Massale opkomst eerste NEP kijkdag voor familie en vrienden

“Zo’n studio ziet er in het echt anders uit dan op tv”

HILVERSUM – Vrienden en familieleden van NEP-medewerkers bevolkten zondagmiddag massaal het Mediapark in Hilversum. Ze kwamen af op de allereerste NEP Familie- en Vriendendag 2019 en konden zo van dichtbij aan geliefden laten zien hoe zij en hun werkgever facilitair en technisch aan complete televisie- en videoproducties werken. Met de kijkdag scoorden NEP-medewerkers veel punten, thuis en bij hun vrienden.

Voor de ruim 1600 bezoekers van de NEP Familie- en Vriendendag was alles uit de kast getrokken voor een complete indruk van wat het bedrijf kan en doet. Compleet ingerichte studio’s waren opengesteld, maar ook het nieuwe en uitgebreide datacenter. Er kon een kijkje genomen worden bij de vele technische afdelingen of bezoekers konden zelf eens een professionele camera vasthouden.

Buiten – in het zonnetje – op de boulevard stond het nieuwste huzarenstukje van NEP The Netherlands: de (UHD 2) 4K HDR regiewagen die drie weken geleden naar Hilversum kwam. Ook was er aandacht voor oude tijden. Op het Mediapark kon van binnen en buiten de historische ‘Trein 9’ regiewagen worden gezien. Begin jaren tachtig konden televisiekijkers via deze registratiewagen thuis kijken naar de Elfstedentocht of de showprogramma’s met Mies Bouwman vanaf locatie.

Sorry!
Een dag om nooit te vergeten dus, maar er was eerst een welgemeend ‘Sorry!’ van NEP The Netherlands managing director Ralf van Vegten aan het begin van de middag. Hij sprak familie en vrienden van NEP medewerkers toe in studio 22 in het decor van RTL4’s The Voice of Holland. “We zijn een ingewikkeld bedrijf en wij willen jullie laten zien waarom vader of moeder soms laat thuis is”, vertelde hij zijn publiek. “We zijn geen bedrijf met werk tussen negen en vijf uur. We werken vaak in de regen, kou of op onverwachte plaatsen. Vaak moet er nog even iets afgemaakt worden waarna alles uitloopt. We vragen veel van thuis en we realiseren dat het soms ingewikkelde gesprekken zijn.”

Van Vegten vertelde verder dat hij supertrots is op zijn ruim achthonderd medewerkers. Van Vegten: “Als je eenmaal hier werkt, behoor je tot de echte top. We zijn innovatief en investeerden in 2018 wereldwijd als NEP flink in innovatie en vernieuwing. Nederland is daarin vaak het voorbeeld voor de andere landen waar we actief zijn.”

Nieuwste 4K HDR regiewagen
Na deze woorden kon de ‘experience’ in het studiocomplex en op de boulevard beginnen. In de nieuwste 4K HDR regiewagen legt NEP-schakeltechnicus Jasper Pieterse van Wijck (24) uit hoe hij 48 camera’s netjes schakelt in een complete tv- of videoproductie. “We testen deze ultramoderne regiewagen nu. Hij is sinds 1 maart in Hilversum en op 29 maart doen we de eerste grote productie ermee. De wagen zal vooral ingezet worden bij onder andere grote sportevenementen of muziekevents op locatie.”

Niet ver van deze ultramoderne HDR-regiewagen is het historische alternatief te bewonderen, de oude Trein 9 regiewagen van ruim 50 jaar oud.  De oude NOS-regiewagen is in bezit van Michael Wesseling die hem helemaal heeft opgeknapt en de wagen in oude staat terugbracht. De ‘trein 9’ is een van de eerste mobiele technische wagens die kleurentelevisie kon verzorgen in Nederland. De NOS gebruikte de wagen vanaf halverwege jaren zeventig. “Veel Hilversummers herkennen de wagen nog wel, want hij reed in de jaren zeventig en tachtig vaak door de stad”, vertelt Wesseling. “We hebben de reportagewagen helemaal in oude glorie opgeknapt en kunnen er nu ook moderne video- en audioproducties in maken. Ja, het trekt veel bekijks hier.”

Decor Veronica Inside
In Studio 2 klinken vele ‘oh’s en andere enthousiaste geluiden van betrokken familieleden en vrienden van NEP’ers. Het decor van Talpa’s Veronica Inside en de Champions League lijkt toch een stuk kleiner dan het op televisie lijkt, vindt de schoonzus van NEP-medewerker Frank (49). Frank werkt op de onderzoeksafdeling van het bedrijf. Schoonzus Wilma vertelt: “Zo’n kijkdag voor familie is een geweldig initiatief. Fijn dat we zo een kijkje dichtbij de televisiewereld kunnen nemen. Zo’n studio ziet er in het echt anders uit dan op tv. Anders, maar wel netjes allemaal.”

In de naastgelegen Studio 1 staan schoonvader Floor en schoonmoeder Tineke van NEP-accountmanager Charda voor het eerst in een tv-studio. Ze kijken naar het decor van het voetbalprogramma VTBL en RTL Darts.  “Het ziet er allemaal mooi en strak uit en de grote camera’s zijn indrukwekkend. Dit is een unieke gelegenheid om dit allemaal zo dichtbij te ervaren.”

Ervaringen
Op de boulevard vlak voor het Hilversumse studiocomplex en de hoofdingang van NEP The Netherlands worden ondertussen ervaringen uitgewisseld. Met een broodje in haar hand kijkt Karen uit Amsterdam naar haar 10-jarige zoon Sjoerd die een tv-camera bestuurt. Haar man werkt bij NEP in de technische ondersteuning. Karen: “Het was zo mooi dat er meteen aan het begin van de kijkdag ‘Sorry!’ werd gezegd voor de onverwachte en vele werkuren. Ik herken dat zeker en het is gewoon een raar wereldje. Maar we zijn supertrots dat hij hier werkt en het is goed om te zien wat hij dagelijks hier doet.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*