Marianne Zwagerman: “Talkshows lossen geen problemen op, ze creëren problemen”

In haar nieuwe BNR-column is mediadeskundige Marianne Zwagerman kritisch over de redactionele keuzes van talkshows bij het uitnodigen van gasten.

Rapper Akwasi -tevens presentator van NPO-jeugdprogramma Zapp- deed tijdens het Black Lives Matters-protest op de Dam uitspraken om geweld tegen Zwarte Piet te gebruiken. Hierna werd hij door de redactie van het talkshowprogramma M. uitgenodigd om zijn verhaal te doen. Hierover was op social media veel ophef. Akwasi liet overigens later via zijn manager weten dat zijn uitspraken moeten worden gezien als een oproep tot verzet, niet tot geweld. 

Zwagerman: ‘Talkshows lossen geen problemen op, ze creëren problemen. Talkshows zijn katalysatoren van de ophef. Kijkcijfers prevaleren boven maatschappelijk belang. Scoren in de eigen kring van zelfbenoemde fatsoensmensen is belangrijker dan de mediawet uitvoeren: radio en tv maken voor álle Nederlanders.’

Lees haar hele column op BNR.nl

10 Comments

 1. Ach ja, Marianne……………..het was een beetje stil. Maar ze is er weer. Een door zichzelf benoemde mediadeskundige.

  Bedoeld ze misschien dat ze baalt dat ze nooit gebeld wordt door een talkshow?

 2. Nee ze heeft gewoon gelijk!! Hoe kan in hemelsnaam een zwarte piet hater, een kinderprogramma presenteren….en zeker na de uitspraken die hij nu gedaan heeft!! Laat ze eerst maar eens geschiedenis leren, plus daarbij komt nog dat iedereen last heeft van discriminatie, we noemen dat ook wel pesten!! Gewoon geen aandacht geven, maar aandacht schenken aan hun opdrachtgevers!! Want het ergste is dat ze zelf niet eens na kunnen denken maar gewoon een toneelstukje opvoeren.

 3. Los van wat je van Marianne kan vinden heeft zij hier natuurlijk helemaal gelijk.

  @Juul En zelf benoemd mediadeskundige? Ze heeft er in elk geval altijd nog meer verstand van dan Rob Goossens.

 4. Een beetje hypocriet niet van mevrouw Zwagerman!? Want waarom schuift ze zelf wél geregeld aan tafel bij een talkshow? Omdat het geld goed is en ook haar schoorsteen moet blijven roken?

  • Klopt volledig. Met name DWDD was sterk in polariseren en stemmingmakerij. De trend die dit programma heeft gezet, is door andere overgenomen.

 5. Zelfs in de tijd van Sonja moest je rekening houden met gekleurdheid, alleen kijken we daar nu ook op terug als zijnde een tijd van ‘verzuiling’, en langzaamaan ontzuiling.

  Het staat niet in de geschiedenisboeken, maar er vindt de laatste jaren een flinke portie ‘herzuiling’ plaats. Het is bespottelijk dat zo’n politiek gekleurd programma als M (en DWDD kon er in hun laatste paar seizoenen ook echt wel wat van) zo’n nationaal timeslot in handen heeft.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*