MAX-podcast De Toekomst is Grijs geeft kleur aan vergrijzing

In de nieuwe MAX/NPO Radio 1-podcast De Toekomst is Grijs onderzoeken journalisten Elles de Bruin en Astrid Cornelisse hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing volgens experts zijn piek bereikt. Ook zoeken ze antwoord op de vraag waarom vergrijzing op dit moment nauwelijks een thema is in de politiek. De zevendelige podcastserie is vanaf nu te beluisteren op NPO Luister of NPORadio1.nl.

In 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland zijn hoogtepunt. Tegen die tijd is een kwart van Nederland 65-plus. Dat niet alleen: het aantal 80-plussers is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Dat dit impact heeft op de samenleving is duidelijk, maar hoe groot is die impact eigenlijk? Elke aflevering staat een ander thema centraal, zoals zorg, werk en wonen. 

De Toekomst is Grijs start met een fictief toekomstjournaal, waarin duidelijk wordt hoe het jaar 2040 eruit zal zien als we nu niet drastisch maatregelen nemen.

Elles de Bruin: “De vergrijzing in Nederland gaat ons allemaal aan, van jong tot oud. Astrid Cornelisse en ik willen het onderwerp op de kaart zetten omdat vergrijzing serieuze gevolgen met zich meebrengt en we de consequenties daarvan allemaal gaan ondervinden.”

Hun zoektocht brengt Elles de Bruin en Astrid Cornelisse langs experts en mensen die in hun leven of vakgebied nu al te maken hebben met de effecten van vergrijzing. Ook reizen ze af naar Japan, waar onze toekomst op het gebied van vergrijzing nu al realiteit is.

De experts die te horen zijn in de podcast zijn onder anderen: Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde), Kim Putters (SER), Kimberley Snijders (Nationale Jeugdraad), Yasmin Ait Abderrahman (FNV Young & United en SER) en Wouter Kools (Raad van de Toekomst). 

De Toekomst is Grijs
Nu te beluisteren op NPO Luister of NPORadio1.nl.
Elke week een nieuwe aflevering
Presentatie: Elles de Bruin en Astrid Cornelisse

9 Comments

 1. En hoeveel ouderen halen de 67 jaar nog!.Er sterven elke dag héél veel ouderen door toen Corona en door de vele Kanker-soorten die elke dag weer vele ouderen het slachtoffer zijn,van deze vreselijke ziekte.Mijn huidige leeftijd is 79 jaar maar ook ik bent gegaan,met al vele fysieke beperkingen.Maar ook in de beleving via onze 90 Senioren zijn er vanaf nieuw-bouw vele al gestorven aan de hierboven gestreven ziekte’s.In 1950 had Nederland 7 miljoen inwoners,nu 18 miljoen en in 2050 30 miljoen inwoners!.Kies op basis van eigen verantwoordelijkheden voor 1 of 2 kinderen,inzake het milieu,en wat doen we onze kinderen/kleinkinderen in wat voor wereld laten wij ze achter?.Prettig oud worden! in een land vol met windmolens/drijvende zonnepanelen/de groene wijden vol gelegd met zonnepanlen/geen grazende koeien/schapen meer,die zijn al door de wolven-opgevreten!En moeten vechten om eten!.Want de Boeren zijn al lang verdreven door stikstof.Wat ben ik blij,dat ik dat niet meer hoef mee temaken,en de schuld krijgen in het ouder-worden.Maar ziet via: youtube.nl (tik in) Boston Dynamics Robot,die vele taken kunnen overnemen in zowel in de ouderenzorg als in de verpleeghuisen/ziekenhuizen.Om het tekort op te kunnen lossen,als er steeds nog te weinig goed geschoolde werknemers niet meer te krijgen zijn.De toekomst is Grijs,maar hoe lost u dat op!.MAX Podcats?.

 2. aanvulling: er zijn ook vele ouderen die op jonge leeftijd veel dansden en dat zorg dat je er héél oud mee kan worden.via:youtube.nl (tik in)Boogie Woogie Rockabilly-Jive Nellia & Diemar danceschool horn.zoals vele ouderen nog konden dansen(tik in)Rockin’Roll’Rockabilly # 4 U:geeft weer als dancestel in de midden leeftijd(tik in)Rockin’Rollin’Rockabilly DANCE-full versioen(zoals het begon op jonge leeftijd).Ook via mijn Schotel heb ik via de vele Duitse omroepen,kunnen genieten van de Europese/wereld Rockabilly kampioenschappen.Nieuwe Dance TV programma voor Omroep MAX!,inzake door heel veel bewegen al vanaf jonge leeftijd,niet helemaal te vergrijzen.(tik in) Lennerockers–Boogie Woogie queen,zoals in de jaren 1950 elk weekend dansden op de Rockabilly muziek.

