NPO-baas Frederieke Leeflang benadrukt belang van onafhankelijke publieke omroep na verkiezingsuitslag

Hilversum / NPO RVB portretten / NPO

De NPO heeft gereageerd op de recente verkiezingsuitslag en uit bezorgdheid over de toenemende druk op de publieke omroep. Frederieke Leeflang, hoofd van de NPO, benadrukte het cruciale belang van een politiek en commercieel onafhankelijke publieke omroep in een democratische samenleving.

Leeflang onderstreepte het essentiële karakter van betrouwbare en hoogwaardige journalistiek, waarbij de veelzijdige publieke omroep een onmisbare rol speelt in de Nederlandse samenleving, met meer dan 83% van de Nederlanders die wekelijks afstemmen op NPO-programma’s.

Leeflang: ‘Als we kijken naar de verkiezingsprogramma’s, zien we de druk op het publieke omroep toenemen. Een sterke, van politiek en commercie onafhankelijke publieke omroep is essentieel in een democratische rechtsstaat. Met onder meer betrouwbare en hoogwaardige journalistiek speelt onze veelzijdige publieke omroep een onmisbare rol in de samenleving.’

In een snel digitaliserende samenleving vervult de publieke omroep volgens haar een verbindende rol. Leeflang benadrukte de noodzaak van een modern systeem dat aansluit bij de wensen en mediagebruik van het publiek. Ze meldde ook dat de NPO en verschillende omroepen al samenwerken aan een gemeenschappelijke strategie om een toekomstbestendig omroepsysteem te waarborgen.

Leeflang concludeerde dat in een sterke democratie een krachtige publieke omroep onmisbaar is en benadrukte de vastberadenheid van de NPO om deze publieke waarde en essentiële rol te behouden en te beschermen.

27 Comments

 1. Geachte mevr.Leeflang.Wat ik mis in uw betoog,de exakte kennisgeving in de Technologische Innovatie onwikkeling.Het is vaak onderwerpen die passen binnen het kader van de presentatoren inzake binnen hun gedachtengoed/denkbeelden.Vooral die tomelose Talk-TV uitzendingen,maar gaat het over oa oververkiezingings programma’s/Corona/ en meer over dagelijkse gebeurtenissen.Maar ook dat we allemaal elektrisch gaan autorijden,wat nu toe totaal niet mogelijk is.Ik pleit voor meer journalisten die naast een Alpha/maar ook meer over Technologische kennis beschikken.Ik bezit totaal geen afiniteit met de domme spelletjes TV programma’s.Maar wel over de exakte waarheden wat er wel en niet kan in de Technologische aspecten.Vooral over nieuwe energie-bronnen oa Waterstof/Kernfusiereaktoren.Via: (bronvermelding) Waterstofmagazine.nl dat de E-auto verslagen zal worden,door de ontwikkeling van de Otto 4 slag kleppenmotor met waterstof-injectie: dan kan over enigetijd al die stroomlaadpalen weer afgeleverd,aan de stroothandelaren.Voor de technische onderlegde journalisten ziet via: youtube.nl (tik in) Mit der Energiewende in den Blackout (tik in)Plötzlich Dunkel (tik in) Blackout-wie gut sind wir auf Hessen ohne Strom vorbereitet?.Geeft weer de stroomuitval als er teveel of te weinig energie zal stromen door die te dunnen koperen leidingen.Want je hebt te maken met de Wet van Ohm(U=I x R) spannig= aan de ampare x de weerstand,en als die zuiveren sinus van 50 hz zal veranderen,kan het gebeuren dat héél het Media-Park zonder stroom komt te zitten.En daarnaast weten de journalisten ook,dat niet alle daken in Nederland geschikt zijn om vol te plaatsen met zonnepanelen, en dat heeft te maken met de wet van de mechanica(drukbelasting).En hoe gaat dat bij Appartementen het plaatsen van Laadpalen?. (tik in)Stadt verbietet Elektroautos in Tiefgarage:Brandgefähr(tik in) Bolivien im Lithium Rausch (tik in) ZDF HD planet e der wahre Preis von Elektroautos:geeft weer de verschrikkelijke omtandigheden van de Delvers in die zeer corrupte landen,omdat wij allemaal Elektrisch moeten autorijden.En dan nog dat de lithium-batterijen als de inwendige SEPERATOR vn de lithium-batterijen knapt,en binnen luttele seconden er een zeer giftige stoffen ontstaan/temperatuur ver boven de 1000 graden,en er géén ontkomen zal ontstaan,om de brandende E-Auto te verlaten,je zult maar met je gezinnetje er in zitten.Resumerend: waar zit de slimste mens,niet in dat TV programma:maar ergens in de Gemeente Rheden!.Ziet ook via: Google.nl (tik in) Energie uit de ruimte (tik in) Waterstofauto’s in 2025.En weten de door uw genoemde jouralisten dat ook!.In hun vastberadengeid een esseniële rol te behouden en beschermen.afz: een voormalig goed opgeleide Technisch onderlegde Seniooor.

