Jingleweb digitaliseert bandenarchief Felix Meurders

Jingleweb gaat het archief van omroepijzervreter Felix Meurders het komende jaar digitaliseren. Meurders, vooral bekend van de talloze radioprogramma’s die hij maakte, had de banden zorgvuldig bewaard in verhuisdozen. Deze week gaf hij ze mee aan Benno Roozen en Jelle Boonstra van Jingleweb / Het Genootschapradiojingles en -tunes, dat zich heeft gespecialiseerd in het archiveren van radiojingles en radiotunes.
 

De twee jinglefanaten gingen naar Hilversum en hoopten een eerste selectie te mogen maken uit de banden. Tot hun aangename verrassing had Meurders alles al klaar staan in dozen om mee te geven. En dat was heel wat. Tientallen, misschien wel honderden uren aan materiaal op dat gebied. De radiomaker vond dat het goed terecht zou moeten komen en bewaard zou blijven voor het nageslacht
.
De banden zijn stelselmatig opgeslagen in dozen in een schuur, met briefjes erbij. “Vanaf 1968. Hij had al die jaren altijd gezegd dat hij niets had bewaard en dat was een beetje een leugentje om bestwil. Ik denk dat hij alles bij elkaar wilde houden tot het moment dat hij de tijd er rijp voor achtte om het te doneren. En dat was afgelopen maandag, aan ons. Daar zijn we megatrots op”, zegt Benno Roozen

Top Format
Meurders krijgt het archief digitaal terug. “We hebben al eerder enkele archieven zo mogen lichten, als ik het zo mag uitdrukken. Het Veronica archief en de TROS vormgeving. Niet het kleinste. Maar ook van programmamakers, zoals Ferry Maat of Tom Mulder, of van jinglebedrijf Top Format”.
 
Het zal een hele klus worden, dat materiaal bewerken uit de schatkamer van de discjockey, presentator en programmamaker. “We hebben altijd een hele fijne afspraak. We zeggen dat we bellen als we klaar zijn, maar het kan best een jaar duren. Ik wil er ook geen echt werk van maken. We willen er de tijd voor nemen en die hebben we van Felix ook gekregen”.
 
CD
“We moesten vooral ook even tussentijds bellen als we bijzondere dingen tegenkwamen en dat gaan we ook zeker doen. Als het klaar is blijft het keurig in ons archief staan. Ik denk dat het daarbij blijft. Het zal nooit tot een CD kunnen komen, want de rechten liggen niet bij ons”.
 
Het Genootschap radiojingles en -tunes heeft een archief opgebouwd van radiojingles en radiotunes die sinds 1945 op de Nederlandse radio te horen zijn of zijn geweest. Er wordt samengewerkt met jingleproducenten in Nederland en de VS en met radiotechnici, publieke, commerciële, landelijke, regionale en lokale omroepen, programmamakers en collega-verzamelaars.
 
Vormgeving
Regelmatig worden CD’s uitgebracht. Het archief van de radiofanaten is inmiddels meer dan 5000 uur groot en is vooral opgeslagen op digitale dragers. Wat drijft Roozen en Boonstra eigenlijk om zo met jingles en tunes bezig te zijn? “Ik vind vormgeving het mooiste wat radio te bieden heeft. En dat werd vaak weggegooid”.
 
“Wij koesteren het. Het is geschiedenis, tijdgeest. Het brengt me ook kennis van alle hoeken en gaten van de muziek. Ik leer heel veel. En op die 7 seconden doet een programmamaker heel erg zijn best, soms veel langer dan het programma duurt.En dat hoor je terug in de kwaliteit van zo’n kort dingetje”,zegt Benno Roozen. (foto Jelle Boonstra)

 

 

 

 
 
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*