NLZIET-directeur Niels Baas staat open voor Nederlandse uitgevers

De NLZIET directeur Niels Baas is positief over de kabinetsplannen om de samenwerking tussen private en publieke organisaties verder te stimuleren. Ook staat hij open om Nederlandse uitgevers op het platform toe te laten. Dat meldt hij in de uitzending van Het Mediacapitool.

Volgens hem is het langere termijn essentieel om Nederlandse content op het goede manier bij de consument te kunnen brengen.

Baas ‘Wat we nu doen is het versnipperd brengen van die content via verschillende platformen. We krijgen komende tijd nog veel meer competitie. Naast Youtube en Netflix krijgen ook we nog Disney en HBO Max. Allemaal buitenlandse platformen die de aandacht van consumenten willen pakken en daar algoritmes, budget en technische mogelijkheden hebben om deze aandacht ook lang vast te houden. In Nederland zitten alle partijen het op hun eigen manier te doen, terwijl we juist op verschillende vlakken, waaronder content, data en algoritmes, moeten samenwerken om de Nederlandse kijkers vast te houden. Zoals ook al in de Mediabrief van Slob staat is samenwerking essentieel.’

Baas meldt dat NLZIET openstaat om ook Nederlandse uitgevers zoals AD en Telegraaf toe te voegen. ‘Volgens de huidige statuten moet je als deelnemer momenteel een lineair kanaal hebben. Wellicht is dit wel een achterhaalde gedachte, maar dat komt ook omdat de statuten alweer vijf jaar oud zijn. Ik verwacht dat dit echter geen probleem hoeft te zijn om deze Nederlandse partijen toe te laten. Als we Nederlandse verhalen kunnen vertellen, dan kunnen we dat beter met zijn allen op één platform doen. Uiteindelijk zijn het de deelnemende omroepen die daar een keuze in moeten maken’, aldus de NLZIET-directeur.

In het Mediacapitool zegt hij verder dat er een groot risico zit in het verspreiden van tv-content op internationale platformen. Baas: ‘Die maak je daarmee in feite nog groter en na een bepaald moment ben je daarvan geheel afhankelijk.’

Fragment uit de eerste aflevering van ‘Het Mediacapitool’

1 Comment

  1. Goed idee. Open de archieven van de omroepen, RTL en SBS zodat ook oudere programma’s, series en films te bekijken zijn via NL Ziet. Koop daarnaast ook (oude) films en series pakketten aan. Dan pas wordt het echt interessant om een abonnement op NL Ziet te nemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*