Mark den Blanken stapt uit Zilveren Reissmicrofoon-jury

AD-journalist Mark den Blanken is opgestapt als een van de juryleden van de Zilveren Reissmicrofoon, de prestigieuze radioprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Dat meldt Radiofreak.nl vandaag.

“Ik heb mij teruggetrokken uit de jury. Dit is in goed overleg met de juryvoorzitter gegaan. Meer kan ik er niet over zeggen”, bevestigt Den Blanken meldt tegenover RadioFreak.nl dat zijn terugtrekking in goed overleg is gegaan, maar niet wilde vertellen wat oorzaak is van zijn vertrek.

Lees verder op Radiofreak.nl

4 Comments

  1. Interessant dat AD-journalist Mark den Blanken uit de jury van de Zilveren Reissmicrofoon is gestapt. Moeilijk te beoordelen of dit nu terecht is, want wij van WC-eend, in iedere jury zitten wel leden met een belang, juist op grond daarvan worden ze daarom als deskundig vak-jurylid gevraagd.

    Maar stel, stel dat de jury het plan had opgevat om de podcast Dat was de radio te nomineren, ik zie dat ook over 100 jaar niet gebeuren, maar stel, dan is het op zich ook niet heel erg dat de maker van de podcast, Arjan Snijders, dan in de jury zit, als iedereen het een nominatie waard vindt, dan moet dat kunnen. Het zou ook gek zijn dat op grond van zijn jury-deelname de podcast bij voorbaat zou zijn buitengesloten. Dus nomineer maar, dan zou Arjan Snijders zich wel direct uit de jury moeten terugtrekken. Ja toch?

    Dus even afwachten wat Bijlo en Verhuisdonk nog gaan doen. De nominatie intrekken is natuurlijk geen optie meer. Ik wist overigens niet dat er een nominatie-ronde is voor deze prijs, maar dat in een keer de winnaar bekend zou worden gemaakt.

    Maar er zit nog wel een ander pikant randje aan deze prijs dit jaar en ik beschik over enige inside-informatie die ik nu nog even voor me hou, maar na de nominaties hier bekend zal maken. Als het nog maar zover komt. Ik acht het zeker niet uitgesloten dat de Zilveren Reissmicrofoon dit jaar niet zal worden uitgereikt en zelfs met de mogelijkheid dat ie nooit meer terugkomt, want laten we wel wezen, iedereen die hem ook al maar een klein beetje verdiende heeft hem inmiddels wel gehad. Of niet?

    De tijd zal het leren.

    To be continued.

  2. “iedereen die hem ook al maar een klein beetje verdiende heeft hem inmiddels wel gehad. Of niet?” Lijkt me niet, daarmee worden veel podcastmakers tekort gedaan, waren een paar hele sterke bij dit afgelopen jaar die de Zilveren Reissmicrofoon zeer verdienen 🙂

    • Twee opmerkingen, Stan. En nog wat meer. De hitte is een beetje in mijn bol geslagen, maar met een groot glas koud water naast me komt dat wel goed, maak je geen zorgen …

      Uno. Wat ik me niet goed realiseerde is dat de Zilveren Reissmicrofoon een prijs is voor het beste radioprogramma van het afgelopen jaar, dus wat dat betreft kan je dan altijd vooruit. Maar als je de lijst met winnaars en winnende radioprogramma’s ziet, dan wordt in de praktijk de prijs aan iemand (of een programma) uitgereikt die over een langere periode succesvol was. Ik vind het dan ook eerder een oeuvreprijs dan dat je een gouden medaille wint op het NK 20-21 fierljeppen omdat je dat jaar het verste hebt weten te fierljeppen. Kan je me volgen Stan?

      En de nominaties over 2020 werden al in mei bekend gemaakt, is dat dan niet een beetje vroeg om een goed overzicht te hebben van wat nu het beste radioprogramma van 2020 was? Wat vindt jij, of ben ik nu een zwartkijker, een zure kniesoor?

      Duo. Mijn tweede opmerking is of je wel een podcast zou moeten nomineren en laten winnen. Een podcast is wel verwant aan radio, maar is het vind ik juist niet. Het is doorgaans een in looptijd beperkte audio-productie. En dan hadden in het verleden ook talloze prachtige audio-docu’s die op de radio werden uitgezonden ook wel met de Zilveren Reissmicrofoon kunnen worden bekroond, maar dat is nooit gebeurd. Altijd bekende radio-programma’s, of bekende programmamakers, soms ook deejays als Robbie Stenders, Tineke of Giel Beelen …

      Hier kan je de lijst van winnaars zien.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Zilveren_Reissmicrofoon

