NCP: We staan achter de NPO-toekomstvisie Lubach

Gisteren gaf Arjens Lubach in zijn programma zijn visie op de toekomst van de publieke omroep. Volgens hem zouden producenten dezelfde rol moeten krijgen als de huidige omroepen. Arie Landsmeer, directeur van de Nederlandse Content Producenten (NCP; voorheen Vereniging Onafhankelijke Televisieproducenten), geeft aan dat de visie van Arjen Lubach bij hen met gejuich is ontvangen.

Landsmeer: ‘Publieke omroepen concurreren met publieksgeld tegen onafhankelijke buitenproducten. In het huidige bestel moeten we pitchen bij onze concurrenten. Deze situatie is schrijnend, maar slechts weinigen durven naar buiten toe te treden. Producenten durven niet naar OCW of NPO te stappen uit angst om bij een te grote mond op het strafbankje van Frans Klein te komen.’

Buitenproducenten dienen in het huidige bestel hun producties aan omroepen te slijten. Bij omroepen moeten 16,5% van hun uitgezonden producties van onafhankelijke buitenproducenten komen. Hij noemt de kwaliteit van de producties van buitenproducenten hoogstaand. Landsmeer: ‘Van de top-10 meest bekeken programma’s wordt niet één rechtstreeks gemaakt door een publieke omroep.’

Volgens Landsmeer brengt het huidige bestel spanning mee tussen omroepen en de producenten. ‘Je moet pitchen bij je concurrenten en je kunt je voorstellen dat er situaties kunnen ontstaan, waarbij omroepen aan de haal gaan met ideeën van producenten.’ Bij deze pitchgesprekken eisen omroepen ook vaak deels of geheel de rechten van formats op. NCP heeft regelmatig contact met de politiek om dit aan te kaarten.

Arie Landsmeer is te spreken over de durf van tv-producent Human Factor om via hun programma ‘Zondag met Lubach’ het huidige bestel aan te kaarten. Landsmeer: ‘Ik heb onlangs Human Factor-directeur Irene van Berkel gesproken en had wel een vermoeden dat er iets ging gebeuren. Ze gaf al aan dat ze op het punt stond haar nest te bevuilen.’ Volgens hem is de uitzending van gisteren een riskante move voor de producent van onder andere M, Zondag met Lubach en Koefnoen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*