Jurre Bosman (NPO) over 3FM: ‘Ouderwets om alleen naar luistercijfers te kijken’

De NPO radiodirecteur vindt dat 3FM de tijd nodig heeft om terug te vinden waar het voor staat. Ook moet er meer naar (social) media impact gekeken worden. Dat vertelt hij in een interview met AD.

,Een radiostation zet je niet met een paar wiskundeformules op de rails. Het is zoeken naar chemie, het juiste team, de mensen. De tijd geven. We zijn lang zoekende geweest. Waar staat het merk, wat is de identiteit? We hebben het station een opfrisbeurt gegeven”, aldus Bosman.

Volgens hem staat het nieuwe 3FM voor “nieuwsgierig, avontuur, in de voorhoede staan op festivals en bij poppodia, voor nieuwe muziek, onbekende muziek en livemuziek, op meerdere platformen”.

Bosman: “Het is ouderwets om alleen naar de luistercijfers te kijken. Deze groep is heel veel te vinden op social media, daar moet je als station dus ook aanwezig zijn. Het Instagramaccount van 3FM is gegroeid naar 100.000 volgers, dan ben je geen kleine jongen. We zijn lekker op weg. Sander won vorig jaar het radiomoment, Serious Request deed het fantastisch en we blijven bouwen. Volgende week hebben we de 00’s Request, terug naar de beginjaren van deze eeuw. We zijn vol ambitie.”

Lees verder op AD. nl

12 Comments

 1. Heerlijk het is net een echte manager, als de core business niet meer werkt dan moet je er anders naar kijken. Als een paar jaar geleden een dj dat hat gezegd met slechte luistercijfers dan zou die direct zijn ontslagen.
  Ik zal het wel weer verkeerd zien? Maar gelukkig ben ik ook geen manager die eigenlijk geen oplossing ziet in de neergang van zijn bedrijf.
  Tip: Er zijn genoeg bedrijven die voor veel geld (dan lijkt het wat) sessies geven om de organisatie een boost te geven en te focussen op de kernwaarde enz. enz enz. Dan kan de manager zeggen ik doe er alles aan maar mijn personeel werkt niet mee. En heeft de manager zijn positie weer gered.

 2. En daarmee praat Jurre alles wat krom is weer recht. Voor in zijn eigen straatje dan.

  3FM moet gewoon worden omgebouwd naar een kleinere pop/rock/alternatieve zender. Zonder het etiket dat het perse voor jongeren moet zijn (geld ook voor NPO3) en ten koste van sommige dj’s en Sharid Alles.

  Behoud een paar evenementen en verhuis er een paar naar Radio 2. Zoals de 3FM awards (Radio 2 Awards), 80/90/00’s Request (80/90/00’s Bonanza) en Serious Request (Het Radio 2 Glazen huis) maar Radio 2.

  Ruil 3FM van plek met Radio 5

  Maak een nieuw platform voor jongeren online en op de socials dat tevens samenwerkt met al reeds bestaande online diensten die jongeren gebruiken.

  De kosten voor dit alles zullen ongeveer even duur zijn en worden dan goed en beter besteed. Doe nou eens niet zo omzettend eigenwijs!

 3. Jurre was bij ons een prima programmamaker ! Vele Posters ( de Geschiedenis v.d. Popmuziek) kwamen uit zijn handen. Interviews en monteren op de MAC. Hij heeft bij mij “examen” gedaan en slaagde cum laude.
  Dat kun je niet vaak van managers en reaguurders hier niet zeggen. Hij weet wat het is om programmamaker te zijn.

  Maar ja, de beste stuurlui staan ook nu weer aan wal en vooral in dit “social media” tijdperk.

 4. Een echte manager. Kop lekker in het zand en maar die tonnen blijven ophalen in Hilversum. Het wordt tijd voor een grote ingreep bij de NPO. Leegvegen en opnieuw beginnen. Dit soort managers de laan uit en alle non-talenten die onder zijn bewind zijn aangenomen ook rechtstreeks naar de bijstand. Dit soort lui kosten handen vol geld voor de belastingbetaler!

 5. @Juul Dat vind ik wel makkelijk gezegd. Het kan een prima man zijn maar, je moet toch toegeven dat de NPO (oké het is niet alleen toe te schrijven aan Jurre) wat betreft 3FM voor de zoveelste keer in de geschiedenis de plank mis slaat?

 6. Dat 3FM niet meer de luistercijfers haalt zoals vroeger heeft dus helemaal niks te maken met Jurre Bosman of welke manager dan ook. Te veel mensen hier leven in een soort van sentiment. Let wel, voor 2005 was er nog geen YouTube of Spotify, Netflix verhuurde nog DVD’s en de Smartphone bestond nog niet. (Apple’s iPhone werd pas geboren in 2009). In die tijd kon je met een pop/rock station nog makkelijk jongeren binden. Die jongeren van toen zijn nog een lange tijd blijven hangen. Terwijl nieuwe generaties jongeren te maken kregen met Spotify, Netflix als streamingsdienst, de Smartphone etc. En worden niet meer geprikkeld door alleen audio in eenrichtingsverkeer. Het is helemaal niet raar dat 3FM het niet goed meer doet. Geen enkele manager krijgt dat op de rit. Tenzij ze zich gaan richten op de oude generaties met het sentiment. Maar dat is niet waar 3FM voor staat en ooit voor opgericht is. 3FM is er vanuit de NPO om jongeren een podium te bieden.

  • Misschien moeten ze er wat meer tweerichtingsverkeer van maken. Duiken ze wel genoeg in de leefwereld van hun doelgroep? Praat een wat meer met ze, op een inhoudelijke manier.

 7. Jurre Bosman zegt wijze woorden over 3FM en zelf vind ik met zijn argumenten dat de jongerenzender de etherfrequentie nog steeds verdient. Maar mijn mening is niet zo belangrijk, maar de interviewer heeft toch echt verzaakt om die vraag niet aan Bosman te stellen. Wat vindt hij daarvan? Zou op termijn Radio 5 de frequentie moeten krijgen? Ik had zijn antwoord wel willen lezen.

  Ook niets gevraagd over het schrappen begin dit jaar van een aantal themakanalen en er nu nog maar drie over zijn; Hoezo online actief willen zijn? Een van de drie overgebleven themakanalen is NPO Radio 2 Soul & Jazz, maar daar zit ook al de klad in, want de site wordt al een tijd niet meer bijgewerkt en zijn ze niet meer actief op sociale media. Ook is het aantal gepresenteerde programma’s minimaal en de meeste niet live. Hoe zit dat Jurre? En het is toch godgeklaagd dat er bij de NPO geen enkel echt jazzprogramma meer is, ook niet op Soul & jazz. Luistercijfers doen er niet toe? Er is alleen nog op Sublime op zondagavond een uurtje onversneden jazz met Hans Mantel, maar als het Metropole Orkest dreigt te verdwijnen, staat iedereen op zijn achterst benen, maar er is geen, ik herhaal, GEEN EEN jazzprogramma meer bij de NPO. Een grove schande!

  Tot slot. Bosman zegt dat de Taalstaat van Frits Spits ‘misschien’ wel zijn beste programma is. O en dat is niet het monument De Avondspits? Daggutwel. En ik vind overigens dat Frits in De Taalstaat te veel zijn politieke mening geeft, soms subtiel, maar natuurlijk wel altijd hyper-politiek-correct. Ik zit daar niet op te wachten.

  (KINK heeft 13.000 volgers op Instagran, 9.000 op Twitter)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*