Mainzelmanchen is nog steeds reclamecult in Duitsland

53 jaar geleden werden de Mainzelmanchen op de Duitse televisie geïntroduceerd. Door het grote succes kreeg de Nederlandse tv tien jaar later Loeki de Leeuw. Terwijl ons bekende reclameleeuwtje al enige tijd met pensioen is, is het Duitse equivalent nog springlevend. 

De Mainzelmännchen waren tekenfilmfiguurtjes die de Duitse omroep ZDF uitzendt tussen de televisiereclames door. De Mainzelmännchen behoren tot het reclamecultuur van de Duitse televisie en worden nog door veel Duitsers in hun hart gedragen. Hun naam is samengesteld uit Duitslands omroepstad Mainz en de Heinzelmännchen, een soort huisgeesten uit Keulse sagen.

In 1963 waren de Mainzelmännchen voor het eerst in zwart-wit te zien. Vanaf 1967 werden ze in kleur uitgezonden en in 1980 en 1990 zijn er kleine veranderingen doorgevoerd. In 2003 zijn de Mainzelmännchen geheel vernieuwd en volgens velen worden ze nu in een Manga-achtige stijl getekend. Dit heeft geleid tot vele protesten op internet om de oude Mainzelmännchen weer terug op tv te krijgen. Het protest heeft echter geen verandering meer kunnen brengen in de stijl van de bekende figuren. 

Inmiddels zijn er al zo’n 40.000 filmpjes gemaakt en elk jaar komen er zo’n 500 bij. Elk filmpje duurt ongeveer 3 seconden.

Video: compilatie van de Mainzelmänchen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*