 2. Achterhoede gevecht. Leeflang heeft niet door dat een jongere die thuis bij zijn moeder woont net zo krachtig is geworden als de baas van een msm kanaal

 3. Geachte mevrouw Leeflang,

  Ik ben het volledig met u eens dat een onafhankelijke publieke omroep belangrijk is.

  Maar dat betekent dat de omroep alle inwoners moet vertegenwoordigen. Het valt mij op dat er vaak (onbewust) vanuit een linkse kijk wordt belicht.

  Ook vandaag merkte ik weer dat er op de radio vanaf een bepaalde afstand naar de PVV wordt gekeken, terwijl PvdA/GL standpunten meer vanuit het “wij” worden belicht.

  Een kwart van alle stemmers heeft PVV gestemd. Ook zij dienen vertegenwoordigd te worden.

  BNNVARA benadrukt vandaag hoe “erg” de verkiezingsuitslag is. De directie organiseerde zelfs een bijeenkomst: “Wij BNNVARA vinden dit heel erg.”

  Dat mag BNNVARA natuurlijk doen. Maar dan zou er ook aandacht vanuit de andere kant moeten zijn: “Wij vinden het geweldig dat er zo’n grote rechtse overwinning is!” Dat geluid mis ik volledig bij de publieke omroep.

  In plaats van te benadrukken hoe ‘vreselijk’ het is, zouden omroepen zich moeten afvragen hoe het kan dat de omroepen zo’n grote groep stemmers volledig gemist heeft.

  Columns van Pieter Derks, Even tot Hier, Arjen Lubach; allemaal succesvolle producten van de publieke omroep. Maar allemaal erg links.

  Het zou mooi zijn als de publieke omroep gaat investeren in succesvolle rechtse programma’s. De midden/rechtse partijen hebben nu immers 100 van de 150 zetels.

  Maak de publieke omroep ook relevant voor de groep.

  • 75% heeft niet op de PVV gestemd en de meeste zullen nog wat blij zijn met de NPO, daar ligt ook niet hun grootste belang. Ze willen meer geld in hun portemonnee, meer voor zorg en veiligheid. Meer huizen. Maar niet door de rijken te belasten, maar door te wijzen dat alles komt door de asielzoekers. Die zijn het grootste probleem. Nou die riedel horen we niet anders, hier, op de sociale media, maar ook bij de NPO.

   Heel Holland bakt ze weer bruin.

   • 75% heeft inderdaad niet op de PVV gestemd maar, zijn daardoor nog steeds allemaal links. Het is een feit dat de NPO in zijn geheel veel te links en eigenlijk helemaal niet van en voor iedereen is. Daar mag best flink de bezem doorheen.

