Jacobine: Remco Veldhuis gidst je door de Bijbel

Vierhonderd jaar nadat de Statenbijbel in Nederland werd gepresenteerd houdt cabaretier Remco Veldhuis (Veldhuis en Kemper), zijn voorstelling Lang Verhaal Kort. Veldhuis las in een half jaar alle 66 boeken van de Bijbel en maakte er een humoristische en tegelijkertijd serieuze voorstelling over, waarin hij zijn publiek door de bekende en minder bekende verhalen gidst. In een bijzondere tweeluik van ‘Jacobine’ kijkt presentatrice Jacobine Geel met Remco Veldhuis naar fragmenten uit de voorstelling en praat met hem over wat hem verbaast en ontroert in het boek der boeken. 

De zanger en cabaretier werd in zijn jeugd bewust weggehouden van de Bijbel door zijn vader en wist er dus weinig van. Remco: ‘Ik dacht dat je door het lezen van het boek zou leren hoe je je netjes moest gedragen. Maar het was totaal anders: rauw, bloederig en herkenbaar. Vol met menselijke emoties die kennelijk al zo oud zijn als de weg naar Rome.

De rode draad in zijn voorstelling is de relatie tussen vader en zoon. Daarover zegt hij: ‘Door het lezen van de Bijbel kon ik niet meer om de relatie met mijn eigen vader heen. De schepping en de Schepper, het verhaal van de verloren zoon; het drong zich steeds meer aan me op’. 

In het tweeluik vertelt Remco wat het lezen met hem deed en welke boodschap hij zijn publiek wil meegeven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*