Lokale omroepen gaan op in streekomroepen

De vorming van streekomroepen is het uitgangspunt bij de toekomstige samenwerking tussen gemeenten en lokale omroepen. Dat staat in het vandaag ondertekende convenant tussen de Vereniging van Nederlandse gemeenten(VNG) en de lokale publieke omroepen (NPLO, OLON).

De partijen zeggen dat de streek als “natuurlijke habitat” van de burgers de beste basis is voor lokale omroepen om een toereikend media-aanbod te kunnen verzorgen. De huidige 267 lokale omroepen zullen omgevormd worden tot ongeveer 50 streekomroepen. Gemeenten moeten dit volgens de Mediawet via de lokale omroepen bekostigen.

De streekomroepen zullen nog steeds het lokale nieuws (informatie, cultuur en educatie)blijven verzorgen, maar op het gebied van bedrijfsvoering en faciliteiten zal er over de gemeentegrenzen samengewerkt worden. De ondertekenaars hopen dat deze zogeheten actualisering van het vernieuwingsconvenant zal bijdragen aan verdere professionalisering. Het nieuwe convenant heeft een looptijd van 3 jaar en eindigt in 2018.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*