   • 91% heeft niet op d66 gestemd en toch zitten er elke avond politici van die club aan de diverse tafels bij de NPO dus wat is uw punt?

  • “Het zou mooi zijn als de publieke omroep gaat investeren in succesvolle rechtse programma’s.” Die hebben ze al. 6 ochtenden per week praatprogramma’s van WNL, en 5 x per week Op1 dat tegenwoordig alleen door conservatieve/rechtse omroepen nagemaakt wordt.

  • Dit komt omdat een omroep als deze staat voor Vrede en verbinding.
   Ze staan niet voor uitsluiting van groepen mensen.
   Dus is de teleurstelling groot.

 4. Geachte Mevr. Leeflang.En na de verkiezingen,welke ontwikkelingen in het belang van de BV Nederland,heeft uw aandacht in de jounalisten kennis!.Via youtube.nl(tik in)Giant luxury Shuttle Service for Superyachts|Mega Transports|Free Documentary:geeft weer dat de super-rijken maling hebben aan de klimaat-milieu-aspecten.(tik in)TÜV nicht bestanden?Hier landen die Autos|Entdeckt!Geheimnisvolle Orte|Kabel eins Doku:geeft weer waar uw ingeleverde brandstofaut’s naar toe gaan(tik in)Abwracken-Gut für die Wirtschaft,slecht für die Umwelt?|WDR Doku(tik in)Elektroschrott Von Bayer nach Ghana(tik in) Toyota Developed A Liguid Hydrogen Combustion Engine!: geeft weer de ontwikkeling van de waterstof-injectie.En via NDR.de Themen A-Z Windkraft/Energiewende etc. u kunt het laten vertalen in de Nederlandse Taal.Van de Duitse Deelstaat Omroep.Klasse Journastiek,in de weergaven en kennis overdracht inzake klimaat en milieu,en waarom géén inhoudelijke TV programma,die de kijkers van de NPO in de uitvoering daarvan,om de vele frictie’s/diffirentiatie in onze samenlevings-verbanden,een zuivere kennis overdacht weer tegeven.

 5. Spreekt mevr Leeflang die ON! van de buis wil, en hen uitsluit van vergaderingen!
  Een ding is zeker de Nederlandse publieke omroep, daar moet een flinke bezem door heen, en het liefst hervormen tot het Luxemburgs model of bij gebrek aan beter het Belgisch model.

 6. Geachte lezers:ga jullie gaan uitspreken over de inhoud, inzake de technologische onderwerpen.Waarmee de echte hooggeschoolde Deskundigen Technisch onderlegde.Buiten de Camera en de landelijke media en bij de NPO/Commerciële omroepen worden gehouden.Ze zullen wel eens gehouden buiten het zichtveld en bij de strot gegrepen,want techniek daar praat je niet over,Het zijn vaak de witte boorden mentaliteit, als je maar een net 3 delig kostuum aan/gepoetste schoenen/wit overhemd met stropdas/en een auto van de zaak,dat geeft een beter aanzien,als je Prof. Dr. ING MET HELM OP,WERKSCHOENEN, WERKKLEDING ET. OVER EEN BOUWTERRIJN LOOPT.Je moet niet over getechniek hebben,maar meer kijken naar de slimste mens/boer zoekt vrouw/goeden tijden, slechte tijden, Peter Gils et.En daarmee word je wijzer van.

  • Wel eens van interpunctie gehoord?
   Maar waarschijnlijk zijn deze reacties niet met de hand getypt.
   Het ziet er uit als spraakherkenning….

   Jammer, want de boodschap komt daardoor niet over.

 7. Jasper:het gaat om de technische inhoud, en heeft u daar kennis van genomen!.Het gaat niet om hoe je het schrijft,maar wat je weergeeft in de exakte waarheden.Kunt u uitleggen, wat de wet van Ohm betekent, in de energie overdracht.En via: YouTube.nl (tik in) ITEL en Wendel stein 7-X Stellerator:de nieuwe energie opwekking,via:Waterstof atomen. En dat een flesje water een enerergie bron is.

