Kijkcijferspecialist René van Dammen 40 jaar in het vak

Deze week werd een foyer in het gebouw van de publieke omroep naar hem vernoemd, omdat hij exact 40 jaar in het vak zit. René van Dammen, kijkcijferexpert van de NPO. In het televisieprogramma De Wereld Draait Door, zelf dagelijks goed voor anderhalf miljoen kijkers, was hij te gast en hij onthulde enkele ijzeren televisiewetten, als het gaat om de kijkcijfers.

Zo gaf hij bijvoorbeeld aan dat wuiven dodelijk is. Bij een programma met een hoge zwaaidichtheid, zoals het programma Blauw Bloed over het koningshuis, haken de mensen af omdat ze denken dat het is afgelopen. Totaal averechts voor een hoge kijkdichtheid werkt ook het wegrijden in een auto, terwijl je programma nog niet is afgelopen.

Tientallen jaren al analyseert van Dammen televisieprogramma’s van minuut tot minuut. In zijn algemeenheid hebben dalende of stijgende kijkcijfers vaak veel met kundigheid  en geloofwaardigheid te maken, zo doceerde hij in DWDD. Twan Huijs en Peter R. de Vries scoren goed op dat gebied.

Euthanasie
Een dalende kijkdichtheid bij een politicus heeft vaak te maken met het feit dat hij niet altijd wordt geloofd of vertrouwd door het kijkerspubliek. Desastreus was in zijn ogen een gesprek bij de EO in het programma Knevel en van den Brink met politicus Andre Rouvoet over euthanasie. “Terwijl het op zich geen slecht gesprek was”.

Beesten in je programma doen het altijd goed, gaf hij aan. Willem Duijs, in zijn tijd met 2 netten en 1 uitzending in de 4 weken, was daarom vaak goed voor meer dan 5 miljoen kijkers. Zapmomentje in De Wereld Draait Door zelf is het moment waarop presentator Matthijs van Nieuwkerk zijn gesprekje van een minuut met een onbekende muzikant heeft.
 
Humor
Dat humor en zelfrelativering  ook belangrijk zijn toonde Van Dammen met zijn eigen optreden in het VARA-televisieprogramma aan. Hij zat daar met zijn vertrouwde sjaal van FC Groningen en een baseballpet, waarop de woorden jubilaris stonden.
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/354693

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*