Is Nederland wel klaar voor Viaplay?

Nordic Entertainment Group (NENT) heeft een tipje van de sluier opgelicht waardoor we nu een beetje weten wat we van de nieuwe streamingdienst Viaplay mogen verwachten. Vooropgesteld, de plannen van NENT zijn vooruitstrevend. De vraag is echter of nuchtere Nederlanders zichzelf open willen stellen aan de voorgestelde vernieuwingen.

Van voetbal moet je afblijven. Dat heeft het verleden met de deceptie van ‘we gaan iets nieuws doen’-sportkanaal Sport7 bewezen. Voetbal is volkssport nummer één in Nederland. Maar de wereldtitel van Max Verstappen in Formule 1 is in Nederland niet ongemerkt voorbij gegaan. Meer dan vijf miljoen Nederlanders ouder dan zes jaar volgden de titelrace in Abu Dhabi. Zelfs in dit emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten zorgden duizenden Nederlanders niet alleen voor een oranje gekleurde tribune maar ook voor een klein volksfeest dat op Koningsdag geen gek figuur had geslagen. Met andere woorden: ook Formule 1 lijkt op weg een nationale volkssport te worden.

In dit licht gezien, roep de ‘wij gaan Formule 1 anders doen’ van NENT de volgende vraag op: ‘Is Nederland wel klaar voor Viaplay?’ Want er gaat op diverse vlakken veel veranderen. Laten we discussies over commentaar, analisten, presentatie, internationale analisten en gekleurde verslaggeving voor het gemak achterwege houden. Het wordt al een hele kluif voor veel Nederlanders om de nieuwe manier van het kijken naar Formule 1 zich eigen te maken.

Viaplay is de eerste streamingdienst die live sport met entertainment gaat combineren. Het kijken van films en series via online diensten als Netflix, Videoland en Disney+ is inmiddels bij de meeste Nederlanders geland. De opdracht voor NENT is om het gelijke sentiment bij sport bij kijkers naar boven te brengen. En dat wordt moeilijk. Nederlanders zijn gewend om sport lineair te kijken. Lineair kijken heeft voor- en nadelen. Een nadeel is bijvoorbeeld dat niet alle onderdelen van een evenement die gelijktijdig plaatsvinden live in beeld gebracht kunnen worden. Het belangrijkste voordeel van lineair kijken, is dat makkelijk tussen kanalen gezapt kan worden.

En dat zappen, kan weleens een stoorzender voor NENT bij Viaplay gaan worden. Zo wordt op dit moment het PDC WK Darts lineair op RTL 7 uitgezonden. De uitzendrechten van dit toernooi – en alle andere PDC toernooien – gaan vanaf volgend jaar naar NENT. Zijn er niet te veel handelingen nodig om tijdens het online kijken via Viaplay lineair te kunnen zappen naar andere zenders? Had het wellicht niet beter geweest om de kijker meer tijd te gunnen en te beginnen met naast online ook een lineair sportkanaal bij Ziggo, KPN en andere providers? Met andere woorden: wordt Viaplay niet 25 jaar na Sport7 de ‘wij gaan het anders doen flop’ van 2022?

En of bovenstaande horde niet hoog genoeg is, zorgt NENT extra onrust rond Viaplay in Nederland. Het gaat hierbij om de beeldkwaliteit van de sportcontent. Ziggo-klanten met Mediabox Next konden de afgelopen maanden naar Formule 1 in 4K Ultra HD kijken. Dit kan het komende seizoen zeker niet. Maar in welke beeldresolutie dan wel gekeken kan worden, is allesbehalve zeker. Internationaal zegt NENT dat sportcontent live in de minste HD-beeldresolutie 720P wordt aangeboden. Om dan weer lokaal in Nederland na vragen aan te geven dat Formule 1 toch in de hoogste HD-beeldresolutie Full HD 1080P wordt aangeboden. Dit soort onduidelijkheden kunnen samen met veranderingen en vernieuwingen ervoor zorgen dat het begin van Viaplay in Nederland hoge pieken maar ook diepe dalen kan gaan kennen.


22 Comments

 1. Jarco weet het allemaal beter! Wat een zuurpruimartikel, alleen maar afkrakend. Geef ze een kans. Ze hebben nog 0,0 activiteiten ontplooid en nu vind Jarco het al waardeloos. Toen Netflix ooit begon vond men het ook niks. Toen Fox Sports (nu ESPN) begon, hetzelfde. etc etc.

  • Dat komt omdat het gevoel wat nent oproept bij wat gaat komen het equivalent is van John de Mol die de ere divisie vertalpa’d en Johny junior het commentaar laat doen.

 2. De vergelijking met Sport7 is compleet mank. Sport7 was in die tijd zonder streamingdiensten. De kijker was gewend aan lineaire tv, aan Studio Sport maar nu is dat anders. De kijker weet hoe streamingdiensten met (TV)-apps en abonnementsdiensten werken (zie ESPN/Ziggo). Plus daarbij had Sport7 ook nog het bijkomende probleem dat de rechter op verzoek van Feyenoord verbood hun live wedstrijden op dit kanaal uite te zenden. Met door dit jurdisch gevecht raakte budgetten op en dus begon hiermee het einde van Sport7.

  • @Frist Neuzel: Helemaal met je eens! Sport7 speelde zich af in 1996(!)en toen had iedereen analoge kabeltelevisie met pak hem beet 25 zenders. Dat was dus een hele andere tijd. Naast het Feyenoord verhaal werden zij ook gelijk niet door alle kabelmaatschappijen in het pakket opgenomen. Ook deed de NOS aan stemmingmakerij met de slogan van iedereen, voor iedereen.

