Kamerleden kwetsbaar voor cybercriminelen

Tweede Kamerleden zijn kwetsbaar voor cybercriminelen, zo blijkt uit onderzoek van Opgelicht?!. Het AVROTROS-programma verstuurde een phishingmail naar alle Kamerleden; maar liefst tien procent klikte op de link in de mail en maakte zich hierdoor kwetsbaar voor online oplichters. Dit terwijl juist diezelfde overheid dit jaar de campagne ‘Eerst checken, dan klikken’ startte, waarin mensen worden gewaarschuwd voor valse links.
Opgelicht?! stuurde alle 150 Kamerleden een phishingmail uit naam van een fictief bouwbedrijf, dat zogenaamd zou werken aan de herinrichting van Het Plein. In de mail stond een link naar ‘artist impression’; hier is zestien keer op geklikt. Daarin schuilt het gevaar, omdat de link kan leiden naar een site met malware. De computer kan hierdoor ernstig aangetast worden. Éen Kamerlid reageerde zelfs op de mail met de vraag of er bij de herinrichting ook aan elektrische laadpalen is gedacht.

Uit de test van Opgelicht?! is ook duidelijk geworden dat enkele Kamerleden niet de laatste beveiligingsupdate van Apple hebben geïnstalleerd; de versie 13.2. Juist deze update dient ter extra bescherming tegen malware. Enkele Kamerleden hebben zelfs nog een IOS 12-versie, waaruit blijkt dat ze al een half jaar hun beveiliging niet hebben geüpdatet.

De overheid is dit jaar gestart met de campagne: ‘Eerst checken, dan klikken’, om mensen te leren hoe ze veilig kunnen internetten. Dat is hoognodig; acht op de tien van de mails die Opgelicht?! van gedupeerden ontvangt, betreft een aanval op hun computer die meestal begint met een verdachte mail. Online oplichters proberen hiermee gegevens of wachtwoorden te achterhalen of kunnen via een nep-link je computer gijzelen en virussen installeren. In de uitzending van vanavond haalt Opgelicht?! reacties bij de Kamerleden. Het programma heeft overigens bij deze actie geen malware geplaatst op hun computers .

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*