  • Het gaat er wél om hoe je schrijft! Dat gewauwel van jou sla ik direct over, geen touw aan vast te knopen. Er is geen enkele serieuze wetenschapper die het in zijn hoofd zou halen een serieuze dissertatie te schrijven op de wijze zoals jij hier tikt.

 8. Goed, mevrouw Leefland probeert ons wijs te maken dat: “Een sterke, van politiek en commercie onafhankelijke publieke omroep is essentieel in een democratische rechtsstaat. Met onder meer betrouwbare en hoogwaardige journalistiek speelt onze veelzijdige publieke omroep een onmisbare rol in de samenleving.”, daarmee suggererend dat de NPO daar nu aan voldoet.

  Waarom zien we in werkelijkheid dan het tegenovergestelde?

  Zo’n beetje alle omroepen zijn direct of indirect aan politieke partijen gelieerd. Het eerst wat de VARA deed nadat hun gedroomde opperhoofd Timmermans niet eens in de buurt van de grootste partij kwam was het organiseren van een uithuilsessie voor de medewerkers. Hoezo politiek onafhankelijk?

  Dat journalisten politiek onafhankelijk zouden zijn is natuurlijk ook een lachertje. Voormalig NOS-Journaal liet ten tijde van Fortuijn al weten dat vrijwel zijn gehele reactie op de PvdA of GroenLinks stemde. Toeval? Natuurlijk niet. Die mensen worden daar letterlijk zo voor opgeleid.

  Letterijke quote van Laroes uit die tijd: “Het is bijna onmogelijk om je bij het maken van nieuwskeuzes niet enigszins te laten leiden door je eigen visie. Wij vinden GroenLinks-stemmers aardiger dan LPF-stemmers, een bos mooier dan een snelweg en iemand in een BMW verdachter dan in een Fiat Panda.” Dit kun je toch niet politiek onafhankelijk noemen?

  In dezefde periode hield mediastudent Mark Deuze (nu is hij hoogleraar in dat vakgebied) een onderzoek waarbij hij zo’n 1000 journalisten vroeg naar hun politieke voorkeur. Het resultaat: 80% stemde links, slechts 10% rechts en de overige 10% liet weten “ergens in het midden te stemmen”. Met andere woorden: van die groep stemden 9 van de 10 ook PvdA. De links-rechts verhouding in de media bedroeg toen dus circa 90-10 in het voordeel van links en je moet wel héél naief zijn (of een aartsleugenaar) om te denken dat het nu zoveel anders is. Nogmaals: de mensen worden er bewust zo voor opgeleid, is gewoon beleid. Zelfs een blad als Trouw is tegenwoordig helemaal woke gegaan.

  Bij de NPO is het bon ton om te denken dat alle PVV’ers ‘domrechts’ zijn, zoals Schimmelpenninck altijd scheldt, dezelfde Schimmelpenninck die voortdurend scheldt en tiert tegen alles dat rechts is (in zijn ogen is dat héél veel) en nu bij de NPO een programma mag maken waarin hij lieden portretreert die zich schuldig zouden maken aan online haat. Dat gaat dus hoofdzakelijk rechtse types zijn, over wat extremlinks op dat moedium orakelt zal hij weinig aandacht besteden en over wat hij zelf allemaal roeptoetert op zij Twitterkanaal zul je hem al helemaal met geen woord horen.

