Blog Jan Slagter: ‘Grijs en wijs’

Iedereen in Nederland zou in staat moeten zijn om volwaardig mee te doen in de digitale samenleving van vandaag de dag. Daarom is het extra zuur als moet worden geconstateerd dat juist dat deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren, de ouderen, er het minst profijt van heeft.

Uit onderzoek blijkt dat ouderen wel het belang van internet zien en de voordelen kennen; het onderhouden van sociale contacten gaat makkelijker, het helpt tegen eenzaamheid en het maakt praktische zaken (overheidsdiensten, financiën) makkelijker. Maar: ouderen handelen er niet naar en zetten internet niet optimaal in. Een deel van de ouderen heeft nog nooit internet gebruikt: tien procent van de groep 65-75 jaar en één op de drie 75-plussers. De meeste ouderen hebben wel toegang tot internet, maar iets meer dan de helft voelt zich niet voldoende digitaal vaardig en heeft behoefte aan ondersteuning. Met name partners en kinderen bieden hulp; ouderen die alleen wonen hebben daardoor sneller kans op digitale uitsluiting. Op dit moment is de stap voor ouderen om de juiste hulp te vinden te groot. Er is dus meer en betere hulp nodig om ouderen online verder te helpen.

Dat is ook het motto van 8 t/m 15 november in de Week van de Mediawijsheid. Ik ben ambassadeur van dit initiatief en roep mensen uit de omgeving van ouderen op om te helpen en overheid en bedrijven een bijdrage te leveren aan het overwinnen van de digitale drempels.

Bron: Max Magazine

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*