      Maar ik zal wel een beperkte visie, fantasie en geheugen hebben, want vorig jaar is onder de bezielende leiding van juryvoorzitter Vincent Bijlo voor de eerste keer een podcast bekroond en niet bijvoorbeeld een genomineerde Stefan Stasse voor zijn Staat van Stasse. Nu kun je zeggen, zoals ik dat nu ga doen, dat zijn ook peren met dropsleutels vergelijken, een podcast over covid-18 of een verstrooiende radioshow, maar Stefan werd natuurlijk genomineerd voor al de jaren dat hij dit programma maakt, niet omdat het nu plots het beste programma van 2020 was, maar de inderdaad mooie podcast Virus Verhalen (waarom twee losse woorden?) ging er met de winst vandoor op basis van een kortlopende audio-productie, en let wel Stan – niet onbelangrijk voor mijn gedachtegang – tell me if I’am wrong – maar andere podcasts die later in dat jaar verschenen, waren dus kennelijk al bij voorbaat kansloos, want er werd al in mei genomineerd en van Virus Verhalen waren toen ook maar pas enkele afleveringen gemaakt … \

      Dus, het zou verstandig zijn om de hele opzet van deze prijs eens onder de loep te nemen en als gratis advies daarbij doe ik nu de organisatie de suggestie aan de hand om een vernieuwing niet door de geachte permanente juryvoorzitter Vincent Bijlo te laten uitvoeren.

      Snap je een beetje wat ik nu allemaal bedoel? Want zo’n beetje alle ‘ususal suspects’ uit Hillywood die een microfoon voor de radio hebben vastgehouden, zijn inmiddels wel bekroond dus dan er maar een podcastprijs van maken en dan de nominaties verschuiven naar november, december?

      Trouwens wel gek dat op 24 juni de nominaties bekend worden gemaakt, maar de prijs pas in september bekend wordt uitgereikt. Wat zal hier achter zitten? De jury moet lang op vakantie? Geen idee.

      En ik heb even zitten googelen, maar weet jij waarom vorig jaar Jan Emous in de jury zat, omdat ik las dat de jury altijd uit radio-journalisten en radio-recensenten bestaat. Ik ken Jan Emous alleen maar als een plaatjesdraaier, ik geloof nu nog actief op 40UP Radio en inderdaad wel een legendarische radioman door zijn spelletje Het mysterie van Emily, maar verder,. of zie ik wat over het hoofd?

      En nu ik toch bezig ben … (toch niets te doen …)

      Vorig jaar heeft radio-icoon Peter van Bruggen nog een ere-prijs gekregen, de man met die nepstem die onlangs allemaal nepverhalen in zijn podcast verkondigde over Marvin Gaye in Oostende. Ik heb toen aan de bel getrokken, maar nooit meer wat van gehoord. Het zou me daardoor niet verbazen als Van Bruggen dit jaar de Zilveren Reissmicrofoon win voor zijn podcast en niet bijvoorbeeld Co de Kloet jr. voor Co Live!, of Leo Blokhuis met al zijn programma’s en al decennia lange staat van dienst bij de radio. Of anders Vincent Bijlo zelf als ie snel opstapt uit de jury, dan kan ie nog met zijn fijne plaatjesprogramma Studio Bijlo op 40UP Radio de Zilveren Reissmicrofoon winnen. Dat zou ook wel een terechte winnaar zijn, zeker ook al gezien zijn inzet als juryvoorzitter de afgelopen jaren …

      Nee Stan, alle gekheid op een stokje, het lijkt me beter om er maar helemaal mee te stoppen en wat anders te verzinnen. Of nog beter, verzin helemaal niets en ga gewoon lekker aan het werk. Mijn dokter, Gerard Andewiel, die zouden ze eens een prijs moeten geven, voor zijn inzet voor covid-19 hier in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost, maar daar zijn geen prijzen voor, die zijn er alleen als je over covid lult in plaats van er wat aan te doen.

      Maar daarover na de nominaties allemaal meer …

      Ik ben voor nu uitgeluld. Bijna.

      Want Stan, ben jij toevallig Stan Putman van de Volkskrant en van Vink?

      Ciao,

      DJ

  3. Podcasts kunnen zeer intense en langdurige producties zijn die in niets onderdoen voor (bijv) een Radio Doc: Man en de Maan of Buiten de Muren zijn grootste producties met afleveringen van gemiddeld 45 tot 50 min. die tot op het kleinste detail zijn uitgewerkt. Ik zie daar geen verschil in met radio, behalve dat het (inderdaad) niet altijd vaste ‘shows’ zijn. Sommige podcasts zijn dat juist wel, maar zijn toch meer babbelcasts.
    Radio leeft, but not as you know it.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*