  De NPO is al decennia een in zichzelf gekeerd bolwerk dat grosso mode altijd de lijn van PvdA, GroenLinks en D66 volgt en waarin bijvoorbeeld kritiek op ‘marktwerking’ altijd welkom is – óók bij EenVandaag van AVROTROS – maar kritiek op multikul bij voorkeur bestreden wordt. Dan laat je gewoon een extreemlinkse ideoloog á la Lucassen onbesproken aan het woord, maar zit er iemand van rechts dan staan er drie linkse bloedhonden klaar om hem voortdurent te interrumperen. Uiteraard is er wel altijd zeer ruim baan voor kritiek op de republikeinen in de VS, wordt klimaathysterie nooit kritisch besproken, is LGBTQ-en-nog-wat-letters propaganda alom vertegenwoordigd en bestond slavernij alleen uit zwarten die door blanken uit Afrika naar de VS vervoerd werden. De staatstelevisie van de DDR en het aldaar beruchte “Der Schwarze Kanal” is er niets bij. Laat ik maar niet eens beginnen over de hysterische reactie van de NPO destijds over de komst van RTL Veronique en Sport 7 destijds. Stel je eens voor: concurrentie! Dat moeten we niet willen, want wij weten immers precies wat goed voor u is.

  Ondertussen zijn met name de jongeren allang afgehaakt. Televisie is zeker voor alles tot 40 jaar allang niet meer de belangrijkte informatiebron en die leeftijd wordt elk jaar een jaartje hoger. MAX als doelgroepzender is prima, maar de NPO heeft een flinke verjonging nodig en daarbij ook vooral de diversiteit en inclusiviteit waarvan ze zelf beweren altijd voorstander te zijn. Hun versie daarvan is echter vooral in de goede neomarxistische traditie het tegenovergestelde van wat beweerd wordt: het uitsluiten van zoveel mogelijk autochtone, blanke, heteroseksuele conservatieve mannen. Kortom: wat zijn – volkomen onjuist overigens – zien als ‘de typische PVV stemmer.

  Daarom zijn Leeflang’s kletspraatjes over het “spelen van een verbindende rol” ook zo potsierlijk. Want als het aan haar en de haren lag, zou er totaal geen aandacht besteed worden aan de wensen van de achterban van de PVV – tenzij het op negatieve wijze geportreteerd kan worden.

  Deze mevrouw is hooghartig en onwaarachtig. Ze heeft niets waargemaakt van datgene waarvan ze nu beweert wat de omroep zou moeten doen en volgens haar ook doet. Ze weet miljoenen mensen in de samenleving niet eens te bereiken: de jongeren en de mensen met de volgens haar ‘verkeerde’ overtuigingen.

  Maar misschien kan ze wel een wat waarmaken van haar zoete praatjes over een publieke omroep die wars is van commercie. Bijvoorbeeld door niet langer toe te staan dat omroeppresentatoren de beloningsregels eenvoudig kunnen omzeilen door hun programma’s te laten maken door hun eigen productiebedrijfje, zodat ze drievoudig betaald kunnen worden: als presentator, als producent én als medewerker van de omroep. En wellicht kunnen ze ook eens wat van hun klimaatambities waarmaken door niet langer BN’ers betaald op vakantie naar Verweggistan te sturen voorzien van een camera om ter plekke na een gigantische co2-uitstoot wat plaatjes te laten schieten. En wellicht kan ze zo verbindend zijn het niet-beluisterde 3FM van de FM te halen en er in plaats daarvan een zender op te zetten die wél een publiek heeft: Radio 5.

  Iets realistischer is echter dat er uit eigen beweging niets gaat veranderen en dat Martin Bosma opnieuw een opsomming mag maken van de vele manieren waarop de NPO zich niet aan de Mediawet houdt.
  Totdat de kijkers letterlijk zijn uitgestorven en het allemaal niet meer hoeft.
  Welterusten, Leeflang. Ik denk niet dat uw omroep nog lang zal overleven.

  • 80 procent links en 10 procent midden q0 procent rechts is 90 procent links zegt “hoogleraar”?

   Dit was het enige feitje uit je betoog dat npo links is.
   En het is ook geen statisch feit.

   De rest is opinie.

