NPO onderzoeksrapport wordt openbaar gemaakt

De woordvoerder van NPO heeft aangegeven dat het onderzoeksrapport over de toekomst van de publieke omroep vandaag alsnog openbaar wordt gemaakt. Eerder kwam uit dat dit onderzoek niet door de NPO openbaar gemaakt mocht worden.

NPO: ‘Als publieke instelling vinden we het belangrijk om waar mogelijk mee te werken aan verzoeken van opleidingsinstituten en hun studenten. Bij dit onderzoek hadden we een concreet – vooral juridisch getint – vraagstuk voor ogen over publiek-private samenwerking. In de uitwerking zien wij dit niet terug. We zijn gedurende het onderzoek ook niet gekend in de uitwerking en hebben geen mogelijkheid gehad om op de bevindingen te reageren. Omdat het onderzoek geen relatie meer heeft met de oorspronkelijke opdracht heeft de NPO, toen wij voor het eerst inzage kregen in het rapport, de NSOB laten weten niet te willen en te kunnen worden aangemerkt als opdrachtgever van dit onderzoek. Met NSOB is inmiddels afgesproken dat iedereen die kennis wil nemen van het rapport, bij de NSOB een kopie kan krijgen.’

Eerder heeft de NPO nadrukkelijk aan NSOB verzocht om het rapport niet openbaar te maken. Het is onbekend waarom dit nu wel opeens kan.

In een tweede reactie meldt de NPO-woordvoerder: ‘Dit rapport gaat niet over de oorspronkelijke opdracht en publicatie ervan wekt toch de schijn van onze betrokkenheid bij het resultaat. Zie ook onze eerdere reactie aan jou. Desalniettemin willen we niet de indruk wekken dat er iets te verbergen is. Aangezien wij geen opdrachtgever zijn, is het niet aan ons om wijzigingen door te voeren.’

Het blijft een opmerkelijke reactie van de NPO, die opeens geen opdrachtgever meer wil zijn, terwijl acht NPO-medewerkers bij dit onderzoek betrokken waren. De NSOB heeft dit onderzoek als beste van deze jaargang genoemd.

Update: het rapport is openbaar en hier te downloaden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*