Luistercijfers week 44: Radio 538 flink in de lift, Qmusic nieuwe bereiksleider

Talpa’s Radio 538 scoort eindelijk weer eens 9% marktaandeel. Het aantal luisteraars blijft nagenoeg gelijk maar er wordt wel langer naar geluisterd, wat kan duiden op een betere muziekmix en spraak/muziek verhouding. Dit kan allemaal toegeschreven worden aan de 538 Top 1000, waarin een radiostation altijd veel meer als één geheel klinkt en de discjockeys hun spreektijd moeten beperken omdat álle platen gedraaid moeten worden. Ook slim van 538 om deze Top 1000 uit te smeren over twee weken en dat 538 komend weekend de bovenste 280 nog eens herhaalt.

De potentie van 538 wordt maar weer eens bewezen, als het station minder als een verzameling eilandjes met eigen itempjes en sfeer klinkt en veel meer als één geheel wordt er meteen langer naar geluisterd. Er zou voor 538 nog meer marktaandeel in de hitlijstweken zitten als ze kiezen voor het principe dat Radio Veronica in haar succesjaren ook toepaste op hitlijsten: ’s avonds vanaf 18u niet stoppen maar teruggaan in de hitlijst, voor mensen die het overdag gemist hebben. Een mooie service naar je luisteraars die overdag niet hebben kunnen luisteren én extra marktaandeel. Nu profiteren ze er alleen overdag va 09u tot 18u van. En eigenlijk zou ook de ochtendshow gewoon vanaf 06u moeten meedoen, dan nemen de sidekicks maar even vrij en knalt Tim lekker door.

De Top 1000 van 538 lijkt wel weer ten koste te gaan van het andere Talpa hitstation Sky, dat 0,6% marktaandeel verliest afgelopen week. Qmusic was het enige station dat meer dan 4 miljoen luisteraars wist te bereiken in week 44.

21 Comments

 1. Het record van 538 in de nieuwe methode (dus dit jaar) was 9.3% in week 38. Ben benieuwd of ze dat week 45 gaan verbreken met de laatste 500 van de top 1000

 2. 3FM en NPO Klassiek zakken beide naar 1.6%. Aan NPO Klassiek zal (terecht) nooit worden getornd, maar aan 3FM wordt aan de poten gezaagd. En waar blijven de concrete plannen voor ‘meer’ jazz en wereldmuziek?

  • Er is genoeg muziek op internet te beluisteren. Jazz en wereldmuziek ligt niet zo in de smaak voor een breed publiek. Je zult dus naar alternatieve zenders moeten gaan die het wel uitzenden.

 3. Ben een beetje Top 1000 moe.

  Qmusic, Sky, 538, Radio 5, 100% NL en Radio 10 ze kennen allemaal een Top 1000/4000, geïnspireerd (lees: gekopieerd) door Veronica die het al sinds 1968 doet.

  Alleen NPO Radio 2 weet van de Top 2000 nog iets eigens te maken. Los van de eeuwige nummer 1

  • De eerste top 2000 was “De Abominale top 2000” begin 70’er jaren op Radio Noordzee Internationaal door Andre van Duin (“daar heb je die rooie engerd weer”).
   Andre had alleen niet genoeg zendtijd om ‘m helemaal uit te zenden…..

   De eerste volledig uitgezonden Top 2000 begon in 1992 op Radio Donna (België).
   Even naar beneden scrollen op deze site:
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Top_2000_(Nederland)

 4. Had NPOKlassiek niet ook een top 100 ofzo? Heeft hen niet echt geholpen.
  Radio 1 scoort wel lekker. Heeft ook niet echt concurrentie.

 5. Weet echt niemand in Hilversum de schakel te zitten om 3FM uit haar lijden te verlossen. Dit is nu ondraaglijk lijden voor de leiding, dj’s en eventuele luisteraars.

  • Van wie zou dat moeten Rink? Ik beoordeel gewoon objectief wat er gebeurt. Oke fair enough, in sommige programmaleiders heb ik meer vertrouwen dan andere, vaak gezien hun staat van dienst en ervaring.

 6. Er is ook een “Andre van Duin” fietsenwinkel maar gelukkig geen verwarring zo 😉 Wat leuk, Andre van Duin was dus ook radio presentator bij radio Noordzee? Noordzee is zegmaar de voorloper van de TROS?

  • Was weer leuk en leerzaam, maar verreweg de lastigste aflevering. Leo zei nog, ‘Maar hij is moeilijk voor iedereen.’ Hoe dan ook, heerlijk online live-muziekamusement op de vrijdagavond.

   Na hertellingen, correcties en uitputtende correspondenties bleek team De Platenbonanza vorige week gedeeld de meeste punten te hebben behaald, winnaars zijn er niet, want er valt niets te winnen. Maar zal dat team Robbie Stenders met vrienden zijn?

   Origineelste teamnaam vond ik wel:

   Bruno Mars and the Snickers of the Lost Arc

   Leukste vragen, het raden van wie de snorren zijn.

   Nog een maal een groot boeket met vragen en fragmenten, de 25e jubileumquiz op 24 november en morgen, zaterdagavond – Sint Maarten – tussen 22.45 en 2.00 uur De Nacht van de Popmuziek, daar kijk ik ook via m’n pc naar met superbe geluid.

   Dan om de nacht mee in te gaan de nieuwe dancetrack en videoclip van Dua Lipa. Daar ga en slaap ik goed op.

   Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker. 😉

 7. Nee, Madelief Radio Noordzee had niks met de Tros te maken. Die zijn wel op zee begonnen, op het zgn REM eiland. Voor meer info even googlen zou ik zeggen, groeten

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*