Terughoudendheid televisie bij bloedbaden Parijs

De tragische gebeurtenissen van vrijdagavond in Parijs, waarbij een groot aantal doden viel bij verschillende terroristische aanslagen, leidden tot veel media-aandacht en improvisaties op de Nederlandse televisie. Opvallend was vooral de terughoudendheid in het vertonen van mogelijk schokkende beelden. De pers werd ook ruim op afstand gehouden.

Een policy, die is ontstaan na de aanslagen, eerder dit jaar ook in Parijs, rond het satirische weekblad Charly Hebdo. Dat gaf NOS-journaalpresentator Jeroen Overbeek aan. Een buitenlandse journalist bevestigde dat aan de hand van de situatie bij Bataclan, het theater waar het grootste bloedbad plaatsvond. “De politie heeft ons gevraagd om bij Bataclan geen live-beelden meer uit te zenden, omwille van eventuele schokkende beelden”. Daarom bleef het lang onduidelijk wat er precies aan de hand was bij die concertzaal.

Twitterreacties
Kijkers reageerden via Twitter weer kritisch op de berichtgeving. “Moeten we nu echt de tijd vullen met Rob(de Wijk) en Ron(Fresen)? Ik wil feiten, geen meningen”. Maar er waren ook complimenten, bijvoorbeeld voor Jeroen Overbeek, die een NOS-rots in de nieuwsbranding werd genoemd.

De NOS brak níet in met een extra uitzending op NPO 1, de grootste tv-zender van het land. Daar was het programma van Jörgen Raymann bezig. Hij twitterde “Ik heb geen zeggenschap over de programmering, maar mijn oprechte excuses.” Uiteindelijk werd het nieuws alsnog besproken op NPO 1 in de talkshow Pauw.

Er was ook aandacht voor de terreurgolf in Parijs bij de commerciele zenders, bij RTL Late Night op RTL 4 en Hart van Nederland op SBS 6. Ook de nieuwe tv-zender RTL Z had een extra live-uitzending. Het NOS Journaal sloot rond 02.05 uur haar extra uitzending op NPO 1 af.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*