Paniekvoetbal in Omroepland

Deze zomer lijkt in Hilversum de WK Voetbal plaats te hebben gemaakt voor NPO paniekvoetbal. Shula Rijxman gaf na een lange stilte eindelijk schriftelijk antwoord aan Minister Slob hoe NPO de naderende bezuinigingen wil opvangen. Het bleef bij een plan van zo’n halve A4. Dat is teleurstellend want de NPO-moederorganisatie heeft tientallen beleidsmedewerkers in dienst en daarnaast wordt er regelmatig gebruikt gemaakt van externe adviseurs. Een echt strategisch plan met visie geeft de politiek niet alleen vertrouwen, maar biedt ook ruimte voor inhoudelijk overleg en discussie.

Het liep afgelopen weken anders. Diverse journalistieke programma’s kregen te horen dat zij flink gekort zouden kunnen worden. De redacties waren verrast en kwamen in opstand. Dit is in de historie van de publieke omroep al vaker gebeurd, maar ditmaal liep het anders. De pijlen van de redacties waren dit maalnamelijk niet gericht op politiek Den Haag, maar op de NPO-moederorganisatie, die volgens hen onbegrijpelijke beslissingen maakt.

Spanningen tussen omroeporganisaties en het steeds machtiger wordende NPO-orgaan lijken net als de zomerse temperaturen momenteel nieuwe records te verbreken. Zoals bij veel organisaties zou een open en adequate communicatie naar zowel de omroeporganisaties als de media wonderen doen voor een publieke organisatie die verbinding en transparantie hoog in het vaandel heeft staan.

Toen de eerste ‘heidebrand’ bij Brandpunt ontvlamde en oversloeg naar de redacties van Andere Tijden, Tegenlicht en Focus bleef het lange tijd stil vanuit het NPO hoofdkantoor aan de Bart de Graafweg 2 op het Hilversumse Media Park. De redacties wilden duidelijkheid en vooral uitleg waarom juist hún journalistieke producties door de NPO financieel werden beknot. Pas vorige week zaterdag kwam NPO-programmadirecteur Frans Klein na anderhalve week met uitleg in een exclusief NRC-interview, waarin hij aangaf niet op journalistiek te willen bezuinigen, maar deze juist te willen vernieuwen. Bezuinigingen wilde hij doorrollen naar ‘serviceprogramma’s’, ‘levensbeschouwing’ en ‘human interest’. Nadat eerder redacties van NTR, VPRO en KRO-NCRV in actie waren gekomen, was het nu de beurt aan de EO. De Evangelische Omroep-medewerkers Arjan Lock en Andries Knevel lieten weten dat zij juridische stappen willen nemen tegen de genoemde bezuinigingen. Al in mei verzette de EenVandaag-redactie (AVROTROS) zich hevig tegen de verhuizing naar NPO2 om plaats te kunnen maken voor een dagelijkse soap.

Terwijl de NPO-organisatie als een moeder voor een ‘omroepkroost’ moet zorgen, lijkt het juist erop dat enkele omroeporganisaties hun eigen plan trekken. Zo hebben BNNVARA, EO en VPRO met enkele andere organisaties, buiten de NPO om, een plan om een eigen online omgeving te creëren.

De omroepwereld op en rondom het Media Park heeft dit jaar geen zomerstop. Zelfs het Oranjeloze-WK wordt niet gemist door de onduidelijkheid over de verwachte bezuinigingen. Ondertussen draait de wereld door en weten internationale platformen steeds meer de aandacht van de Nederlandse consument naar zich toe te trekken.

We vergeten het bijna, maar vooral omroepmedewerkers en niet hun kijkers maken zich druk om bovenstaande.

Richard Otto is uitgever van Spreekbuis.nl en extern consultant op gebied van marketing, communicatie en PR voor diverse (media)bedrijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*