.

De brief is hieronder integraal te lezen:

Beste collega’s,

De kranten stonden vanmorgen vol met berichtgeving over het winnen van het Eurovisie Songfestival. Helaas werd er vanmorgen in de Telegraaf ook bericht over onze Frans Klein. Dat hij in 2013 in zijn tijd bij de VARA zijn 25-jarig werkjubileum in het restaurant van Frans en zijn broer heeft gevierd. Dat dit is betaald door de VARA en dat is volgens de Telegraaf in strijd met de gedragscode. Heel vervelend voor Frans, omdat dit bericht volgt op eerdere berichten.

We kunnen nu allerlei feiten benoemen en statements maken: bijvoorbeeld, dat de nevenactiviteit (Thais restaurant) zowel bij BNNVARA als bij ons is goedgekeurd, het jubilarissenbudget bij 25 jaar in dienst volgens de toen geldende gedragscode is toegekend, dat hij toestemming heeft gevraagd en ook heeft gekregen van het VARA-bestuur om dit in het restaurant van zijn broer te besteden, etc.

Maar feiten laten niet zien wat dit soort berichtgeving echt met mensen – in dit geval Frans – doet.

Dat zien wij wel, we zien ook hoe lastig dit is voor zijn team en andere NPO-ers die hierop worden aangesproken. We snappen heel goed dat dit zijn uitwerking heeft op iedereen. En daarbij komt dat we ons niet herkennen in het door diverse media geschetste beeld. We kennen Frans als een integer, kundig en aimabel collega met een groot hart voor de publieke zaak. De afgelopen jaren heeft hij samen met zijn team gewerkt aan een breed gedragen hoog gewaardeerde programmering.

Als NPO staan wij uiteraard voor openheid van zaken, dat is vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is een zorgvuldig parcours als werkgever net zo belangrijk. Door bijvoorbeeld eerst de vragen van de CIPO te beantwoorden en haar reactie af te wachten. Dat maakt het soms lastig om in de media te reageren. Ook al zouden we misschien wel willen.

Het belangrijkste nu is: we hebben geen enkele reden om te twijfelen aan Frans en aan de afwegingen die destijds door BNNVARA zijn gemaakt. We vinden het ontzettend vervelend dat Frans zo hard wordt geraakt, maar wees er van verzekerd: we steunen hem hierin ook.

We hopen jullie hiermee wat meer duidelijkheid te geven over waarom je soms misschien meer over NPO dan van NPO hoort. Wanneer er ontwikkelingen van belang zijn, horen jullie die uiteraard van ons.

Hartelijke groet,

Shula Rijxman en Martijn van Dam

UPDATE: NPO stelde zelf al eerder dat de perikelen rondom Frans Klein een privé-zaak is. Oud NPO-directeur Ton F. van Dijk pleit in zijn HP/De Tijd- column dat NPO openheid van zaken geeft rondom deze kwestie.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nu ook Kamervragen over ‘Thaise constructie’ NPO-directeur Frans Klein - Spreekbuis.nl
  2. Positie Frans Klein lijkt onhoudbaar - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*