‘Machtsverschuiving van omroepen naar NPO-netmanagers is al jaren gaande’

Vorige week schreef NRC over de macht van de NPO op de programma’s van de publieke omroep. Netmanager Gijs van Beuzekom, maar ook Frans Klein ontkennen de grote invloed van NPO op de inhoud van programma’s. Volgens voormalig KRO-mediadirecteur Ton Verlind is de machtsverschuiving van omroepverenigingen naar de NPO-netmanagers al jaren gaande.

Verlind: ‘Het in NRC beschreven proces is al jaren gaande. Netmanagers sturen wel degelijk op inhoud en presentatoren. Doe je niet wat ze willen, dan krijg je simpelweg geen zendtijd.’

In de media komen nauwelijks omroepbazen hiertegen in verweer. Spreekbuis heeft getracht Arjan Lock (Naast EO-omroepbaas ook voorzitter van het College van Omroepen) te bereiken voor een reactie, maar tot op heden heeft hij nog geen persoonlijke reactie hierover gegeven. Verlind heeft hier een verklaring voor: ‘Wie heeft er nou zin om te bijten in de hand die je voedt?’

Verlind: ‘Omroepen laten dit gebeuren. Deels teken van zwak bestuur en ook gebrek aan visie. Heb je die visie wel dan lukt het nog wel een sterk profiel neer te zetten. Max en VPRO bewijzen dat, maar ze moeten daarvoor stevig tegen de stroom inroeien.’

Ton Verlind heeft wel wat oplossingen om de invloed van NPO-managers aan banden te leggen. Verlind: ‘Nu de netmanagers zo sterk present zijn zouden ze om de 4 jaar herbenoemd moeten worden met een termijn die maximaal 8 jaar zou mogen duren. Dubbelfuncties zouden verboden moeten zijn en er zou een stevige onafhankelijke audit moeten zijn rond de vraag of de publieke omroep de geformuleerde doelen op bijvoorbeeld journalistiek gebied wel voldoende waarmaakt. Echte controle op het beleid ontbreekt naar mijn idee.’

Verlind meent ook dat omroepverenigingen duidelijker moeten zijn over de invloed van leden binnen de omroepverenigingen. Verlind: ‘De autoriteit consument en markt zou de omroepen moeten verplichten een disclaimer in te voeren: ‘het feit dat u nu lid wordt van een omroep geeft u geen enkel recht om invloed uit te oefenen op het beleid van de publieke omroep!’. Want dat zijn de feiten. In werkelijkheid worden de huidige leden misleid, want ze denken dat ze een omroep zo een stevige functie in het bestel geven, maar die relatie bestaat al lang niet meer. Maar ja: wie heeft er belang bij om ze daarover eerlijk te informeren? Dat dit zo gaat is tot daaraan toe, maar dat het door de netmanagers in het NRC-artikel wordt ontkend is een teken van zwakte en een aanwijzing dat het niet klopt, anders zou je er gewoon open over kunnen zijn.’

Mediavakplatform Spreekbuis deed eerder deze maand een online poll onder haar lezers met de vraag: ‘Moeten publieke omroeporganisaties meer invloed op de NPO krijgen?’. 71% van de 234 respondenten melden dat omroepen meer invloed op hun coördinerend orgaan zouden moeten krijgen.

6 Comments

  1. Ton Verlind heeft gelijk. Toen de TROS radio jaren 90 in haar radio programma’s meer, laten we maar zeggen, Frans Bauer enz. ging draaien kwam de toenmalige zender chef Kees Toering langs om te zeggen dat dat toch niet de bedoeling was.
    Het optreden van Toering werd zelfs besproken in de OR maar de TROS directie zwichtte en zo kreeg toering z’n zin. De TROS directie wilde over de radio al helemaal geen bonje met de zender bazen. De TV was toen ook al belangrijker…
    En bij 2-Vandaag mocht het TROS kladblokje ook al niet in beeld, vond de EO niet goed en de Netmangaer ook niet.
    De TROS directie zwichtte al weer.

    • Ah Kees Toering die al jaren zichzelf de uitvinder van Top 2000 noemt en daarvoor zelfs een marconi award heeft ontvangen. Uiteindelijk staat deze man symbool voor alles wat er mis is in omroepland. Er zitten te veel mensen bij die NPO organisatie die niets met de ambacht hebben, maar vooral voor eigen gewin.

  2. De lafheid regeert en daarna zeuren dat de politiek haar handen van het omroep steeds meer aftrekt. Begrijpelijk als we kijken alle schandalen bij elkaar optellen. Het lijken wel Italiaanse toestanden!

    In mijn tijd als cameraman waren er in ieder geval nog omroepbazen die zich lieten horen. Het is echt een schande dat die omroepbazen zo hun belangen te grabbel gooien. Op Jan Slagter na dan! Het zou goed voor het publieke bestel zijn als hij de hele NPO mag aansturen.

  3. Kees Toering noemt zich de uitvinder van zo’n lange hitparade overzicht, lees top 2000. Dan heeft ie het mis. Dat was Willem van Kooten bij Veronica al in de begin jaren 70.
    Maar ja, enig historisch besef ontbreekt.

    En ja, Jan Slagter, ik noem hem wel gekscherend “de Rob Out van het huidige omroepbestel”. Prima man die opkomt voor de PO en z’n eigen tent.

  4. Managers verpesten in allerlei organisaties de sfeer, inhoud en het systeem. Kijk maar naar het onderwijs, de gezondheidszorg, de politie, welzijnsorganisaties enz. De meesten zijn procedurepotentaten zonder inhoudelijke of professionele betrokkenheid. Macht, geld en ijdelheid lijken de voornaamste drijfveren. Ik snap niet dat jongere omroepleiders het zich allemaal laten aanleunen. De jeugd heeft toch de toekomst of denken ook zij alleen maar aan hun eigen, individuele perspectief en potentie? Ik geloof dat wanneer de voorzitters van alle zendgemachtigden 1 front zouden vormen op het punt van vrijheid van programmering er toch iets zou moeten kunnen veranderen? Of is de bestuurlijke structuur van de NPO wettelijk zo in staal, beton en veiligheidsglas gegoten?

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. ‘Centralisatie is niet meer te keren’ - Spreekbuis.nl
  2. NPO programma’s voor jongere doelgroepen trekken weinig kijkers - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*