Matthijs van Nieuwkerk: ’10 jaar DWDD wordt grotesk gevierd’

Aanstaande maandag 31 augustus start het elfde seizoen van De Wereld Draait Door. Op 10 oktober zal het 10-jarig bestaan van DWDD uitgebreid worden gevierd met een lange televisieavond op NPO1, zo zei Matthijs van Nieuwkerk tijdens de NPO-perspresentatie. Van Nieuwkerk onthulde ook dat DWDD in de ‘sportzomer’ van 2016, samen met Mart Smeets, extra uitzendingen zal maken rond het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France.

Spreekbuis.nl sprak met Matthijs van Nieuwkerk

Tijdens de NPO perspresentatie zei je het 10-jarig bestaan van DWDD ‘Grotesk’ te willen vieren. Wat is je definitie van grotesk?
“Het is niet over de top, maar groots. We gaan XXL-DWDD maken.”

Wat kan je al onthullen?
“We gaan een klein toneelstuk opvoeren met de vaste mensen van DWDD. Het gaat over het ‘jongentje dat zijn haar verloor’; Marc-Marie Huijbregts is dat jongentje. We gaan een opera maken met Erben Wennemars en Mark Tuitert. Alle huisbands uit de afgelopen 10 jaar zullen op ons podium een nummer van Aretha Franklin gaan spelen. De tafeldames zullen een koor gaan vormen. En uiteraard komt Jan Mulder, deze keer over zijn ergernissen op DWDD. Ook Nico Dijkshoorn doet mee. En dat alles in een studio waar plaats zal zijn voor 800 man. Dat is iets anders dan de ‘kleine huiskamer’ die de DWDD-studio normaal voor me is.”

Waarom Aretha Franklin?
“Ik wil je als geheim best verklappen dat we, al 10 jaar, voor de uitzending altijd – en alleen- Aretha Franklin draaien.”   

Zie je het 10-jarig bestaan als een nieuw begin, of een voortzetting van het succes?
“Veel blijft hetzelfde, maar er zal ook veel veranderen. Dat veranderen doen we elk seizoen.”

Is Mart Smeets een jongensdroom voor je om het 10-jarig bestaan mee te vieren?
“Toen ik bij de televisie kwam – helemaal pardoes – dacht ik: Ik moet les krijgen, maar dat bestaat natuurlijk niet. Ik ben hierna heel goed gaan kijken naar Mart Smeets en Felix Rottenberg. Mart is voor mij een unieke goede presentator. Heel weinig mensen kunnen in zijn schaduw staan, dat is de afgelopen zomer (2015) ook gebleken. Mart heeft ons opgezocht, door mij een brief te schrijven om samen een DWDD Sportzomer te maken.”

Wat schreef Mart?
“Dat hij zich thuis voelt bij DWDD. We hebben samen een DWDD Summerschool college gemaakt. Hij heeft ons toen als DWDD-team meegemaakt. Hij schreef dat hij dat een hele prettige werkomgeving vond. Mart vindt het ook prettig dat we soms ‘buitenschoolse activiteiten’ mogen doen, zoals de Summerschool.”  

Is de mogelijkheid van ‘buitenschoolse activiteiten’ de reden geweest om door te willen gaan?
“Ja! Tijdens recente gesprekken over de vraag of ik door wilde gaan met DWDD heb ik gezegd: Ja, ik wil door, maar ik wil er een schepje bovenop doen. Ik heb me toen ook de vraag gesteld: Kan ik mezelf een leuker leven bezorgen door te stoppen met DWDD? Het antwoord was heel simpel: Nee.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*