’Laat Matthijs van Nieuwkerk zijn salaris terugbetalen’

In een recente column van Ivo Laan in De Gooi en Eemlander wordt kritisch gereflecteerd op de verdiensten van Matthijs van Nieuwkerk, die jarenlang aanzienlijk meer verdiende dan de Balkenendenorm. Dit komt na het onthullende rapport van oud-minister Martin van Rijn over wangedrag binnen de publieke omroep, waaruit blijkt dat Van Nieuwkerk zijn uitzonderlijke status als presentator van ‘De Wereld Draait Door’ niet verdiende.

Van Nieuwkerk, die een salaris verdiende ver boven de norm van 194.000 euro —, heeft zijn excuses aangeboden na de onthullingen van giftige werkomstandigheden en een onveilige werksfeer bij DWDD. De column stelt echter dat excuses niet volstaan en suggereert dat terugbetaling van het te veel verdiende salaris een passender gebaar zou zijn. Gisteren kwam het nieuws dat Van Nieuwkerk zich ook wellicht schuldig heeft gemaakt aan fysiek en seksueel wangedrag.

Het rapport van de commissie-Van Rijn bekritiseert met name de invloed van Van Nieuwkerk op de werksfeer en personeelsbeleid, ondanks dat hij formeel geen personeelsbevoegdheden had. Zijn invloed zou hebben bijgedragen aan een giftige werkomgeving, resulterend in burn-outs onder personeelsleden.

De overstap van Van Nieuwkerk naar een commerciële omroep, waar hij nog meer zal verdienen, werpt een schaduw over zijn oprechtheid. Laan suggereert dat als Van Nieuwkerks excuses echt oprecht zijn, hij het overmatig verdiende bedrag terug zou moeten storten, eventueel ten gunste van de getroffen werknemers.

4 Comments

  1. Ik denk dat er niet veel mensen zijn die nog naar Matthijs willen kijken bij RTL. Zeker niet na het rapport van gisteren. RTL heeft denk ik echt een kat in de zak gekocht.

  2. Ik denk dat de rechter over het idee van mogelijke terugbetaling van surplus aan salaris zou moeten oordelen. Daarvoor is het nog wat te vroeg. Eerst maar eens kijken hoe deze kwestie zich verhoudt tot wat er verder nog aan financiële perikelen boven water komt, denk ik dan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*