Nieuw tv-seizoen: terugkijken en teruggrijpen op bestaande concepten

Een nieuw jaar, een nieuw tv-seizoen, vol nieuwe kansen en ideeën. Veelbelovend, maar jammer genoeg valt het aantal nieuwe ideeën wat tegen. Er wordt meer vervolgd, teruggekeken en teruggegrepen op bestaande concepten.

Terugkijken
NPO1 grijpt met het medische programma Vinger aan de Pols terug naar uitzendingen uit de jaren
’80-’90 met de spin-off Vinger aan de Pols: hoe is het nu met? SBS6 laat Hart van Nederland weer één blok vormen met Shownieuws en Piet’s Weerbericht zoals het was voor 2003. Op NPO3 zien we Fame terug in de vorm van de docu-soap Fame Academy zoals in 2001 de real life soap Starmaker uitgezonden door de toenmalige zender Yorin.

Wordt vervolgd
Dan hebben we in het nieuwe tv-seizoen vervolgseries van bestaande programma’s. Veelal op het gebied van de genres real life soaps en talent shows. NPO1 komt met een volgende serie van Boer zoekt vrouw, maar nu met een 65-plusser boer en
een lesbische boerin. Ook van Wie de Mol? is een vervolgserie gestart met voor het eerst een nieuwslezer als kandidaat.
RTL5 is een nieuw seizoen van Expeditie Poolcirkel gestart met nieuwe presentatrice. RTL4 zet talent show Everybody Dance Now weer in de programmering. SBS6 doet dat met talent show Bloed Zweet en tranen. SBS6 zet ook in op nog een jaar Utopia met oude en nieuwe deelnemers. De blijvers kregen ieder 2500 Euro die ze niet graag willen besteden aan Utopia zelf. Wel logisch, want het format is vrij ‘ego-gestuurd’, vanaf het begin aangezet door eliminaties en verkiezingen als de ‘utopiaan van het
jaar’. Weinig samen voor ‘de nieuwe maatschappij’ zoals Utopia werd aangekondigd. Wat betreft andere non-fictie genres laat RTL4 home magazine TV-Makelaar terugkeren, met een terugkerende presentatrice. En NPO1 geeft Pauw even rust in de winter door Jinek in de late avond te programmeren. Net als zondags met haar gasten op de bank, waar nog het meest om te doen is in de media. De bedoeling van de talkshow is nog niet duidelijk. Het nieuws van de dag? Politiek? Nieuwe tv-programma’s?
Van de fictieseries krijgen op RTL4 politieserie Moordvrouw en comedydrama Divorce een vervolg.

Nieuw
Wat betreft de fictie is het nieuwe kanaal SBS9 gestart met vooral films en herhalingen van series. SBS6 belooft Gouden Bergen met de nieuwe serie over rijke vrouwen niet uit ’t Gooi maar Bergen. Hopenlijk komt de spanning en/of de humor er snel in, want er worden slechts 2 afleveringen uitgezonden als proef. Ook van Raampoort zijn eerst 2 pilot-afleveringen uitgezonden en deze
politieserie – in de sfeer van Baantjer en de Vlaamse Witse – krijgt dit voorjaar een vervolg. NPO1 heeft ook een nieuwe politieserie Noord Zuid in Scandinavische stijl met een wat introverte vrouwelijke hoofdrol, die de psychologische kant van het politiewerk doet.
NPO3 is Missie Aarde gestart. Het lijkt een parodie op Star Trek, maar heeft een wat abstracte onderkoelde humor. Dat is even wennen, maar het proberen waard. NPO2 zendt een dramaserie uit op politiek niveau De fractie, waarin actuele onderwerpen en de
werkelijkheid uitgangspunt zijn voor de fictie (real life fiction). En reeël is het, de Vrijzinnige Partij Nederland heeft ook een website vpnfractie.nl met partijprogramma, bio’s en nieuwjaarstoespraak.

RTL4 is het sponsored magazine KampeerTV gestart, dat op zaterdag wordt uitgezonden vooraf aan het bestaande Campinglife. De 2 formats zijn hetzelfde van opzet en presentatievorm. FOX heeft het bekende ‘huis-aan-huis’ format binnengehaald met De leukste mensen van. NPO3 heeft op non-fictie gebied de meeste nieuwe programma’s. Mindf*ck is van start gegaan over psychologie en illusie met verrassende feitjes en weetjes. Like ADAM is een docu-soap over een Amsterdamse meidenband, waarin de 1e aflevering gaat over hun start-up en het contract met BNN. Het was even spannend of 5e bandlid LouLou ook zou participeren in het programma. Bandlid Anna Speller startte haar carrière trouwens in Starmaker. Maar NPO3 lijkt het meest te shockeren met Jojanneke in de prostitutie, maar net als bij Jinek gaat de discussie niet zozeer over de inhoud, maar meer over de trailer en Jojanneke’s decolleté. Paul’s puber kookshow is voor een nieuwe doelgroep in een bekend jasje (hèt Paul de Leeuw studio-concept) en het koken krijgt de minste aandacht. Hopelijk vinden pubers en hun ouders het boeiend.

Er is ons trouwens beloofd dat er meer programma’s voor jongeren komen op NPO3, die ook door jongeren worden gemaakt, om nog beter aan te kunnen sluiten bij hun belevingswereld. Paul de Leeuw is al begonnen met puber Floyd die als ‘vliegende microfoonkeep’ mocht werken in de show. 

Agnes Dijker is werkzaam bij Klapper Communications 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*