Marianne Zwagerman kritisch over mediaplannen Slob

De mediaspecialiste vindt het jammer dat de plannen alleen over de publieke omroep gaan, terwijl het Kabinet een bredere visie op de Nederlandse media zou moet hebben. Dat meldt zij in het programma ‘Het Mediacapitool’.

Daarnaast is ze van mening dat de politiek te gedetailleerd met bepaalde zaken bezig is. ‘De helft van de Kamerdebatten gaan over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk en het gaat nooit over de grote lijn. Dit zie je ook terug in deze mediabrief. Het is ongelofelijk micromanagement. Wat ik zo ontzettend mis is een overkoepelende visie  waar het met de Nederlandse media naar toe moet. Ik vind de invloed van de Amerikaanse techbedrijven zorgelijk. Tegenwoordig kun je niet meer op je werk meepraten als je geen Netflix hebt.”

“Er gebeuren prachtige dingen in Nederland en er zijn zoveel verhalen over ons land te vertellen, maar we hebben onze blik totaal op Amerika gericht.  We kunnen geen vijf Tweede Kamerleden noemen, maar we weten wel hoe de familie van Trump heet. Dat vind ik zorgelijk. We moeten weer naar ons zelf durven te kijken”,  aldus Marianne Zwagerman.

Ze is wel positief over de Kabinetsplannen om meer ruimte te geven aan regionale omroepen. Marianne Zwagerman staat zelfs open om zendermanager van NPO Regio te worden: ‘Ik heb inderdaad aangeboden om de taak van zendermanager van dat regionet op mij te nemen. Ik denk dat het heel belangrijk is om de verhalen van Nederland te vertellen, vooral door de worsteling die we hebben wat onze Nederlandse identiteit nog is.’

‘In De Telegraaf stond een verhaal dat er in vier jaar tijd een groep ter grootte van de gehele bevolking van provincie Zeeland is binnengekomen. We moeten goed opletten wat het Nederland van nu is en welke verhalen over ons eigen land er te vertellen zijn in plaats het over Netflix-serie House of Cards te hebben. Als je een regionet met deze insteek goed invult, dan zou dat hele mooie dingen kunnen brengen.’

Ze gelooft dat NPO Regio goed ingevuld kan worden mits je alle regiozenders, lokale zender, maar ook zzp’ers uit de regio erbij betrekt. Ook de huidige regio programma’s van landelijke omroepen zouden hier een plek moeten krijgen. Met deze samenwerking tussen alle partijen verwacht ze dat NPO Regio een succes kan worden. ‘Ik ben alleen bang dat het weer een machtsstrijd gaat worden waar het geld heengaat en wie er dan over gaat’, aldus Zwagerman.

Fragment uit aflevering 1 van het Mediacapitool:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*