Luistercijfers week 48: Talpa’s Radio 10 marktleider, ten koste van NPO Radio 5

De Top 4000 van Talpa’s Radio 10 zet meteen de toon voor de decembermaand, maar liefst 5% marktaandeel erbij. Dit lijkt ten koste te gaan van NPO Radio 5, die na hun Evergreen hitlijst zo’n zelfde deel van de markt zien verdampen. Ook Sky Radio keert weer terug naar een normaal marktaandeel en maakt zich op voor winst als The Christmas Station.

Radio Veronica ziet de marktaandeelwinst door hun Top 1000 Allertijden weer verdwijnen. Ook 3FM keert weer veilig terug onder de 2% marktaandeel. Bij DPG media is het huilen en lachen tegelijk: Qmusic zakt naar een derde plek, mede door de tam tam rondom het stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2 en de bijbehorende TV exposure. Maar hun oldieszender JOE stijgt weer flink door naar boven de 4% en Qmusic is wel nog veruit de best beluisterde zender als bereiksleider, met meer dan 4 miljoen luisteraars.

Al met al moet een groot aantal radiozenders in Nederland zich zorgen maken dat ze geen evenementenzender worden waarbij luisteraars alleen even aanhaken als er iets speciaals te horen is. Beter kunnen ze voor een degelijke programmering zorgen met genoeg variatie, verrassing en spanning in de bestaande radioshows waardoor luisteraars vaker en langer gaan luisteren.

13 Comments

 1. Zouden ze het leren ?
  Langere playlisten met ook de minder bekende plaatjes zoals de onderkant van een top, 4000 en veel lagere rotatie.

  • Reclame + nieuws schrappen. Dan sta je zo torenhoog en onaantastbaar op nummer 1. Moet je alleen nog een andere inkomstenbron vinden. Wie heeft een creatief idee?

   • Nieuws is verplicht, helaas. Wat mij betreft mag dat verdwijnen op muziekzenders. Meer tijd om muziek te draaien en om die flow te blijven. Een hinderlijke onderbreking is dat.

 2. Sowieso eens stoppen met lezen van files. Ik vraag mij af wie daar oprecht naar luisterd, iedereen rijdt toch met navigatie en real time verkeersinformatie.
  De files lezen duurt in spits vaak langer dan een plaat die daarvoor in de plaats verdraaid had kunnen worden.
  Maar oh nee, wij zijn bang om die 3 fossielen die graag nog de files horen op de radio tegen de benen te schopen.

 3. Iets net top.. scoort.

  Misschien een idee voor Giel Beelen om zijn station de TOPneverendingstation te noemen.

  Als de top2000 begint staat radio2 weer bovenaan. De promotie om te stemmen… qua aandacht pakken ze alles.

  En eens Mey Erik de Wit. File nieuws is zonde van de zendtijd.

 4. Is voorgaande jaren ook geweest dat Radio 10 nummer 1 staat met de Top 4000, alleen toen had je enkel de maandcijfers.

  Of course staat NPO Radio 2 straks weer steevast 1 met de Top 2000.

 5. Top 4000 vind ik niet interessant. De lijst is niet compleet. Al vanaf het begin staat een nummer als Troy van Sinead O’Connor niet in de TOP 4000. Ook nu niet, met haar overlijden dit jaar. En muziek van deze eeuw is slecht vertegenwoordigd. War on Drugs, Tame Impala, Lana Del Rey, Editors en nog enkele andere artiesten staan niet in de lijst. 1 nummer maar van de Foo Fighters en Muse, het lijkt wel op een bejaarde lijst. Terwijl ikzelf 57 jaar ben

 6. Waarom is Henkjan Smits van de 4 tot 6 uur afgehaald.Die presenteerde echt leuk. Simone Walraven voegt niks toe wat beter is. Waardeloos. Ik luister er niet meer naar. En met mij nog een paar meer!!!

 7. Het is dan geen radio maar tv…. maar 192 tv is en blijft voor mij de enige echte zonder gesjoemel en waar het Nederlandse lied niet geboycot wordt zoals bij de top 2000 die duidelijk een belang dient . want alle grote Nederlandse zogenaamde volkse artiesten worden niet opgenomen

 8. Hoe betrouwbaar is zo’n onderzoek eigenlijk? Net zo onbetrouwbaar als de peilingen rondom de Tweede Kamer-verkiezingen? Ik ken niemand in mijn omgeving die naar Radio 5 luistert. Heel veel mensen hebben nog nooit van Joe gehoord.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*