‘Muziek waar ze op neerkijken’: Ludieke actie op Mediapark met Henk Wijngaard

Henk Wijngaard voert voor Olympia Radio actie voor meer Hollandse muziek op regenachtig Mediapark.

Een ludiek protest in het hart van de mediawereld tegen een veel te eenzijdig aanbod op de landelijke zenders. ’Zingende trucker’ Henk Wijngaard, 73 alweer, laat de speakers dreunen nadat hij uit de vrachtwagen springt. Zingt zijn klassiekers ’Met de vlam in de pijp’ en ’Hey Suzie. Uit omringende gebouwen komen mensen kijken en even luisteren. Fotografen schieten uitgebreid hun plaatjes.

Voor Wijngaard is het een statement, omdat hij zich net als vele anderen ergert aan het geringe percentage ’Hollandse muziek’ dat gedraaid wordt. De hoop is dat de landelijke stations het meer gaan omarmen. ,,Want minder dan vijf procent draaien ze nu Nederlandstalig, en dan gaat het ook nog eens vaak om mensen als Marco Borsato, Guus Meeuwis en Jan Smit. Dat zijn toch al miljonairs. Maar veel andere muziek hoor je niet, droevig toch!”

De zanger gaat alweer jaren mee in het circuit. Weet daarom hoe lastig het leven als artiest kan zijn, zeker als je muziek te weinig kans krijgt op de landelijke zenders. ,,Want als je gedraaid wordt krijg je royalty’s. Dus 95% van al dat geld gaat naar het buitenland”, concludeert Wijngaard. ,,Jammer hoor, want Nederland is eigenlijk veel te klein om zoveel geld weg te geven. Waardoor je vervolgens in eigen land geen kans krijgt om door te breken. Het zijn slappe producties, zeggen ze dan. Maar hoe kom je anders aan geld om een mooie clip te maken? Dat kunnen alleen mensen die veel geld hebben. En vervolgens nog meer geld verdienen.”

Piratenhits

Online zender Olympia Radio, vanuit Drenthe overal ter wereld te beluisteren, is de animator van de actie vandaag. ,,We draaien piratenhits”, vertelt Jorn Slager uit Eesveen, in de kop van Overijssel vlakbij Giethoorn. ,,We hebben zo’n zestig deejays, allemaal van piratenzenders. Ja, die heb je bij ons nog volop op de FM.”

Deze zenders zijn volgens hem vooral in het noorden en oosten van het land heel erg geliefd. Maar wat dat precies is, piratenmuziek, vindt hij wat lastig te omschrijven. ,,Hits van vroeger, Hollands, maar ook Duits, Engels en instrumentaal”, probeert hij. Het is in elk geval muziek waar velen, zeker hier in Hilversum, vaak op neerkijken, stelt hij. ,,En die willen we dus uit het verdomhoekje halen.”

Zelfs RTV Drenthe is vandaag zeker anderhalf uur gaan rijden om Wijngaard in het verre Hilversum te volgen en te zien zingen. ,,Hij komt uit Emmen hè”, verklaart verslaggever Robert Jansema. Hij bevestigt de grote populariteit van de ’piratenmuziek’. ,,Het is hier je van het. Je hoort deze muziek overal waar mensen aan het werk zijn. Arbeidsvitamientjes zeg maar.”

Jorn Slager vertelt trots dat de zender voor de tweede keer op rij één van de vijf nominaties in de wacht heeft gesleept voor de Online Radio Awards. ,,Dat zegt op zich natuurlijk ook al wat.”

Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis, dat de verkiezing houdt op de Online Radio Day (9 oktober), bevestigt de support voor ’piratenhits’. ,,Er is veel op gestemd. Volks- en streekmuziek doet het in grote delen van het land dus heel goed.”

Naast veel landelijke radiostations besteden ook diverse tv-zenders, waaronder RTV Drenthe, NH Media en omroep Powned aandacht aan de deze mediapark-actie:

3 Comments

 1. laten die gea en Lucassen, Silvia Swart etc etc maar eerst leren zingen en origineel tekst en muziek bedenken.
  En dan heb je nog een categorie als die Evert babtist dat is helemaal dronkenmans muziek.
  Over het algemeen waarom draait 538 , Sky etc dit muziek niet, het is muziek waar alleen maar dronkaards, geestelijk achtergestelden, zielige mensen en sociale dienst lopers naar luisteren, kortom er is geen geld aan te verdienen.
  En vindt tevens dat radio nl en zijn concurrent en andere zenders die dit uitzenden overdag verplicht moeten worden gesteld om minstens 75% per uur educatieve programma’s uit te zenden om deze hersenloze dronken mensen naar een geestelijk hoger niveau te brengen waar door ze nog eens weer kunnen werken ook

  • Jaap de vries, aan jou reactie te zien behoor jij dus bij de door jouw beschreven doelgroep. Tjonge wat een hersenloze reactie geef jij.

 2. Jammer Jaap, dat jij er zo over denkt. Het Nederlands repertoire is op dit moment populairder dan ooit. In alle lage van de bevolking en niet alleen lager geschoolde, achterstandsgezinnen of werkelozen. Niet voor niets luisteren er wekelijks een kleine 1 miljoen mensen naar RADIONL. Als jij al die mensen wilt afschilderen zoals jij dat deed in jouw antwoordt, dan ben ik bang dat je het meer bij jezelf moet zoeken. Wat dat betreft kan ik me prima vinden in het antwoordt van Erik ter Wedde.

1 Trackback / Pingback

 1. Gerard Joling uit kritiek op Nederlandse radiozenders - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*