Nieuwe oorbellen? Zo verzorg je de gaatjes 

Oorbellen van zilver

[partnerbijdrage] Veel mensen kunnen niet wachten tot ze hun eerste gaatjes laten schieten. Dat is ook logisch, want als je gaatjes eenmaal geheeld zijn, betekent dit dat je mooie oorbellen kunt dragen! Voordat het zover is, zijn er echter een paar dingen waar je rekening mee dient te houden. Je moet je nieuwe gaatjes namelijk goed verzorgen, voordat je nieuwe oorbellen in kunt doen. Alles over de verzorging van oorbellen en meer, lees je hier!

Oorbellen wel of niet draaien

De meest gestelde vraag over het zetten van oorbellen is ongetwijfeld of je ze wel of niet moet draaien. Dit kun je het beste alleen twee keer zachtjes op een dag doen als je de oorbellen schoonmaakt. Vroeger was men namelijk bang dat de oorbellen anders vast zouden komen te zitten. Tegenwoordig weten we dat je pas gezette oorbellen het beste zo veel mogelijk met rust kunt laten.

Pas gezette oorbellen verzorgen

Nog een groot verschil met vroeger is hoe we pas gezette oorbellen verzorgen en schoonmaken. Vroeger gebeurde dit voornamelijk met Sterilon, een desinfectant. Tegenwoordig wordt een zoutoplossing als beter en minder slecht voor je nieuwe gaatjes gezien. Je kunt thuis eenvoudig zelf een zoutoplossing maken door zout op te laten lossen in warm of heet water. Zorg er wel voor dat het water wat is afgekoeld voordat je je oorbellen en gaatjes gaat verzorgen!

Hoe lang blijven oorbellen gevoelig

Het is normaal dat je oorbellen nog een paar dagen na het zetten of schieten gevoelig zijn. Dit komt omdat je oren moeten wennen aan de oorbellen. In Nederland kunnen gaatjes in oorlellen ook geschoten worden. Dit mag echter alleen nog voor normale oorbellen en niet voor piercings op andere plekken in je oor. Dit komt omdat het pistool dat gebruikt wordt je kraakbeen kan beschadigen. Als je oorbellen echt beginnen te ontsteken en irriteren, kun je ze het beste er uit halen.

Wanneer mag je nieuwe oorbellen in

Over het algemeen wordt aangeraden om minstens zes weken te wachten met het dragen van nieuwe oorbellen. Veel mensen vinden dit lastig omdat ze graag nieuwe en mooie sieraden willen. Toch is het erg verstandig om je zweerknopjes eerst te blijven dragen, totdat je oren goed zijn hersteld. Als dit niet het geval is, kun je eerst beter je oude oorbellen in doen.

Nieuwe oorbellen dragen

Over het algemeen geldt dat hoe beter je de nazorginstructies opvolgt, hoe eerder je gaatjes goed hersteld zijn en je nieuwe oorbellen mag dragen. Dit betekent dus dat je de gaatjes beter met rust kunt laten en alleen rustig draait als je ze schoonmaakt. Het schoonmaken kun je het beste s’ochtends en s’avonds doen met een zoutoplossing. Ook kun je je eerste oorbellen het beste zes weken laten zitten voordat je ze verwisselt. Nu weet je precies hoe je je nieuwe gaatjes kunt verzorgen. Geniet van je nieuwe oorbellen!