Aanpassing eredivisie-afspraken NOS onvoldoende voor Commissariaat voor de Media

Maandag 19 januari heeft het Commissariaat voor de Media een last onder dwangsom gepubliceerd die het heeft opgelegd aan de NOS voor het Eredivisie contract. Dit kan de NOS een miljoen gaan kosten. De NOS paste de afspraken al aan nadat het Commissariaat in september zijn voornemen voor het opleggen van de dwangsom bekendmaakte. Dat blijkt niet voldoende: “Ook met de nieuwe, minder vergaande, afspraken blijft de NOS zich echter dienstbaar maken aan de commerciële belangen van Fox Sports,” licht het Commissariaat toe in de bekendmaking op zijn site.

“De NOS heeft bij de aankoop van de rechten op de Eredivisiesamenvattingen afgesproken dat in zijn programma’s een platform zou worden geboden voor de groei van de betaalzender Fox Sports”, meldt het Commissariaat. Het geeft de NOS tot 18 maart de tijd om de afspraken verder aan te passen. Intussen wordt het onderzoek vervolgd en verbreed naar andere partijen, zoals de STER. Bij het online terugkijken van de uitzending van NOS Studio Sport Eredivisie krijgt de kijker in elk geval direct een STER-spot voor Fox voor de kiezen.

“Het dienen van de commerciële belangen van Fox Sports is in strijd met de Mediawet”, aldus het Commissariaat. “Voor de kijker is niet transparant dat commerciële beïnvloeding is beoogd.” Het hele besluit is online te lezen.

Past de NOS de afspraken niet op de juiste manier aan dan gaat dat per dag 20 duizend euro kosten, tot een maximum van één miljoen. De NOS moet de afspraak om te verwijzen naar aanvangstijden van de Eredivisiewedstrijden ongedaan maken en mag ook niet noemen dat analytici afkomstig zijn van Fox Sports. Bovendien had de NOS niet in het contract mogen laten opnemen dat er op zondagmiddag een nieuw programma zou komen met aandacht voor de Eredivisie. Zondag 18 januari was NOS Studio Sport Eredivisie te zien.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*