MAX-podcast Welkom in de volksbuurt geeft gentrificatie een gezicht

In de nieuwe MAX/NPO Radio 1-podcast Welkom in de volksbuurt onderzoekt journalist Robin de Wever wat er gebeurt als yuppen en andere jonge hoogopgeleiden massaal in een oude, typisch Nederlandse buurt komen wonen. Als een volksbuurt minder volks wordt, wat gaat er dan verloren? Kortom: wat merken bewoners van gentrificatie in hun volksbuurt? Dat onderzoekt Robin, zelf een bakfietsende yup, in zijn eigen wijk in de vijfdelige podcastserie Welkom in de volksbuurt. De podcast is vanaf dinsdag 23 mei te beluisteren in alle podcastapps en via de app en site van NPO Radio 1.

De komende jaren wil woonminister De Jonge 900.000 huizen bouwen, om het woningtekort aan te pakken. In berichtgeving over de woningcrisis gaat het vooral over huiszoekenden, maar hoe zit het met de bewoners die hun buren na een halve eeuw zien vertrekken? Die het sociale contact verliezen en hun wijk zien veranderen? De vraag is of er door beleidsmakers genoeg rekening wordt gehouden met de samenstelling van die wijken. Moet er niet veel meer gebeuren dan ‘bouwen, bouwen, bouwen’ alleen?

Podcastmaker Robin de Wever spreekt met zijn wijkgenoten in het Soesterkwartier, een oude volkswijk in Amersfoort. Hoe kijken zij, oude bewoners, naar hem als yup? “Toen ik me erin begon te verdiepen, kwam ik erachter dat er onder buurtgenoten over ons wordt gepraat”, vertelt Robin. “Daar had ik dus geen idee van. Er wordt beweerd dat wij nieuwkomers de buurt willen veranderen, naar onze hand willen zetten. Dus ik ben gaan uitzoeken of daar wat in zit. Wat ik vond was een kloof: jonge wijkgenoten die hier zijn opgegroeid en wiens hele leven zich hier afspeelt, kunnen hier geen huis krijgen. Ik wel.”

In de podcast Welkom in de volksbuurt reist Robin ook naar Amsterdam-Noord, waar deze ontwikkeling nog harder gaat. Buurten transformeren daar in hoog tempo. Uiteindelijk belandt hij een eind buiten de Randstad, in Zwolle. Ook daar zijn volksbuurten niet immuun voor ‘veryupping’.

Het woonbeleid van veel steden is om achterstandswijken op te knappen en verschillende lagen uit de bevolking door elkaar te laten wonen. Soms worden hele sociale woonblokken gesloopt of verbouwd om plek te maken voor duurdere woningen. Ook kiezen – vanwege de hoge huizenprijzen – veel kopende starters voor opknaphuizen in oude volksbuurten. Daardoor krijgen die wijken een totaal andere samenstelling. Oude bewoners, eerder onderdeel van een hechte gemeenschap, voelen zich soms niet meer thuis. Of komen erachter dat er voor hen geen plek meer is.

Robin de Wever: “Wat vaak verdwijnt is het praatje in de voortuin en het jarenlange contact met de buren. Dan ontstaat er een kloof.” Hoe is het voor de achterblijvers als je je buren hoogstens nog spreekt als ze een pakketje komen ophalen?

Welkom in de volksbuurt
Vanaf dinsdag 23 mei wekelijks bij MAX
Te beluisteren in alle podcastapps, de app en site van NPO Radio 1 en via MAXVandaag.nl/podcast

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*