Martin van Doren: “NPO Cultura”

Als satellietkijker heb je een uitgebreid programma-aanbod, niet in het minst door de Astra-2, met een groot ongecodeerd (Engels) pakket, maar soms gaat het ook mis, zoals bijvoorbeeld met NPO-Cultura.

De reorganisatie van de thema-kanalen (radio en televisie) van de NPO is stilletjes afgerond: een groot aantal is verdwenen, andere zijn samengevoegd. NPO-Doc en NPO-Cultura bestonden naast elkaar, maar moesten in het kader van de reorganisatie samengevoegd worden. NPO-Doc werd via de satelliet gedistribueerd, NPO-Cultura niet. Als argeloze kijker denk je dan: het samengevoegde kanaal, onder de naam NPO-Cultura, wordt na 01-07-2016 doorgegeven via het kanaal van NPO-Doc, zo ingewikkeld moet dat niet zijn.

Het vraagteken kwam opzetten toen opeens op NPO-Doc (via de satelliet) een balkje verscheen met informatie voor kabelkijkers voor NPO-Cultura na 01-07-2016. Het zal toch niet zo zijn dat de satelliet “Cultura” niet gaat doorgeven?
Navraag bij Canal Digital leverde niets op. Zoals gewoonlijk reageerde Canal Digital niet, of dat in of uit principe is, weet ik niet, maar verwacht van hun klantenservice nooit antwoord.

En zo werd het 01-07-2016, en NPO-Doc werd op de satelliet vervangen door 192-TV. Hoe hard een mens ook door de zenderlijsten van Canal Digital vliegt: geen spoor van NPO-Cultura. Blijkbaar is de distributie via de satelliet stopgezet.
Is dat een beslissing van de NPO of van Canal Digital? Misschien komen wij daar ooit achter, maar voor het moment reageren beide niet.

Is het verdwijnen van NPO-Cultura van de satelliet een gemis? Ja! Is het een ramp? Nee! Gelukkig is daar ook de Astra-2 op 28.2 graden Oost. Wat daar te beleven valt? BBC1, BBC2, BBC4, BBC-News, BBC World, ITV1, ITV2, ITV3, ITV4, ITVbe, Channel4, Film4. E4, More4, 4seven, Channel5, Yesterday, Drama, Spike, Horror Channel, True Entertainmaent, CBS-Action, CBS-Drama, PBS-America. Allemaal “Free To Air”, dus ongecodeerd. Het is geen volledige opsomming, en er is geen beginnen aan om de radiozenders via de Astra-2 op te sommen. Een tijdje 28.2-Oost kijken, en een mens komt toch razendsnel tot de conclusie dat “wij” er, hier in Nederland, toch maar bekaaid vanaf komen. Zowel de publieke als de commerciële zenders, grossieren hier in zoveel lulligheid.

Is het verdwijnen van NPO-Cultura op de Astra een gemis? Ja! Een ramp? Nee! Er zijn prima alternatieven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*