   Uw betoog is zoals Laroes zou zeggen, een persoonlijk eigen visie.
   Wat mag hoor, Waarom ook niet. Vvmu is een groot goed.
   Met een aantal dingen ben ik het eens. Over beloningsregels omzeilen bijv.
   En eens aan zelfreflectie doen bij de npo kan geen kwaad.

   • Het is *letterlijk* een statistisch feit, afkomstig uit een onderzoek van een student die op hetzelfde onderwerp nu hoogleraar is.

    Dat de uitkomst u niet bevalt omdat het bevestigt dat de NPO wel degelijk links geörienteerd is doet daar niets aan af. Linkse mensen vinden wel vaker dat ze eigelijk helemaal niet links zijn, maar ‘neutraal’. Want voor hen het vanzelfsprekend dat hun linkse wereldbeeld ‘het midden’ is.

    De linksigheid van de NPO zie je dagelijks. We zullen het ook dagelijks gaan zien als Wilders inderdaad premier is. Als Trump herkozen zou worden, zal het nog veel erger zijn.

    Laatst nog weer een mooi voorbeeldje: staatsteletekst meldde nadrukkelijk dat er “Nederlanders” waren opgepakt inzake de vele profkaken in Duitsland. “Nederlanders die zo’n beetje allemaal in Utrecht-kanaleneiland en Amsterdam-west wonen. Dat deze “Nederlanders” beslist geen namen á la Jan, Henk of Piet hebben en er ook nog een tweede nationaliteit ophouden (zelfs u zou moeten kunnen raden welke) werd uiteraard niet vermeld

    Net zoals je ook nooit bij de NPO een reportage zult zien over de levenswandel van deze lieden en hoe hun ouders en gezinsleden volop mee profiteren van hun criminele gedrag. Want dat zou maar ‘stigmatiserend’ werken terwijl het in die kringen al decennia gewoon de norm is. Het enige dat ik er ooit over zag was een straat in Rotterdam waar ook dit soort types wonen en die allemaal een invalidenparkeerplaats hadden geregeld om gratis voor de deur te kunnen parkeren. Even een bevriende dokter omkopen en klaar is Mo.

    • Internet staat vol onzin van zg hoogleraars.
     Sommige beweren dat de aarde plat is.
     Hoe links ik ben tja. Ik ontken het niet , Waarom zou ik?

     Ik ben niet blij met de verkiezinguitslag maar een drama is het ook niet. Misschien ben ik over 4 jaar wel heel blij geweest met Premier Wilders.

 9. Nieuwe reaktie,zal volgen van Solaris!in wie gelijk heeft, ik als voormalig Techneut.In Nijmegen kunnen in de nieuwbouw,geen netstroom aangesloten worden, vandaag in het nieuws.en dat ook op div locatie’s in delen van het land,maar ook het bedrijfsleven voor het aanvragen van meer energie,voor uitbreiding via de netbeheerders.Als ze 15 jaar geleden te dunnen stroomkabels moeten vervangen in de 110 kv middelspanning, maar ook het plaatsen van de krachtstroom transformatoren.Om een Blackout te voorkomen. EN WEET Solaris dat ook?.Als inzender van een grabbelton aan weinig zeggende informatie, die totaal niet aansluit bij vooral Technische kennis overdracht. MAAR OOK DE NPO BLIJFT VAAK ONJUISTE INFO:OVER GE GEVOLGEN VAN EEN BLACKOUT(NETSTROOM UITVAL).EN DAN GAAT OOK HET LICHT UIT, IN HET MEDIA-PARK.MET ALLE GEVOLGEN VAN DIEN.

 10. Ziet via de Duitse Deelstaat Omroep NDR.de themen A-Z de journastieke meesterwerk tov. de NPOIn de exakte waarheden van klimaat/milieu-aspecten.En u kunt het in de Nederlandse taal vertalen.

1 Trackback / Pingback

 1. Ton F. van Dijk: 'NPO moet snel plan maken om eigen bestaan te redden' - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*