 3. Geen mollen en vogels in de wei/geen roofvogels meer, die hebben door de door de duizenden geplaatste windmolens in landbouwgronden en Postbank vol met windturbine’s,wat een leefklimaat.

 4. Waar men niet overgaat:dat ik met mijn huidige leeftijd van 79 jaar behoor tot de nieuwe generatie Senioren,die door zelfstudie/bedrijfsmatig/maatschappelijk hebben deelgenomen aan de Economie van de BV Nederland.1.5 jaar ben ik op mijn nieuwe E-Bike omvergereden door een automobilist,en ben nog aan het herstellen,en globaal 10.000 euro uitgegeven om toch mobiel te blijven,en die kosten worden weer verhaalt op de tegenpartij,omdat ik ook een Rechtsbijstandverzekering bezit,en dat is het maatschappelijk probleem,om héél oud te worden.Het is een plaag geworden,ommet je smart-phone deel te nemen aan het verkeer.Over energie: ziet via: waterstofmagazine,nl de ontwikkelingen inzake de nieuwe energie-opwkking.Ziet via: youtube.nl ITER en Wendelstein 7-X stellerator en SMALL modular kernfusiereaktoren.De nieuwe energiebronnen(tik in) Mit der Energiewende in en blackout(tik in) Plötzlich dUnkel(tik in) Blackout- wie gut sind wier auf Hessen vorbereitet-Doku. geeft weer als de zuiversinus ven 50 hz zal verlopen.

 5. aanvulling: In wat voor maatschappij zijn wij in terecht gekomen!.Vooral de verrabbezakking van de huidige maatschappij!.Maar ook het vele gebruik van de smart-phone achter het stuur,en daarmee heel veel ontstane verkeersongelukken,en dat vertaald zich meer in de zorgpremieverzekering kosten/,en ook de autokosten/woonverzekering etc.En mijn grootste ergenis:dat vooral de ouderen de schuld krijgen van alles in negatieve zin.Maar grootste ergenis als voormalig techneut:Dat elektronische rijden totaal niet mogelijk is,omdat we een energie-probleem hebben,en de stroomnetkabels 15 jaar geleden met de nieuwe transformatoren vervangen moeten worden,om een BLACKOUT te voorkomen.Maar de CEO van het nieuwe Rijnstate Ziekenhuis als eerste in Europa gebruik maakt van waterstof:via: youtube.nl (tik in)Waterstof Rijnstate Elst:geeft weer het waarom.Maar er is een waterstof-auto in ontwikkeling die gebruik maakt van waterstofnjectie via youtube.nl (tik in) Toyota Developed A liquid Hydrogen Combustion Engine! de Otto 4 slag kleppenmotor in ontwikkeling,dan kunnen over enige tijd al die stroomlaadpalen naar de schroothoop.En waar moeten al die laagpalen geplaats worden bij Appartements Gebouwen?(tik in) Stadt verbietet Elektroautos im Tiefgarage:Brandgefähr(belangrijk voor de V.E.V van Eigenaars,in het plaatsen van laadpalen.Sorry:voor de ingeslopen tikfouten.Maar geeft niet altijd via de landelijke Mediums etc. de schuldvraag niet bij de ouderen neergelegd.Maar door de nieuwe generatie Senioren,die zich beter kunnen verweren,door vaak de exakte kennis,die journalisten die zich zo uitlaten over het ouder worden,in negatieve zin,gehakt van te maken.Een goed opgeleide goed opgeleide Technisch onderlegde Deskundigen,komen niet voor de Camera’s/Radio en in die tomelose weinig zeggende TV Talk-show praat-programma’s.Over de technologische innovatie ontwikkelingen moet je niet bij de omroep-journalisten zijn.Maar meer over onderwerpen die meer passen binnen hun denkbeelden/gedachtengoed.Advies:haal een eens een Prof Dr Ing deskundigen voor de radio/tv uitzendingen.En dat is het dilemma in Nederland de steeds heersende: WITTE BOORDEN MENTALITEIT,en dat vertaald zich in de vele frictie’s in onze maatschappij.Verkeerde voorlichting is in Nederland nog van een zeer laag niveau tov de Kabelkijkers en de Schotelbezitters in de ontvangst van de exakte waarheden inzake klimaatmilieu-aspecten,via de Schotel.En dat geeft één verkeerde Diffirentiatie in onze samenlevingsverbanden,onder de inwoners van Nederland.Oud worden is een gunst,maar oud zijn,is van een ander orde.Wat u doet met mijn inhoudelijke exakte informatie,behoort tot uw Competentie.Adieu.Ziet ook via NDR.de Themen A-Z de vele thema’s inzake Windkraft/Energiewende etc, wat een diversiteit in inhoudelijke informatie,wat een klasse Journastiek van de Duitse Deelstaat Omroep.

