Nieuwe tv-uitzendingen vanuit theehuis Het Capitool

In theehuis Het Capitool, onder de rook van het Media Park, zijn na 25 jaar weer opnames gemaakt. Vakmediaplatform Spreekbuis.nl heeft het gebouw omgedoopt tot Het Mediacapitool en maakt uitzendingen over de toekomst van de Nederlandse Media.   

In de eerste uitzending zijn Paul Römer (Talpa Networks), Niels Baas (NLZIET), Rob Goossens (De Telegraaf) en Marianne Zwagerman te gast. In de volgende uitzending geven onder andere Gerard Schuiteman (RPO), Bert Huisjes (WNL) en Ruud Hendriks hun visie op de Nederlandse media. Het programma wordt gepresenteerd door Raymond de Jong.

Het Capitool was een discussieprogramma van de NOS dat tussen 1981 en 1995 onderwerpen uit het binnen- en buitenlandse nieuws besprak. In het tv-programma waren vooral politici, beleidsmakers en andere prominenten te gast in de sfeervolle ambiance van het neoklassieke theehuis op landgoed Schaep en Burgh in ‘s Graveland. Vanaf het begin van de jaren ’90 werden de uitzendingen niet meer in het tuinhuis opgenomen maar gewoon geschoten in een studio. De laatste aflevering in 1995 wordt echter wel opgenomen in het oorspronkelijke tuinhuis. In 1995 volgt Buitenhof Het Capitool op. In juli 2002 brandt het negentiende-eeuwse gebouwtje af om enkele jaren later weer in oorspronkelijke stijl te worden opgebouwd.

Richard Otto (Uitgever Spreekbuis en producent Het Mediacapitool): ‘Vakmediaplatform Spreekbuis bestaat dit jaar precies een halve eeuw. Voor dit jubileum kijken we niet alleen terug in de omroephistorie, maar zijn we ook gestart met het maken van uitzendingen over de toekomst van het Nederlandse medialandschap.’

De uitzendingen zullen onder andere te zien zijn op Spreekbuis.nl, SpreekbuisTV, GooienEemlander.nl en Youtube. Daarnaast worden van elke aflevering ook een podcast gemaakt.

<Aflevering 1 is hier te bekijken>

1 Comment

 1. Geweldig, Het Capitool en dan ineens komt het weer allemaal boven.
  De media in de toekomst.
  Zou natuurlijk gewoon bij de NPO in beeld moeten, daarnaast op andere podia.
  De media… kan er aub dank u wel ergens een keer aandacht zijn/komen voor de wijze waarop wij als media consumenten eea geserveerd krijgen.
  Luistert eens een dagje nporadio1 en wat daar allemaal aan geluidsvuil, als daar zijn:
  achtergrondmeziek/bumpers/tunes/jingles/onprettig stemgeluid/drones/ankeilers/tenenkrommende klemtoonlegging/door elkaar heen ‘lullen’ enz.
  Kortom: dat het Mediacapitool verschoond moge blijven van bovenstaand rijtje, het gesprokenwoord in de weg zittend bijgeluid.
  Ik kijk ernaar uit!

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Marianne Zwagerman is kritisch over mediaplannen Slob - Spreekbuis.nl
 2. NLZIET-directeur Niels Baas staat open voor Nederlandse uitgevers - Spreekbuis.nl
 3. Het Mediacapitool (aflevering 2) - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*