Interne correspondentie geeft inzage gebrekkig toetsingsbeleid nieuwe omroepen

Twee nieuwe omroepen mogen de komende vijf jaar gaan uitzenden. Dagblad Gooi en Eemlander dook in interne correspondentie hoe Omroep Zwart en ON! ondanks bezwaren groen licht kregen. Deze interne correspondentie – opgevraagd via een Wob-verzoek- laat volgens het dagblad een tamelijk chaotische procedure zien.

In de Mediawet moet een nieuwe omroep een nieuwe stroming vertegenwoordigen en onderscheidende programma’s maken. Ook moet de omroep toegevoegde waarde bieden, maar hoe dit te toetsen is onbekend. Een uitgewerkte definitie van wat bedoeld wordt met ’stroming’ of ’identiteit’ blijkt er niet te zijn. En een lijst objectieve criteria waaraan het redactiestatuut of de governance van een omroep moet voldoen ontbreekt, óf is zoekgeraakt. Zo ontdekt de beleidsadviseur die moet toetsen of omroepen goed bestuurd worden. NPO zou ook meerdere malen aan het Commisariaat voor de Media hebben aangegeven dat de toets gebrekkig is.

Ondanks de gebrekkige toetsing van de omroepen besluit Minister Slob dat de omroepen beide een uitzendvergunning voor vijf jaar krijgen. Formeel kan de minister de adviezen naast zich neerleggen, maar uit de notulen van een overleg met zijn beleidsstaf blijkt hoezeer de partijen elkaar in de procedure hebben klemgezet: Het afwijzen van de omroepen zou te ingewikkeld zijn.

Lees het hele artikel in De Gooi en Eemlander/ Dagblad van het Noorden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*