   Ook de NOS deed er alles aan om Sport7 te frustreren en uiteindelijk is dat gelukt. Het rare was dat in 1997 de rechten van het live uitzenden van live eredivisiewedstrijden aan Canal+ werd verkocht. Daar kon je dan maandelijks(inclusief films)60 gulden voor betalen. 60 Gulden! En geen haan die naar naar kraaide! En dat kon je dan bekijken met een decoder die zowat je hele huiskamer in beslag nam.

   Sport7 had volgens Ruud Hendriks voor de prijs van een zak patat speciaal per maand afgenomen kunnen worden. Een zak patat speciaal was in 1996 ongeveer twee gulden vijftig. Het land was te klein. Het voetbal van ons werd afgepakt was de stemming.

   Wel raar dat in 1997 Canal+ de eredivisie wedstrijden voor 60 Gulden per maand bekeken kon worden en dat daar geen haan naar kraaide. Eigenlijk als ik er op terugkijk zou je bij Sport7 bijna voor niks alle eredivisiewedstrijden rechtstreeks kunnen bekijken! Zeker met de bedragen die je er nu voor moet betalen. En ja dan houd ik ook rekening met 25 jaar inflatie.

   Het enige wat oud KNVB voorzitter wijlen Jos Staatsen en de KNVB verweten kan worden is dat zij dit veel te haastig en slecht opgezet hebben. Want eigenlijk hebben zij achteraf wel gelijk gekregen. Het was alleen de verkeerde tijd waarin zij het probeerden.

 3. Nou dat f1 zo populair is in nederland kom er een partij met streaming dienst.
  Dank dat nederland daar niet op zit te wachten en vooral niet voor 13,99 op rtl+ de Duitse zender is het gratis en dan de radio aan en olaf mol te horen.
  Net als vroeger toe theo komen er was

 4. van de week heb ik een artikel gelezen waarin stond dat nent gewoon full hd gaat uitzenden.
  dit was door nent bevestigt.
  en geef een nieuw platform een kans om te laten zien wat ze willen doen ipv ze meteen af te kraken.

 5. Ik ga f1tvpro eens uitproberen.
  Ik zit niet te wachten op nog een streaming dienst.
  Misschien dat ik in de toekomst toch de klos ben. Maar tot die tijd kuñen ze de pot op bij dat nent.

 6. Bijna 15 euro p/m dokken om f1 te kijken? Zijn ze gek geworden bij NENT? Ik wacht dan nog liever op ‘t moment dat er bij F1tv betaald kan worden via iDeal.

 7. Men lijkt vooral heel bang te zijn dat de Verstappenverheerlijking minder gaat zijn dan het voorheen was. Voor die kijkers is die verandering inderdaad heel vervelend. Als ik namens mezelf (neutrale kijker, ik heb een zwak voor Ferrari dus voor mij is het al jaren bagger haha) maakt het me geen moer uit op welke zender het te zien is en of het een paar tientjes kost.

  Wat mij wel uitmaakt is of ik in ieder geval het programma kan zien en live de race kan volgen. Al die analyses en in mijn optiek nutteloze speculaties in het hele circus eromheen zoals nu bij Ziggo Sport kan ik missen als kiespijn.

  • Mee eens hoor, ik vind het supertof dat we een Nederlandse F1 kampioen hebben, maar dat gefanboy van Ziggo zal ik niet missen. Ik had al F1TV Pro, om Olaf te kunnen omzeilen als het te erg werd en om op vakantie te kunnen kijken.

   Als het écht heel goed blijkt te zijn dan is Viaplay een optie, maar laten we eerst maar eens afwachten wat ze allemaal gaan bieden. Want als het alleen maar sport is dan is het te duur voor me (F1 is echt de enige sport die ik kijk)

 8. NENT heeft een contract gesloten met KPN en Ziggo. Volgens mij is het daar gewoon te zien zoals ESPN. Dus dan hoef je niet te streamen maar sluit je een abonnement af via KNP of Ziggo en krijg je de kanalen van NENT zoals dat nu gaat via ESPN.

  Niet dat ik er voor ga betalen …

  • Dat isook gewoon streamen je heb altijd een kastje nodig voor te kijken ,als je eenci+ heb dan kan je niet kijken . en als je zoveel wil betalen dan heb je denk toch een kronkel in je hoofd

 9. Aan een aantal reacties te zien is er nog steeds een soort terughoudendheid, of zuunigheid zoals u wilt, te zien in Nederland. We zijn en blijven in Nederland door die zuinigheid zo vreselijk goed in het ontwijken van kosten voor lol en ontspanning die we eigenijk wel graag willen hebben. Denk aan vpn’s, iptv, account-sharing voor Netflix en andere streamingdiensten. Maar als het bijvoorbeeld vakantie is dan kijken we (terecht) ineens niet meer op een paar honderd euro. Gun jezelf de lol en geef een paar euro uit op de momenten dat je dit graag wilt. Je hoeft echt niet op alle streamingdiensten tegelijk geabonneerd te zijn.

 10. Wij zijn bejaard en wonen in Spanje maar willen het heel graag zien maar kosten zijn toch een plaatje wat voor ons niet kan. Nu ging alles over kanal digitaal en dan weten we niet hoe het moet. Voor ons is het veel abracadabra en ik geloof dat dit niet de bedoeling is. Wij willen vooral duidelijkheid en weet niet eens wat streaming is, daar zijn wij toch te oud voor.

 11. Mijn grootste probleem is de beeldkwaliteit, al is het fullhd dat is niet goed genoeg, je kunt niet verwachten dat mensen meer gaan betalen en daarvoor kwalitatief mindere televisie voor terug krijgen. Daarnaast ben ik erg gesteld op het team van ziggo dat de f1 verzorgd. Ik kijk het volgend jaar gwn via f1 tv, is idd ook fullhd maar een stuk goedkoper dan viaplay

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*