Hoe werkt een Hall sensor? Bekijk hoe een Hall sensor in de auto-industrie wordt gebruikt. Lees verder.

Een Hall sensor heeft een breder toepassingsbereik dan enkel en alleen de auto-industrie, maar toch is dit een branche waar dit elektronische component veel toepassingen kent. Ideaal dus om de werking en de toepassing van de Hall sensor op basis van de werking in de auto uit te leggen.

Meten van het toerental met een Hall sensor

Stel je hebt een Hall sensor die op een tandwiel gericht is. Dan zal door middel van het draaien van dat tandwiel de afstand tot de hall sensor verschillen. De tand steekt immers uit en komt dichter bij de Hall sensor in de buurt dan de schijf waar de tand op zit. De Hall sensor heeft in dit geval zelf een magneet en het tandwiel dient uiteraard van metaal te zijn. Door het toerental te meten kan deze op het dashboard weergegeven worden, maar kunnen ook technische processen zoals de ontsteking afgestemd worden.

ABS Hall sensor

ABS meet de rotatiesnelheid van het wiel. Daarbij is er een magnetische schijf die langs de Hall sensor draait. Ook bij een langzaam draaiend wiel, kan de rotatiesnelheid gemeten worden. Vervolgens kan de ABS van de auto de rotatiesnelheid meten en bijvoorbeeld actie ondernemen als de sensor aangeeft dat een wiel harder draait dan de andere wielen.

Waar zit verder een Hall sensor in?

In auto’s zit een hall sensor op nog veel meer plekken. Per auto kan het uiteraard wel verschillen. Zo meet het vaak de nokkenas om de kleppen te openen voor afvalstoffen af te voeren en brandstof binnen te laten. Ook meet het in de verdelerkap welke cilinder een vonkje van de bougie moet krijgen. Het voordeel van een Hall sensor is dat deze contactloos metingen kan verrichten. Ook draaihoeken kunnen gemeten worden, zoals bij meedraaiende koplampen.

Hoe ziet een Hall sensor eruit?

In een auto zal de Hall sensor vrijwel altijd een kunststof behuizing hebben en er meer uitzien als een soort stekker dan als een motorcomponent. Indien je de Hall sensor wilt vervangen, vervang je vaak het hele component, dus inclusief behuizing. Toch is dit niet altijd nodig en kan het kostenbesparend zijn om alleen de Hall sensor zelf te vervangen. Ook bij andere toepassingen dan in de auto-industrie kun je zelf een Hall sensor vervangen. Voor een Hall sensor kopen heb je alleen een goede, betrouwbare webshop nodig: https://www.tme.eu/nl/katalog/hall-sensoren_112576/

Hall sensor kopen

Ken je tme.eu al? Deze webshop in elektrische componenten is bekend bij zowel professionals als de serieuze amateur die met elektrische componenten werkt. Met een assortiment van meer dan 50.000 artikelen en medewerkers met goede inhoudelijke kennis is het zeker het bekijken waard. Naast de Hall sensor kopen zul je er dus terecht kunnen voor nog veel meer elektronische onderdelen.