‘Centralisatie is niet meer te keren’

Oud-TROS voorzitter Karel van Doodewaerd heeft na Ton Verlind ook een reactie gegeven op de groeiende invloed van NPO op omroepverenigingen. Volgens hem is de centralisatie van de publieke omroep niet meer te keren.

Van Doodewaerd: ‘Omroepen zenden meer en meer programma’s uit die extern worden geproduceerd en ingekocht en die niet langer exponent zijn van de stroming die de omroep claimt te vertegenwoordigen. Ze worden zo doorgeefluik van omroepgeld op (soms) aanwijzing van de netmanager. Centralisatie is niet meer te keren. Zeker niet met één overgebleven dappere strijder voor merk, eigen identiteit en onderscheidend lidmaatschap: Jan Slagter. Zie verder geen boegbeelden van omroepen meer die zich profileren en op de barricade staan. Met het opzeggen van de abonnementen op omroepgidsen valt ook de ledenbasis in snel tempo weg. Eveneens door het verbod van het Commissariaat van de Media om leuke dingen voor je leden te doen.’

2 Comments

  1. Da’s leuk hoor van Karel, maar hij was één van de directeuren die zendermanager Kees Toering z’n zin gaf bij onze TROS radio 2. Dus hij liet het gebeuren,…..toen al.

    Zie mijn opmerkingen bij het oorspronkelijke stuk van Ton Verlind.

  2. Door programma’s extern te laten produceren, ontstaat de behoefte of noodzaak deze opdrachtverleningen te reguleren en te controleren. Zo ontwikkelt zich een nieuwe managementlaag, die zich puur op de procedures en organisatie gaat richten, inhoudelijk minder betrokken raakt en een eigen leven gaat leiden. Wat vroeger door programmamakers, presentatoren en redacteuren werd gedaan, komt steeds meer in handen van professionele productiemaatschappijen, die ook een winstoogmerk moeten nastreven en rendabel dienen te werken. Dat de zuilen (levensbeschouwelijk of sociaal politiek) zijn vervaagd en afgebrokkeld, is enerzijds bevrijdend, maar anderzijds ook verarmend. Het probleem lijkt me dat er niets maatschappelijks, cultureels voor in de plaats is gekomen. Technologie en individualisme schijnen de voornaamste voertuigen van de media te zijn geworden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*