 6. Vandaag weer een stroomstoring in Arnhem, en gebeurt steeds vaker in Nederland.Via:youtube.nl MIT der Energiewende in Den Blackout en Plotzlich Dunkel en Blackout-wie gut sind wir Auf Hessen ohne Strom vorbereitet?.Geeft weer een steeds vaker stroomuitval, en kan zelfs in heel Europa een Blackout geven.DeTechneut.

 7. En dat mis ik bij de NPO en de Commerciële TV omroepen.Technisch goed onderlegde presentatoren en Journalisten(buiten de vakjournalisten).Dat waterstof-gebruik de Heilige Graal is voor ook het Economisch belang,voor de Bv Nederland.Via:Google.nl Waterstofauto’s in 2025,maar ook Toyota komt met een nieuwe waterstofauto Mirai in de verkoop

 8. als laatste informatie.inzake het ouderworden.Door de huidige en de toekomst van meer vergrijzingen.Zijn we meer afhankelijk van Mobiliteit,en mijn geval,een keuze heb moeten maken door de aanrijding,door fysieke omstandigheden,om een uit eigen kosten,de pas nieuwe scootmobiel uit eigenvermogen aan te schaffen,en niet via de WMO(Gemeente’s)Onze 5.5 jaar geleden nieuwe Opel Karl gekocht,maar sinds kort weer verkocht,kon niet meer deel nemen door de fysieke beperkingen,om plaats te kunnen nemen achter het stuur.Via:(niet voor reclame bedoelt) http://www.econelo.de model S 4000,voorzien van heel veel mogelijkheden en via:info Batterijen in de Winter:geeft weer het verschil tussen de loodzuur vs lithium-batterijen.Mijn scootmobiel heb ik gekozen voor de AGM(loodzuur baterijen 2 stuks kunnen dieper ontladen) die kunnen beter tegen zeer lage buitentemperaturen en kunnen altijd opgeladen worden tov de lithium-batterijen die een eigen-oplaad-geheugen bezitten,en problemen ondervinden bij lage buitentemperaturen,en daarnaast kan de inwendige SEPARATOR bij lithium-batterijen kortsluiting veroorzaken met alle gevolgen van dien,en niet meer te blussen zijn,en ook zeer giftige gassen kunnen ontstaan,en en een temperatuur ontstaat ver boven de 1000 graden celsius oa bij de Elektrische Auto’s binnen luttele seconden,je zult er maar inzitten met je vrouw_kinderen en Oma en Opa op de achterbank.Maar ook dat er te weinig scootmobiel parkeerplaatsen zijn oa in Senioren-complexsen etc.om je scootmobiel op te kunnen laden,en veilig neer te zetten.Ziet via:www.scootmobielberging.nl de uitvoering van deze oplossing,en er zijn maar 2 bedrijven die dat kunnen leveren.En dat zou ook een thema kunnen zijn voor uw MAX-Podcast,Mobiliteit bij het ouder worden,of door een aanrijding door een verkeersdeelnemer met de Smart-Phone in de hand,of achter het stuur.En dat is de plaag van tegenwordig,verbonden zijn met de buitenwereld.Ik heb meestal een Tel. bij op zak, om te bellen en gebeld worden.Buitenshuis en op via mijn scootermobiel,ligt in de bergkoffer achterop van mijn scootmobiel,en ook de bekende telefoonnummers zijn berijkbaar,bij oa calamiteiten en dat kan heel divers zijn.Adieu

 9. Voor die lezers, die gezien hun leeftijd,gebruik moeten maken van een scootmobiel, en de Duitse taal niet beheersen.Via:econelo.de uitleg in de NEDERLANDSE TAAL
  , en dat 4 wielen meer stabiliteit geeft dan die 3 wielen via de WMO Gemeente’s

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*